StoryEditorOCM

oaza u moruBiševo među zvijezdama: naš otok uskoro postaje park tamnog neba, evo što to znači

Piše M. I.
18. travnja 2023. - 09:52

Otok Biševo je studentskom inicijativom i službeno ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba, koju provodi Međunarodna udruga tamnog neba – IDA (International Dark-Sky Association), prenosi Pokret otoka.

Značaj ove klasifikacije je u tome da to područje štiti od svjetlosnog onečišćenja te se na njemu provode astronomska promatranja, astrofizička mjerenja. Osim toga, postaje privlačno i za astrofotografe.

Nositeljica projekta je Vita Tičinović,  studentica 3. godine prijediplomskog studija Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Uz nju na projektu sudjeluje još sedmero kolegica i kolega:  Antea Rokov, Vana Pezelj, Petra Bilela, Dora Jurić, Josip Žunić, Maria Marić i Marko Korda.

Proglašenjem Biševa parkom tamnog neba, znači da će se to područje posebno štititi od svjetlosnog onečišćenja.

- Mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu pokazalo je da je vrlo blizu prirodno tamnom noćnom nebu. S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano. No upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav.

Nažalost, javna rasvjeta na otoku je zastarjela, neekološka, te u mnogim slučajevima i potpuno nepotrebna.

Budući da u Hrvatskoj ima sve manje prirodnog noćnog neba, od velike je važnosti sačuvati kvalitetu prirodne noći koju ima Biševo - kažu studenti.

image

Ilustracija

Shutterstock
20. travanj 2024 12:15