StoryEditorOCM

LJUBAVNO GNIJEZDOKate i Mate dobili ‘stan‘ u luci, čekaju se dičica... Mještani ih obožavaju, hrane i paze: ‘Jaja su upala u santinu, onda smo došli na ideju...‘

2. veljače 2021. - 14:45

Kate i Mate su došli u Podgoru prije četiri godine i ostali. Kako i ne bi. Dok ostali posjetitelji ovog ribarskog mjesta na Rivijeri moraju platiti smještaj, hranu i poreze, e kako bi uživali u mediteranskoj klimi i savršenom koktelu od sunca i mora, Kate i Mate sve to imaju besplatno. Domaćini ih svakodnevno hrane, brinu se za njih, a prije koji dan napravili su im i kuću.

Kate i Mate, kako smo se osvjedočili, guštaju u podgorskom portu gdje im se svi raduju, nutkaju ih hranom, i pokušavaju ih udobrovoljiti da prihvate i taj besplatni smještaj.

Toliko su ih mještani zavoljeli da nam je Tomislav Radojković ljutito rekao kako samo jedan "zlikovac" u mjestu ne voli taj dražesni par. Dražesni par pataka koje su došle iz nepoznata smjera, o čijem se porijeklu u mjestu samo nagađa, i koje su odlučile skrasiti se u Podgori.

Imamo strategiju

- One su tu već četvrtu godinu. Kad su došle, mislili smo da će odma otići ća, ali su se udomaćile. Svidila im se luka, niko ih ne goni, one su tu i zimi i liti. Liti se hrane u pizzeriji "Ahipari", zimi im na pontonu nosimo kukuruz i mekinje. Tomislav Radojković im daje jesti - kazuje nam Petar Vela, inicijator ideje da se patkama napravi kućica.

- Pretprošle i prošle godine je patka izlegla jaja u jednom kaiću, more je valjalo i jaja su upala u santinu pa se pačići nisu izlegli. Onda smo došli na ideju da im napravimo kućicu. Da im pomognemo da mladi dođu na svit, bilo bi nam drago da to vidimo. Onda san donija paletu, stiropor, i u 4-5 dana je nas 7-8 napravilo kućicu. Svak je pripomoga. Potom smo je stavili u luku, ali smo vidili da se plaše i da im triba vrimena da prihvate kućicu. Tako da smo stavili slamu, a one sad i dalje spavaju na onom tamo brodu - pripovijeda nam Petar Vela dalje, dodajući kako imaju strategiju za privući ih. Stavit će kućicu kraj te lokacije i baciti kukuruza ne bi li ih namamili u novi dom.

image
Nikola Vela, Petar Vela, Tomislav Radojković, Gaston Sumić i Radovan Borić s pačjom kućicom

Malo-pomalo ispred kafića "Nola" okuplja se ekipa koja se brine o patkama i koja se pobrinula da im se napravi dom. Uz Velu i Radojkovića tu su Nikola Vela, Gaston Sumić i Radovan Borić. I ova ekipa i svi oni pridruženi članovi koji se nisu zatekli za našeg posjeta skoro svako jutro popiju kave u zatvorenog "Nole".

Stanu ispod tende, proćakulaju, popiju kavu, ali prije svega daju patkama jesti. Za to su zaduženi Radojković i Borić. Patke uredno doručkuju već prije sedam. Vreća mekinja su njihove pahuljice. Ova druženja u vrijeme korone pomalo su "kriva" što su se odlučili na pothvat gradnje kućice.

Da nije korone, svatko bi već imao nekog posla, pa se možda i ne bi našlo toliko volontera za gradnju kuće i uopće za brigu o podgorskim maskotama. Ovako, kaže nam Petar Vela, svima bude pomalo dosadno i drago im je da okupe oko neke konkretne stvari.

- Moran reć da je korona pomogla u tome. Imamo svoj novi ritual - kaže nam Vela.

Podgorani su se oduševili kad su vidjeli da patke dobivaju kućicu. Porinuće voden-kuće u luci bilo je pravi spektakl.

- Ma svima je bilo drago, svak ih voli. One su ukras našeg porta, mi želimo da i ostanu tu. A turisti, turisti ih slikaju non stop, prava su atrakcija, otkriva Vela.

Uvijek zajedno

Valja i to reći, ove patke su divlje. U Podgori se jesu udomaćile, ali njihova je priroda da migriraju. Iz Podgore ne žele.

- Nije nam jasno zašto su ostale ovde. Ali nikad nisu otišle, uvik su tu, prelete iz jednog kantuna porta u drugi, to je nekih dvista-trista metara, i to je to. A odakle su došle, ne znamo - kazuje Vela.

image
Kućica očekuje stanare

Drugi kazuju kako je uvriježena pretpostavka da su došle iz jedne vikendice kod spomenika Galebovo krilo, gdje su navodno bile zatvorene, potom puštene, i kad su doživjele slobodu, u prvotni dom se nikad nisu vratile nego postale ljubimci svih Podgorana. Tomislav Radojković nam kaže kako rado odu na đigu, gdje je prirodni kamen, i jedu zelenu salatu što pluta u moru.

Dođu do lanterne i na živu vodu ako nije plima. I da, uvijek su zajedno. Odvojeni su jedino kad je ženka na jajima, što je sad slučaj. Onda je "on" sam, pa uokolo leta bez svoje družice. Ljetos se dogodila iznimka. Nekih mjesec dana Mate je išao na svoju, a Kate na svoju stranu.

Nije razjašnjeno što je posvadilo inače složni par; moguće da je Kate malo željela promijeniti sredinu, vidjeti što to ima u tim razvikanim Brelima... A možda je i Matu vukao poriv za istraživanjem. Ili je bilo nešto treće, ali svakako se nisu mrdnuli iz Podgore, a nakon mjesec dana samovanja opet su bili jedno uz drugo, udaljeni maksimalno 20 centimetara.

- Pitate za priču, bilo bi lipo da imamo neku priču, ali nema ništa posebno. Nisu baš ko Klepetan i Malena, ali su naši, i bilo bi lipo da dobiju potomstvo - kaže Nikola.

Da Mate i Kate budu u sretnoj vezi, šanse su, inače, kako kaže internet, jako dobre. Kod divljih pataka uspješnost "braka" je 91 posto, što bi značilo da jedan od deset parova završi raskidom. Ostalih devet parova skladuje, a Mate i Kate su u tom pozitivnom postotku. Na radost svojih domaćina koji budno prate ovaj neobični par i koji su se angažirali oko toga da složni par dobije pačiće.

19. travanj 2024 22:23