StoryEditorOCM

NOVA STUDIJAPomorci su često u problemima radi puno radnih sati i malo odmora, pa su umorni i skloni greškama – tvrde iz World Maritime sveučilišta

Piše Željko Simunić
12. studenog 2020. - 08:11

Ovih dana objavljena studija grupe stručnjaka sa World Maritime sveučilišta (WMU) ukazuje na probleme s kojima se pomorci često susreću tijekom službe na brodovima. Naime, uočene su brojne situacije gdje nisu provedena propisana pravila omjera radnih sati i odmora, što kod pomoraca stvara umor. - Znamo to svi, umor ljudi predstavlja potencijalnu opasnost od grešaka koje mogu imati posljedice na sigurnost posade i plovila – napominju iz World Maritime Universitya.
Događa se također da na brodu bude manje članova posade nego što je to potrebno, a određeni broj pomoraca ostaje na moru duže nego što im je ugovorom predviđeno. Autori istraživanja također izražavaju zabrinutost kako će pomorci u službi sada biti pod još većim pritiskom radi dodatnih zadataka vezanih uz borbu protiv koronavirusa. Za WMU su studiju o radnim uvjetima pomoraca obavili: dr. Raphael Baumler, Yvette deKlerk, dr. Michael Ekow Manuel i dr. Laura Carballo Pineiro. (Ž. S.)

16. travanj 2024 16:53