StoryEditorOCM

snažni grabežljivacOvaj agresivni morski pas smatra se opasnim za ljude. Naš fotograf usudio se snimiti ga iz blizine

Piše OM
20. svibnja 2021. - 14:12

Morski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) rasprostranjen je u tropskim vodama Indijskog i Tihog oceana.

Agresivni, snažni grabežljivac dominira nad morskim psima jednake veličine, posebno u prisutnosti hrane, a smatra se opasnim za ljude.

Ima 12-14 redova zuba sa svake strane, na obje čeljusti. Morski pas srebrnog vrha (engl. silvertip) može narasti i do 3 metra.

Prepoznajemo ga po bijelim rubovima peraja, koje su visoko cijenjene u gastronomiji, pogotovo za spremanje raznih juha.

Ovaj morski pas "pozirao" je fotografu Cropixa Srđanu Vrančiću kod meksičkog otoka Socorro. Na to mjesto morski psi srebrnog vrha, mante te još neke vrste dolaze na "čišćenje" kože od strane malih riba s kojima na taj način žive u nekoj vrsti simbioze.

Soccoro pripada arhipelagu Revillagigedo i vrlo je atraktivna lokacija za ronioce iz cijelog svijeta.

Revillagigedo je ustvari skupina od četiri vulkanska otoka u Tihom oceanu koji su poznati po jedinstvenom ekosustavu. Leže otprilike 450 km jugozapadno od krajnjeg južnog rta Kalifornijskog poluotoka i grada Cabo San Lucas.

U srpnju 2016. godine arhipelag Revillagigedo upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština, a u studenom 2017. proglašen je morskim rezervatom i nacionalnim parkom Meksika. Neki su vulkani još uvijek aktivni, s posljednjim erupcijama Volcána Bárcene 1953. i Socorra 1993. godine.

19. travanj 2024 08:22