StoryEditorOCM

OD ŠAFRANA DO PAPRAU olupini broda u Baltičkom moru pronašli 500 godina stare začine: ‘U izvanrednom su stanju‘

Piše Hina
4. ožujka 2023. - 14:05

Arheolozi su pronašli "jedinstveni" sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do papra i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske.

Olupina broda Gribshund, koji je bio vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, ležala je na morskom dnu od 1495. godine kad je potonuo vjerojatno nakon požara, a monarh je u to vrijeme bio na političkom sastanku u Švedskoj.

Olupinu broda pronašli su sportski ronioci još 60-ih godina, no sporadična istraživanja provedena su zadnjih nekoliko godina.

U prethodnim izronima na površinu su izvučeni veliki predmeti kao što su pramčana ukrasna glava te drvo. U novijim istraživanjima koje vodi Brendan Foley, znanstvenik arheolog sa sveučilišta Lund, pronađeni su začini zakopani u sedimentima.

"Baltik je čudan - niska razina kisika i mali postotak slanosti, niska temperatura, toliko organskih tvari tako je dobro očuvano u Baltičkom moru što ne bi bilo moguće u oceanskom sustavu", rekao je Foley, no smatra svejedno "izvanrednim da su začini pronađeni u tako dobrom stanju".

Začini su bili statusni simbol, jer samo su bogati ljudi mogli priuštiti svojem nepcu dodatke jelu poput šafrana ili klinčića koji su se uvozili u Europu. Vjerojatno su začini putovali s kraljem Hansom dok je bio na sastanku u Švedskoj.

Znanstvenik sa Sveučilišta Lund, Mikael Larsson, koji je proučavao ovo otkriće, posebno je zadivljen šafranom.

"Ovo je jedini arheološki kontekst u kojem je pronađen šafran. Zato je ovo jedinstveno i vrlo posebno otkriće".

18. travanj 2024 23:19