StoryEditorOCM

povratak u sloboduNajstariju svjetsku orku iz zatočeništva žele vratiti u ocean, znanstvenici se ne slažu: ‘To bi moglo biti vrlo okrutno...‘

Piše OM
1. travnja 2023. - 11:10

Orke, kitovi ubojice, poznata su atrakcija vodenih parkova, u kojima privlače brojnu publiku.

Jedna od poznatijih orki je Lolita, poznata i kao Tokitae, koja je većinu svoga dugog 56-godišnjeg života provela u Miami Seaquariumu. Lolita je i najstariji kit u zatočeništvu, u kojemu orke dožive do 45 godina, dok u divljini mogu dočekati i do 80 godina.

Lolita je uhvaćena na obali kod Washingtona 1970. godine, dok je hvatanje orki i njihovo odvajanje od majki još bilo legalno. Nastupala je do lani, kada se razboljela.

Seaquarium, neprofitna organizacija "Friends of Lolita" i vlasnik Indianapolis Coltsa Jim Irsay u utorak su objavili da se nadaju kako će se Lolita vratiti u rodne vode u sklopu projekta teškoga 8,5 milijuna dolara, piše Daily Mail.

image

Jedna od atrakcija u Seaquariumu Miami, uz Lolitu naravno

Ludovic Marin/AFP

Borba za povratak Lolite u more traje od osamdesetih godina. Indijansko pleme Lummi iz Washingtona 2018. godine otputovalo je u Miami da bi ostavilo totem od gotovo dvije tone u sklopu napora da se orka vrati u Washington.

indijansko pleme: Ona je naša rođakinja i želimo je natrag

Jewell James, član plemena, optužio je Seaquarium da je zanemario životinjinu potrebu zbog novca, tjerajući je da nastupa pred publikom nekoliko puta dnevno. "Ona je naša rođakinja i želimo je natrag", rekao je on dodavši da je držanje u akvariju od 20 stopa bilo kao držanje u zatvorskoj ćeliji.

Iako nije jasno kako će životinja biti prebačena natrag u Pacifik, u planu je da se Lolita za početak smjesti u veći prostor na otoku Orcas koji će imati čistu, duboku vodu u kojoj će moći čuti druge orke u tom području.

image

Lolita je uhvaćena 1970. godine i danas je najstariji kit koji živi u zatočeništvu (ilustracija)

AFP

‘Mislim da bi to moglo biti vrlo okrutno i nehumano‘, rekao je za CBC direktor Jedinice za istraživanje morskih sisavaca Sveučilišta BC Andrew Trites: "Lolita nije mladi kit. Ona je stariji kit i stvarno me brine etika. Stalno se družila s ljudima, s bjelobokim dupinima i nije prilagođena izlaziti vani".

I Seaquarium je rekao da ne planira pustiti Lolitu, zbog njezine starosti i mogućnosti da bi mogla biti izložena smrtonosnim patogenima i bolestima. U prilog tome ide slučaj kita Keika koji je početkom 2000-ih pušten u ocean, ali je uginuo godinu dana kasnije, piše Daily Mail.

Ne zna se hoće li inicijatori akcije uspjeti u naumu da Lolitu vrate u more ili će nadvladati stručnjaci koji se tome protive, ali u svakom slučaju najbolje bi bilo da pobijedi opcija koja najviše uvažava Lolitine potrebe. Visoka starost, zaslužena mirovina i 53 godine života u zatočeništvu stvari su o kojima se mora voditi računa.

image

U Seaquariumu u Miamiju Lolita se družila s ljudima i dupinima (ilustracija)

AFP
19. travanj 2024 15:24