StoryEditorOCM

deblokiran računDebeljak o stanju u splitskom škveru: Nisu svi dobili plaću, radnicima dugujemo par stotina tisuća eura

Piše OM
26. ožujka 2023. - 11:23

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak u Dnevniku N1 televizije govorio je o stanju u splitskom škveru nakon što je račun tvrtke deblokiran je i stečaj obustavljen. 

- Dao sam osobnu zadužnicu, ali nije to prvi put. Mislim da sam prva osoba u Hrvatskoj ikad da je državi dala osobnu zadužnicu do porinuća broda - poručio je Debeljak.

Dodao je da nikome ne zamjera te da smatra da će za pet godina vjerojatno zahvaljivati svima za novo iskustvo.

- Glupo da smo izgubili milijardu kuna, ali naš je kapital preko dvije milijarde tako da nas to nije moglo ubiti. Da se dobiju sve dozvole, da se refinancira banka VTB, izabrali smo najjeftiniju, nakon toga je drugi ili treći dan došlo do zabrane bilo kakve isplate VTB banke, a nismo uzeli iz Moskve, već iz Frankfurta. Unatoč svemu tome, došli je do zabrane isplate.

image

Tomislav Debeljak

Tom Dubravec/Cropix

Nakon toga - kad smo našli tko će ući, pa su se trebali ishoditi za isplatu - pušten je probni balon da se vidi hoće li novac doći pa nije… Jednostavno, vrijeme prođe. Novac još uvijek nije riješen. Da bismo izbjegli taj scenarij, ja sam trebao dati osobna jamstva, hvala financijeru da je vjerovao na moju zadužnicu i da je dao novac da odblokiram -  kazao je gazda splitskog brodogradilišta te otkrio što slijedi:

- Sad idemo dalje s financiranjem. S tim završavamo sve brodove, završavamo priču, vraćamo državnu garanciju i idemo dalje - tvrdi Debeljak koji nije htio otkriti ime financijera.

- Puno veća međunarodna institucija nego ijedna hrvatska financijska institucija, zapadna, možda jedna od najpoželjnijih, ali nemam pravo reći tko je... - opravdao se.

Osvrnuo se potom i na dugovanja radnicima.

- Za drugi mjesec nisu još svi dobili plaću. Nadam se da ćemo to riješiti, ali to su sad relativno male cifre, to je par stotina tisuća eura dugova prema radnicima. Apsolutno se nadamo da će biti isplaćene do kraja mjeseca, radimo da bude što prije - zaključio je Debeljak.

23. travanj 2024 11:27