StoryEditorOCM

tehnološko čudoSaudijska Arabija gradi ‘ploveći grad‘: imat će oblik kornjače i moći će primiti 60 tisuća ljudi!

Piše OM
13. prosinca 2022. - 09:39

Ako je vjerovati talijanskim medijima, Saudijska Arabija namjerava kroz sljedećih osam godina izgraditi impozantni ploveći grad u obliku - kornjače!

Riječ je o projektu imena "Pangeos" vrijednom čak 8 milijardi eura, a dovede li se uistinu do kraja bilo bi to najveće izgrađeno plovilo u povijesti. Naime, kako otkriva talijanski dizajnerski studio Lazzarini koji je radio na vizualizacijama ove terajahte, ploveći grad mogao bi ugostiti čak 60 tisuća putnika i bio bi dužine do nevjerojatnih 610 metara (više od tri puta duže od trenutno najveće izgrađene jahte).

Iako bogati Saudijci nemaju problema s novcem, očekuje se da će za gradnju ove grdosije uskoro biti pokrenuta i crowfunding kampanja, dok se u međuvremenu traži brodogradilište koje svojim kapacitetima može zadovoljiti ovako zahtjevan projekt. 

Iako nisu poznati svi detalji, Talijani otkrivaju da bi ovakvo plovilo pokretalo devet električnih motora, svaki snage 16.800 KS, a energija bi se prikupljala solarnim panelima, ali i proizvodnjom struje iz snage valova.

image
Lazzarini Design
image
Lazzarini Design
image
Lazzarini Design
image
Lazzarini Design
image
Lazzarini Design
image
Lazzarini Design
18. travanj 2024 18:48