StoryEditorOCM

broji se sitnoDan D za splitski škver: sud sutra odlučuje ima li Debeljak uopće novaca, spas je ravan čudu...

Piše Damir Tolj/SD
23. ožujka 2023. - 12:44

Godina prođe, dan nikad...

Taj čudesno dojmljiv, izvrnuti naslov autobiografske knjige nekoć vrlo popularnog crnogorskoga glumca Žarka Lauševića – možda ga se sjetite iz filma “Oficir s ružom” (1987.), igrao je s mladom Ksenijom Pajić – kojeg je neobična igra života i sudbine bila odvela i u zatvor, što je jedna sasvim druga, intrigantna i dramatična priča, taj naslov, dakle, jako dobro pogađa srž priče o jednom nama bližem liku i njegovu “Brodosplitu”, ali našem škveru.

Još malo i učinit će Zemlja čitav krug oko Sunca, što je naša godina dana, otkad je Tomislav Debeljak, inovativni brodograditelj neupitna glasa, zatražio od splitskog Trgovačkog suda predstečajnu nagodbu za svoju tvrtku, “Brodograđevnu industriju Split”.

Teško su se u to vrijeme u javnost probijale vijesti o stvarnom stanju škvera, listom su to bile samo laude: uspjesi, rekordi, inovacije i slično. Uz po koju medijsku iznimku.

image

Tomislav Debeljak

Duje Klarić/Cropix

Neplaćeni računi

Uglavnom, godina prođe, dan nikad. Dan po dan, naime, valjalo je izbrojiti, prateći sve te silne poslovne i pravosudne manevre, prije svega pravosudne. O čemu smo vam se vjerojatno već popeli na vrh glave, pa ne bismo više, da vam mozak van ne skoči. Naš je ionako već odavno iskočio.

Pa evo: sutra u deset sati ujutro, a govorimo o petku, 24. danu ožujka, na Trgovačkom sudu u Splitu, sudac Ivan Čulić trebao bi održati ročište “radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Brodograđevna industrija Split...”.

Ključan je to skup, okupit će glavne aktere za sudbinu splitskog brodogradilišta sa stogodišnjom tradicijom i još dubljim dalmatinskim kalafatskim korijenima. Realno, Debeljak se teško može izvući: “Brodosplit” je blokiran već 133 dana, daleko dulje od zakonom navedenih 60, koji su granični za ocjenu nesposobnosti za plaćanje.

Škverska blokada suštinski seže mnogo dalje, ali se svi ti pusti i nabrani mjeseci – više od zadnja 133 dana – ne zbrajaju, budući da je dio njih poduzeće iz Uvale Supavla provelo u zaštićenom području predstečajnog postupka. Gnjavimo...

Kvaka je u tomu da ne možete vječno izbjegavati plaćanje faktura svojim dobavljačima, državi, vjerovnicima, klijentima i slično. Zato vam i blokiraju račune, a Financijska agencija uključuje brojač.

Evo, nekidan se i sama Fina obratila splitskom Trgovačkom sudu – po službenoj dužnosti – zatraživši stečaj, jer je škver napunio 120 dana provedenih u blokadi. Navodeći da je 9. ožujka “Brodosplit” imao 23,8 milijuna eura (180 milijuna kuna) nepodmirenih računa. I da ima 99 zaposlenih.

Po službenoj dužnosti – nakon neuspjelog predstečaja – i sudac Čulić vodi prethodni stečajni postupak o kojemu govorimo u tekstu koji čitate i koji je dogurao do pred sam kraj. Sutra će se, naime, u taj petak, 24. ožujka, ustanoviti ima li života poslije smrti, ima li Debeljak novca za deblokadu ili nema.

image
Tom Dubravec/Cropix

I neće sudac odmah u petak na ročištu donijeti odluku, to je vjerojatno i u skladu s praksom, nego bi to mogao učiniti par dana kasnije. Ne pokaže li Debeljak novac, ne riješi li se blokade, sud neće imati što drugo nego otvoriti stečajni postupak “Brodosplita”, imenovati stečajnog povjerenika i razvlastiti Debeljaka. Ni kanjac, ni pirka, reći ćete, tko zna što se tu još može preokrenuti, previše je tu pogodbenih rečeničnih konstrukcija.

Slažemo se, zamislite kako je nama sve to upratiti – godina prođe, dan nikad!

Ima tu još pravnih mogućnosti. Sabor, taj visoki zakonodavni naš nacionalni dom, po čijim paragrafima suci sude, kao da opet i iznova daje još koju mogućnost izbjegavanja sučeljavanja posrnulih poduzetnika sa zdravim razumom.

Na primjer, lupamo napamet, pojavite se na ključnom ročištu i izjavite da ste usred pregovora s ozbiljnim ulagačima koji će – evo, tek što nisu – donijeti vam novac za neplaćene vjerovnike. A povrh toga, da imate ugovorenog posla za više godina. I zatražite mjesec, dva odgode.

Navodni spas iz Amerike

Ne znamo jeste li listali portale u posljednje vrijeme, ali vam možemo reći da – birani među njima – sve češće ponavljaju Debeljakove davne najave o navodnom američkom “hedge fondu” koji je spremio 100 milijuna eura kredita za spas “Brodosplita”.

I o raznim drugim uspjesima, novim brodograđevnim projektima, inovacijama, najljepšim željama, nezaboravnim iskustvima, čudesnim postignućima. Ali, nije ni to sve što metalce – ma gdje već bili, rasuvši se na sve stane – tek čeka. Čim osvane bolje sutra. Čim zablista taj dan.

Jer, kako kaže Žarko Laušević: Godina prođe, dan nikad... 

16. travanj 2024 05:22