StoryEditorOCM

B-237Misteriozna operacija u Sredozemnom moru: Amerikanci i Izraelci danima traže ‘iščezlu‘ rusku podmornicu koja učinkovito demonstrira svoj najjači adut

Piše OM
22. ožujka 2021. - 10:14

Prošlog tjedna dogodila se misteriozna velika operacija američkih pomorskih zrakoplova u blizini obala Izraela, Libanona, Cipra i Sirije. Patrolni zrakoplovi Poseidon P-8 patrolirali su na neobičan način, što je mnoge iznenadilo.

Ispada da su patrole bile zbog ulaska ruske podmornice B-237 Rostov na Donu u Mediteran preko Gibraltarskog tjesnaca, nakon što je djelovala u blizini britanskih otoka i u blizini britanskih podmornica. Rusku podmornicu ispratio je ruski pomoćni brod, javlja portal Israel Defense.

Britanska flota provodila je nadzor podmornice sve dok nije ušla u Mediteran, a odatle je zapovjedništvo nad nadzorom prebačeno na šestu američku flotu sa sjedištem u Napoliju. Prije nekoliko dana podmornica je nestala sa zapovjednih i kontrolnih zaslona Amerikanaca i od tada se ne zna gdje se nalazi.

Nekoliko dana prije američke operacije lociranja ruske podmornice, na internetu su se pojavila izvješća o zajedničkoj patroli američke i izraelske mornarice u istočnom Sredozemlju. Patrola nije bila u okviru planirane vježbe. Kombinacija događaja rezultirala je nagađanjima da je američko-izraelska patrola također bila povezana s potjerom za ruskom podmornicom.

Ruska podmornica brod je na dizelski pogon istisnine 3.000 tona i duljine oko 74 metra. Podmornica je sposobna djelovati 45 uzastopnih dana na moru i ima domet od 7.500 pomorskih milja od svoje baze. Podmornica djeluje na maksimalnoj dubini od oko 300 metara i ima posadu od 60 osoba. Podmornica je opremljena naprednim sustavima za prikupljanje obavještajnih podataka.

Podmornica je opremljena s 18 torpeda različitih tipova, 24 pomorske mine i četiri krstareće rakete M54K3 (Kalibr) za napad na ciljeve na moru ili na kopnu na maksimalnom dometu od 2500 km. Podmornica je sudjelovala u mnogim operacijama za napad na ciljeve duboko u Iraku i Siriji.

Nažalost (ili zbog nedostatka profesionalnosti), ruska podmornica nestala je kad je američka udarna skupina ušla u Sredozemlje i tamo počela djelovati. Američka udarna skupina uključuje nosač zrakoplova, niz bojnih brodova i barem jednu nuklearnu podmornicu. Pitanje ruske podmornice izazvalo je zabrinutost američke mornarice, uglavnom zbog sposobnosti podmornice da prikuplja detaljne podatke o operacijama udarne skupine.

Američka mornarica koristila je čak i druge NATO snage, smještene u blizini Sirije i britanske obavještajne baze na Cipru, za traženje ruske podmornice.

Od večeri u srijedu, 17. ožujka, ruska podmornica još nije trebala biti locirana. Još od hladnog rata Amerikanci su pomno i dosljedno pratili ruske podmorske aktivnosti širom svijeta. U ovom se slučaju čini da su američka zabrinutost zbog nenalaženja ruske podmornice i opsežne operativne aktivnosti za njezino lociranje neobične i iznenađujuće.

Očito ruska podmornica ima posebne sposobnosti, posebne značajke ili svoje operativne misije u istočnom bazenu Sredozemnog mora zabrinutost među obavještajnim službenicima američke mornarice, posebno u vrijeme kada je na tom području prisutna američka udarna skupina, piše Israel Defense.

Tiha plovidba


Povodom ove situacije oglasio se i bivši načelnik glavnog stožera ruske ratne mornarice, admiral Viktor Kravčenko, koji je naglasio da su podmornice klase 636.6 "Varšavjanka" jedna od najtiših plovila na svijetu, piše Russia Beyond.

Radi se o podmornici koji na ovaj način vrlo učinkovito demonstrira svoj najjači adut, a to je tiha plovidba koja se ne može detektirati ni najsuvremenijim uređajima. Osim toga, ispit su položili i specijalni komunikacijski uređaji koji podatke o pozicioniranosti i zadacima podmornice prenose u potpuno skrivenom režimu rada.

Napadne podmornice klase "Varšavjanka" su dugačke 74 metra. Njihov deplasman dostiže 3000 tona. Maksimalna dubina zaranjanja je 300+ metara. Pod vodom dostiže brzinu i do 18 čvorova (33,3 km/h). Posada se sastoji od 52 mornara. Njena ključna prednost je sposobnost nečujnog kretanja pri brzini 2-3 čvora (3,7—5,7 km/h), kada je vrlo teško detektirati.

Podmornice ove klase su izvele nekoliko uspješnih bojevih lansiranja krstareće rakete "Kalibr", koje su uništile infrastrukturne objekte koje su koristili teroristi u Siriji. U prosincu 2015. godine, raketni udar po terorističkim snagama je izvela "Varšavjanka" koja nosi ime "Rostov-na Donu". U 2017. godini, iste udare su izvele i tri podmornice iste klase "Krasnodar", "Kolpino" i "Velikij Novgorod", piše Russia Beyond.

Šest novih podmornica


U prethodnoj godini značajno se obnovila podvodna komponenta Crnomorske flote. Ukupno je isporučeno šest dizel-električnih podmornica klase 636.3 "Varšavjanka", koje u svom naoružanju posjeduju dalekometne krstareće rakete "Kalibr". Ove podmornice se nalaze u sastavu Četvrte samostalne brigade napadnih podmornica, koja je stacionirana u Novorosijskoj vojno-pomorskoj bazi, piše Russia Beyond.

24. travanj 2024 16:33