StoryEditorOCM

FILMSKI RASPLETNakon 80 dana jedriličarske utrke oko svijeta Charlie Dalin prvi je ušao u cilj, ali o pobjedniku će se odlučivati za zelenim stolom

Piše Krešimir ĐAKULOVIĆ
27. siječnja 2021. - 21:27

Charlie Dalin, kormilar jedrilice Apivia, nakon 80 dana i 6 sati jedrenja na regati Vendee Globe obišao je svijet i stigao prvi u cilj.

Ali upitno je hoće li mu to biti dovoljno za pobjedu, nakon Dalina u cilj stiže Louis Burton, zatim Boris Herrmann koji je sudjelovao u spašavanju Kevina Escoffiera pa će mu vrijeme biti umanjeno za 6 sati.

Ali prava opasnost za Dalinovu pobjedu je Yannick Bestaven sa 10 sati i 15 minuta kompenzacije koji se trenutno nalazi na samo 160 milja od cilja, a tu udaljenost jedrilica Imoca 60 po vjetru koji je prognoziran na Bestavenovom kursu može s lakoćom prevaliti u manje od deset sati.

image
Velika gužva nakon 80 dana utrkivanja

Jan Le Cam koji je spasio Kevina Escoffiera ima najveću kompenzaciju vremena, ali prema trenutnim proračunima suviše je udaljen od cilja da bi mogao pobjediti.

Čak osam jedrilica se očekuje u cilju u narednih 24 sata. Takvu gužva nakon jedrenja oko svijeta koje traje mjesecima, gdje je upravo pristigli Dalin prešao ukupno 29 135 nautičkih milje, nitko nije očekivao, niti se to do sada dogodilo. Organizator je bio prisiljen povećati liniju cilja s prvotnih 500 metara na dvije milje u strahu od mogućih bliskih noćnih susreta jedrilica.

image
Najbrži jedriličari
AFP
19. travanj 2024 06:08