StoryEditorOCM

‘kriv‘ je pijesakGotovo svaka morska kornjača izlegnuta na plažama Floride u posljednje četiri godine je - ženka!

Piše Mozaik SD
8. kolovoza 2022. - 09:57

Jedno istraživanje 2018. godine je najavilo, a sada se to i ostvarilo. Drastično se smanjio broj muških kornjača!

- Gotovo svaka morska kornjača izlegnuta na plažama američke savezne države Floride u posljednje četiri godine je ženska. Vrući pijesak je "kriv" - smatra Bette Zirkelbach, voditeljica klinike za kornjače u Marathonu, gradu na Florida Keysu, dijelu lanca tropskih otoka na samom jugu Floride, piše RTL.de.

- Znanstvenici koji proučavaju izleganje morskih kornjača posljednjih godina nisu pronašli muške kornjače - nastavlja ona.

Prema nedavnim podacima američke Nacionalne službe za oceane, spol morskih kornjača ovisi o tome koliko su jaja toplo pohranjena.

Jedno je jasno: ako je temperatura u okolišu ispod 27 stupnjeva Celzija, bebe kornjača postaju muške - na preko 31 Celzijevih stupnjeva postaju ženke. Temperature koje se kreću između rezultiraju mješavinom oba spola. Dakle, ako je plaža trajno vrlo vruća, rađa se više ženskih morskih kornjača.

image
Resha Juhari/Nurphoto Via Afp

- S obzirom na klimatske promjene, povišene temperature mogle bi dovesti do iskrivljenih ili čak smrtonosnih uvjeta uzgoja, što bi moglo utjecati i na vrste kornjača i druge životinjske vrste - upozorava Nacionalna služba za oceane.

Podsjetimo da je već 2018. godine jedno istraživanje otkrilo da su na nekim australskim plažama gotovo sve mlade morske kornjače i 85 posto odraslih ženskog spola. I na hladnijih plažama na jugu Australije rađale su se tada većinom ženke.

Vođa istraživanja, pomorski biolog Michael Jensen, tada je upozorio je da će, ako se takav trend nastavi, morske kornjače uskoro izumrijeti.

Kazao je da su ovakva istraživanja izrazito važna jer nam daju uvid u budućnost vrste.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja hvatali kornjače na njihovim hranilištima, identificirali njihov spol i pomoću genetskih testova odredili njihovo mjesto rođenja.

19. travanj 2024 20:05