StoryEditorOCM

istarske legendeJe li jedan od najzloglasnijih svjetskih gusara u bijegu pred Britancima doplovio do Limskog zaljeva i u blizini sakrio svoje blago?

Piše OM
1. srpnja 2021. - 12:51

Gusari - ljudi koji su objavili rat društvu. Zašto i danas bude maštu zaljubljenika u more? Mnoge se priče i legende vezuju uz te morske vukove.

Jedan od najpoznatijih bio je zloglasni gusarski kapetan Henry Morgan, svjetskim je morima harao u 17. stoljeću. Prema legendi, u bijegu pred Britancima doplovio je i do istarskih obala, do Limskog zaljeva u čijoj je okolici sakrio svoje blago, piše HRT.

- Prema staroj legendi, Morgan je svoje blago sakrio u napuštenom gradiću Dvigradu. U sklopu projekta Istra Inspirita utjelovio ga je Šandor Slacki.

Kad ga pitaju gdje je gusarsko blago 'Kapetan Morgan' odgovara: Kao što sam znao reći svojoj posadi, blago je u nama i u avanturama koje smo prošli". A njegovo blago, dodaje - tajna je samo za njega. 

Legenda kaže da je selo Mrgani osnovao sam Henry Morgan. Stanovnici, od kojih su se mnogi nekada prezivali Morgan. Iako navodno imaju gusarsko porijeklo, Mrganci su se pokazali vrlo sramežljivima, samo je Gašpar Cerin htio stati pred kamere i nešto ispričati o legendi. Kapetan je, kaže - imao flotu od 28 brodova, svi su bili gusari i pljačkali su. Međutm, dodaje "jedno se govori, a drugo je". 

Za neke je tajne i bolje da ostanu tajne. No mi iz Mrgana idemo dalje. Do mora.

Ako je Morgan ikada doplovio do naših obala, onda je to moglo biti samo ovdje. U najvažnijoj istarskoj srednjovjekovnoj luci - Limu.

- Limska luka je bila jedna od najvažnijih luka na zapadnoj obali Istre. Bila je povezana s Dvigradom iz razloga jer je Dvigrad kontrolirao kroz Limsku dragu. To je dakle bila prva prava autocesta kroz Istru koja je spajala unutrašnjost i more, objašnjava Marko Jelenić, povjesničar.

No priča o Limskom zaljevu seže puno dalje u prošlost. Na ovim se padinama nalazi špilja sv. Romualda u kojoj su pronađeni ostaci neandertalaca.

- Pećinski crteži su također pronađeni, jedini u Hrvatskoj, gore sam vrh je histarska gradina, pokazuje Anton Meden, samostalni istraživač.

- Limski zaljev je uz Dvigrad najposjećenije mjesto za turiste u našoj općini i da, upravo te priče i legende, ali i brojne druge atrakcije mamac su za turiste, kaže Ivana Maružin, direktorica TZ Kanfanar.

Naš je mamac ipak priča o kapetanu Morganu. Što struka misli o tome, je li poznati gusar osnivač sela Mrgani?

- Selo Mrgani su nastali prije Uskočkog rata, prvo prezime Morgan se spominje 1620. godine, sam kapetan Morgan tada još nije postojao. Trebat će još 37, 38 godina da se on uopće rodi, priča Marko Jelenić.

Je li uopće ikada doplovio do Lima? Što je s legendom o blagu?

- Te priče o potrazi golicaju maštu, no doprinijele su i devastaciji Dvigrada jer su mnogi otišli kopati tražeći blago kapetana Morgana koje sigurno neće pronaći. Zanimljiva priča, ali kao i svaka legenda vjerojatno nema baš puno istinitih događaja u njoj, kaže Jelenić.

Što nam preostaje nego u ime gusarskog duha, otići nešto popiti. U ovoj gusarskoj špilji saznajemo i nešto novo.

- Kažu da su tu sakrivali blago, brodovi iz Venecije su dolazili tu i radili zamjenu za životinje, za potrepštine koje su trebale tatima. Ne lopovima, nego tatima, rekla je Ada Perić, suvlasnica beach bara.

Ada kaže da u 22. godine nije pronašla Morganovo blago, ali ne gubi nadu.

- Zato kao pravi gusari nazdravljamo rumom za sve lijepe priče i blaga našeg poluotoka koja ćemo vam nastaviti otkrivati u pulskome moru. Živjeli!, kaže za HRT Marko Percan.

19. travanj 2024 07:08