StoryEditorOCM

morski junaciDobitnici Plave vrpce Vjesnika za 2021.: u pojedinačnoj konkurenciji Marko Rakuljić, u momčadskoj Davor Perušina i Damir Mršić

6. prosinca 2021. - 16:24

Ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika su, u pojedinačnoj konkurenciji drugi časnik palube Marko Rakuljić i momčadskoj konkurenciji zapovjednik broda Davor Perušina i upravitelj stroja Damir Mršić, a nagrade su svečano dodijeljene u ponedjeljak u opatijskom hotelu Royal.

Pomorac Marko Rakuljić iz Krila Jesenice u svibnju je spasio mladića od utapanja u hladnoj rijeci Nederrijn, pritoci Rajne, u gradu Arnhemu u Nizozemskoj. Rakuljić je drugi časnik palube na nizozemskom riječnom kruzeru "Jules Verne."

Zapovjednik broda za prijevoz cementa "Glory Tellus" Davor Perušina iz Slanog kraj Dubrovnika i upravitelj stroja Damir Mršić iz Malog Lošinja, u veljači su spasili trojicu iznemoglih ribara iz mora kod Brazila, nakon što je njihova brodica potonula, a oni u moru proveli sedam sati.

Za 57. Plavu vrpcu Vjesnika 2021. nominirano je osam poduhvata, tri u pojedinačnoj i pet u momčadskoj konkurenciji.

Lučki kapetan Nikola Brkuljić iz Milne na Braču prvi je u srpnju doplovio na mjesto sudara dviju brodica, 1,5 milju od Splitskih vrata. Zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti i iskustvu, sedmero najteže ozlijeđenih pravodobno je prevezeno do Splita, gdje im je pružena potrebna medicinska pomoć.

Uz to, Brkuljić je potkraj kolovoza u Bračkom kanalu, po buri jačine 15 - 20 čvorova, spasio mladi par iz Češke, koji se na more otisnuo na daskama za veslanje.

Zapovjednik japanskog tankera "St. Katharinen" Ivica Brčić iz Kaštel Kambelovca organizirao je opsežnu potragu za drugim časnikom palube, koji je s tog broda nestao usred noći, u Južnom kineskom moru.

U potrazi je sudjelovalo desetak brodova, a časnik je pronađen živ i zdrav, nakon devet sati potrage.

Posada motornog broda "Šibenik" Lučke kapetanije Šibenik - zapovjednik Saša Jurat, upravitelj stroja Mladen Radovčić i mornar Edi Brkić spasili su u listopadu kod Kornata, po orkanskoj buri, katamaran sa sedam poljskih državljana, uzevši plovilo u tegalj.

Rene Urban iz "EmergenSea" s otoka Krka i njegov suradnik Dragan Pajić spasili su kod Stare Baške, po orkanskoj buri, jedrilicu s osam čeških državljana, uzevši je u tegalj. Pritom se Pajić sa spasilačkog „gumenjaka” morao prebaciti na jedrilicu, kako bi preuzeo kormilo.

Djelatnici Lučke kapetanije Senj Tomislav Zrinski i Davor Šojat spasili su u srpnju, po olujnoj buri, na moru ispred Senja, trojicu njemačkih dječaka, koji su se uputili u ribolov u malom gumenom čamcu.

Posada ophodne brodice P111 Postaje pomorske i aerodromske policije iz Pule - zapovjednik Emil Maružin, upravitelj stroja Marko Jakšić i mornar Boris Sabadoš, spasila je u listopadu kod Savudrije dvojicu ribara s ribarskog broda na kojemu je izbio požar.

Priznanja Plave vrpce Vjesnika za 2021. dobili su dugogodišnja novinarka Hrvatskog Radija Radija Rijeke i dugogodišnja urednica Pomorske večeri Branka Malnar, za promicanje kulture mora, te Gordan Papeš, koji je 15 godina bio uspješan ravnatelj Pomorske škole Bakar i dao veliki doprinos unapređenju hrvatskog srednjoškolskog pomorskog obrazovanja.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku Ratko Zvrko, a dodjelu priznanja hrabrim pomorcima sada organizira Sindikat pomoraca Hrvatske.

20. travanj 2024 10:07