StoryEditorOCM

ČUDesna pričaNakon što je pao s broda usred Tihog oceana, odlučio je plivati prema crnoj točkici na horizontu. Taj potez spasio mu je život

Piše JL
25. veljače 2021. - 21:45

Mornar koji je u 4 sata ujutro pao s broda za opskrbu u Tihom oceanu, proveo je više od 14 sati držeći se stare plutače za ribolov prije nego što je spašen, piše Guardian.

Sam usred oceana i bez prsluka za spašavanje, u zoru je odlučio plivati prema crnoj točkici na horizontu, što je bila odluka koja će mu u konačnici spasiti život, prenosi Jutarnji.

Vidam Perevertilov, glavni inženjer na brodu Silver Supporter, vraćen je na palubu 14 sati nakon što je 16. veljače pao u more s teretnjaka koji je opskrbljivao novozelandsku luku Tauranga na sjevernom otoku zemlje i izolirani britanski teritorij Pitcairn.

Kasnije je sinu rekao da mu se zavrtjelo u glavi nakon što je završio noćnu smjenu u strojarnici te je izašao na palubu kako bi se oporavio, nakon čega je pao u more.

“Ne sjeća se da je pao u more. Možda se onesvijestio”, rekao je Perevetilov sin Marat za novozelandske portal Stuff.

Perevetilov se sjeća kako se osvijestio i vidio kako njegov brod odlazi u mrak. Posada šest sati nije primijetila da ga nema.

Brod je emitirao poziv u pomoć i francuski mornarički zrakoplov pridružio se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vjetrove i struje kako bi utvrdila gdje je nesretnik mogao otplutati.

Posada na brodu uspjela je utvrditi da je Perevertilov bio na brodu u 4 ujutro, jer je u to vrijeme podnio izvještaj u brodskom dnevniku. U vrijeme kad je mornar pao s palube, Silver Supporter bio je oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih otoka Francuske Polinezije.

Usred oceana, s brodom izvan vidokruga, 52-godišnji Perevertilov u zoru je donio odluku koja će mu - u konačnici - spasiti život.

Vidio je crnu mrlju na horizontu i, nesiguran što je to, zaplivao je prema njoj.

"Njegova je volja za preživljavanjem bila jaka, no dok sunce nije izašlo, borio se da se održi na površini", rekao je Marat iz Litve.

Ispostavilo se da je točka na horizontu napuštena bova za ribolov. Perevertilov se držao za to dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov je brod bio usred potrage kad je član posade začuo slabašan glas, a stražar u moru vidio podignutu ruku.

Perevertilov je izvučen iz vode iscrpljen, ali neozlijeđen.

Britanska visoka povjerenica za Novi Zeland, Laura Clarke, koja ujedno služi i kao guvernerka otoka Pitcairn, rekla je za New Zealand Herald da su svi "silno odahnuli" kad su čuli da je spašavanje bilo uspješno.

"Svi smo se bojali najgoreg, s obzirom na veličinu Tihog oceana i njegove jake struje", rekla je.

"Dakle, činjenica da je preživio i da su ga spasili je upravo nevjerojatna: priča o preživljavanju kojoj bi čak i kapetan Bligh zapljeskao."

William Bligh je bio pomorski kapetan kojeg su 1789. godine pobunjeni mornari izbacili s broda Bounty i koji je u čamcu uspješno prešao više od 6000 km sve do otoka Timor, tada zvanog Nizozemska Istočna Indija.

Pobunjenici su postali prvi stanovnici otoka Pitcairn, a njihovi potomci i dalje tamo žive. Daleki vulkanski otok i dalje je britanski teritorij.

Perevetilov sin Marat kaže da je njegov otac ostavio plutaču u moru, umjesto da je uzme za uspomenu.

"Smiješno je. Rekao je da je želi ostaviti tamo kako bi mogla spasiti život nekom drugom."

16. travanj 2024 09:03