StoryEditorOCM

projekt u torpeduCentar za morske tehnologije učinit će naše pomorce i Hrvatsku još prepoznatljivijima u svijetu

Piše OM
16. ožujka 2021. - 14:52

U sklopu jedinstvenog edukacijsko-istraživačkog centra na Jadranu na području poznate riječke luke Torpedo, djelovat će i Centar za morske tehnologije. Njime će upravljati Pomorski fakultet Rijeka koji ga planira dovršiti i opremiti već ovoga proljeća, javlja HRT.

Riječ je o projektu vrijednom više od pola milijuna eura. Novi riječki Centar za morske tehnologije učinit će naše pomorce i Hrvatsku još prepoznatljivijima u svijetu. 

Tko bi pomislio da će se upravo u luci u kojoj je rođen torpedo, stoljeće i pol kasnije nastaniti neki novi klinci koji lansiraju znanje. Uz one koji će brinuti o održivom iskorištavanju mora i morskog okoliša, i budući inženjeri brodostrojarstva, nautike koji će ovdje imati živu praksu, vrhunsku opremu.

- U ovom prostoru zamišljeno je da se osim dvije učionice, svlačionice, zavarione i različite druge opreme koju ćemo koristiti, smjesti brodski motor koji smo dobili kao donaciju od Jadranskog pomorskog servisa i koji čeka samo da se ovaj prostor završi i da studenti u realnom vremenu bez obzira na vremenske neprilike mogu na njemu raditi. Motor će biti spojen posebno s kormilom, propelerom i radit će kao da su na brodu. Moći će simulirati određene kvarove, određene stvari koje se događaju na moru, rekao je Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Za studente to znači konkretno znanje.

- U biti, mi bi trebali čekati tih godinu dana kadeture da bi mogli steći malo više praktičnog znanja, ovako nam je pružena prilika da to i na faksu učinimo, naglasio je Matija Šarić, student brodostrojarstva Pomorskog fakulteta Rijeka.

- S obzirom na to kako fakultet ulaže u svu opremu, učionice, simulatore, sve to skupa čini nas puno konkurentnijima na tržištu rada, istaknuo je Alen Matajić, student nautike i predsjednik Studentskog zbora Pomorskog fakulteta Rijeka.

- Naši studenti su odmah sutra konkurentni na međunarodnom tržištu, a to pratimo i s opremom, istraživanjem, dodatnom edukacijom, govori Vlado Frančić, prodekan za stručno usavršavanje i razvoj Pomorskog fakulteta Rijeka.

image
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Novi će Centar - Pomorskom fakultetu Rijeka, čija je zgrada smještena u centru Rijeke, konačno omogućiti izravan pristup moru

- Bit će povezan sa svim aktivnostima koje su bitne na brodu; simulatorima koje mislimo prebaciti ovdje, imamo dronove za pod more, dronove za zrak, rekao je dekan Jugović.

Centar će raspolagati i s vlastitim plovnim parkom.

- Da naš plovni park koji se trenutno nalazi ispred Lučke kapetanije spojimo i prebacimo u ovaj prostor. Da ispred te naše edukativne radionice budu naša plovila, znači brodice za spašavanje, brza brodica za prikupljanje, naša jedrilica kako bi omogućili studentima jednostavan rad i u edukativnoj radionici, a isto tako na tim brodovima da mogu isplovljavati te da se spoji jedna sinergija edukacije teoretske i praktične, naglasio je prodekan Frančić.

- Uzori su uvijek sjevernoeuropske zemlje, a to su Švedska i Norveška, a moramo spomenuti i Kinu s kojom imamo jedan ugovor gdje šaljemo studente na edukaciju u njihov Šangaj Mentum University koji imaju vrhunske simulatore, govori Jugović.

U svakom slučaju, još nisu ni počeli, a već su pred potpisom ugovora s jednim od najvećih svjetskih proizvođača brodskih motora. 

- Koji bi sve svoje prototipove testirao na Pomorskom fakultetu i ovim prostorima te vršio edukaciju svojih mehaničara u cijeloj istočnoj Europi upravo na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Simbioza gdje bi oni koristili naše znanstvenike i naše nastavnike sa svojim ljudima govori o tome koliko smo mi kao fakultet prepoznati i koliko je Hrvatska kao pomorska zemlja prepoznata, ističe za HRT Jugović.

25. travanj 2024 11:53