StoryEditorOCM

prvi nalazNa splitskoj Peškariji pojavio se neobičan stvor: ulovljen je kod Rogoznice na oko sto metara dubine, ‘krstimo‘ ga hrvatskim imenom!

28. siječnja 2021. - 13:04

Na spli'skoj Peškariji svega blaga! I poneko čudo!

Tako smo imali priliku vidjeti neobičnog stvora, kažu nam ribari kako je to vrsta kanoča (stomatopoda) koja do sad nikad nije ulovljena u Jadranu. U biti do sada nikad nije prijavljen ni jedan takav nalaz.

- Inače ova vrsta kanoča živi u Atlantiku i jako se rijetko pojavljuje u Mediteranu, a u Jadranu evo - prvi put. O njomu se jako malo zna, jer je rijedak te će ovaj nalaz sigurno pomoći u njegovu istraživanju - vele nam na Peškariji.

Kažu kako je taj rak ulovljen ispred Rogoznice na nekih stotinjak metara dubine i to koćom "Mareta 1".

- S obzirom da je ovo rijedak primjerak, kontaktirali smo Institut za ribarstvo i oceanografiju, koji su ga odmah skupili te odnijeli na dodatne analize i istraživanja, te će nakon toga biti smješten u Prirodoslovni muzej u Rijeci - kažu nam.

image
Parasquilla ferussaci (lijevo)
Facebook Splitska Peškarija

A da bi sve to proteklo "u valceru", kako inače na Peškariji jest - ribari su dali svojim sugrađanima zadatak - "krstimo račića", pa kažu:

- Njegovo latinsko ime je Parasquilla ferussaci, a naš i vaš zadatak je da tom raku dodijelimo hrvatsko ime, jer ga nema, s obzirom da nikad nije ulovljen!

Kako ti je ime? Čiji si ti?


Bogomoljka škamp, atlanski kung fu majstor, altlantikus, pataflinko, kanoč furešt, babaroga, samo su neka od imena kojem su novopronađenom račiću nadjenuli Splićani, nisu odoljeli, naravno - ni nazvati ga - Šime!

Lažni kanoč


Dr. Jakov Dulčić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo rekao nam je:

- Riječ je o vrsti Parasquilla ferussaci. Ovo je prvi nalaz za Jadransko more, rijedak je u Mediteranu. Živi u Atlantskom oceanu. Inače se o biologiji vrste jako malo zna. Potencijalni hrvatski naziv bi mogao biti "Lažni kanoč". Nema engleskog naziva.

image
Parasquilla ferussaci (desno)
Facebook Splitska Peškarija
18. travanj 2024 10:16