StoryEditorOCM

opasnost na kamenitom dnuDr. Alen Soldo o vatrenom crvu: Nikada nije zabilježen smrtni ishod nakon njegova uboda. Pomažu ljepljiva traka, alkohol ili ocat

Piše Dr. Alen Soldo
7. kolovoza 2022. - 14:12

Nakon što je u subotu u Rogoznici desetogodišnjeg dječaka ugrizao bradati vatreni morski crv, iz bogate arhive Otvorenog mora izvukli smo pitanje, bolje reći dvojbu, jednog čitatelja vezano uz tu morsku životinju. Detaljan odgovor dao mu je naš cijenjeni znanstvenik i suradnik Otvorenog mora Alen Soldo.

PITANJE:

Zanima me je li ovo Eunice? Izvadio sam ga iz mora s kamenog dna dubine 1 m, kad je gmizao bez uokolo vidljive karakteristične izlazne rupe ili humka. Druga nestandardna karakteristika je da ispušta neke žarke, kao kaktus, strelice, koje su me pekle i smetale čitavu noć na palcu i kažiprstu kojim sam ga dirao.

Marin H., Hvar

ODGOVOR:

Katkad zna biti stvarno problematično i s dobrim fotografijama pogoditi o kojem se morskom organizmu radi, ali u ovom slučaju fotografije nisu bile ni potrebne, jer je već sam vaš opis savršeno otkrivao o čemu je riječ.

Naime, kameno dno, nema rupe u blizini i žarke strelice su karakteristike koje se vezuju za jadranskog vatrenog crva, lat. naziva Hermodice carunculata. Da o tome nema sumnje, potvrdile su i fotografije koje ste poslali.

Dakle, kad ste pitali je li to Eunice, pretpostavljam da ste mislili na najdražu ješku svih ribolovaca, tj. na velikog crva lat. naziva Eunice aphroditois (ili E. roussaei obzirom da neki smatraju kako su mediteranski primjerci genetički različiti od ostalih).

Vatreni crv, kao što se na vašu nesreću osobno osjetili, ima sa strana dugačke i tanke bodlje, koje usput sadrže i otrov, po kojima je i dobio ime. Te se bodlje izbacuju u svrhu obrane kada ga napadnu, a vaše diranje je upravo shvaćeno na taj način.

Nadalje, živi uglavnom na kamenitom, koraligenom dnu, za razliku od velikog crva koja kopa rupe u pjeskovitom i muljevitom području. S obzirom na područje obitavanja, vatreni crv se hrani mekim i tvrdim koraljima, vlasuljama, a osobno su mi najspektakularnije scene kada roneći naletim na vatrenog crva koji proždire morsku zvijezdu.

Također, posve je normalno da za vrijeme dana ugledate vatrenog crva, dok ćete velikog crva, koji je uglavnom noćna životinja, vrlo rijetko ugledati da viri izvan rupe za vrijeme danjega svijetla.

Pretraživanjem dostupne literature sam i ustanovio da nikada nije zabilježen nikakav smrtni ishod nakon njegova uboda. Dakle, jedina posljedica uboda može biti veća ili manja bol koja može trajati i po nekoliko sati.

Za prvu pomoć treba izvaditi sve bodlje s mjesta uboda. Također, za one koji su kao i vi iz neznanja dirali vatrenog crva i tako primili značajan broj njegovih bodlji, kažu da prianjanje ljepljive trake na mjesto uboda pomaže, jer na taj način izvlači dobar dio bodlji koje uzrokuju bol. 

Također, izgleda da ispiranje mjesta uboda alkoholom ili octom također pomaže smanjiti intezitet boli.

Doduše, vjerujem da vama nakon ovog prvog susreta sa vatrenim crvom, i bez mojih upozorenja, više nisu potrebni savjeti da ga ne dirate.

Svoja pitanja vezana uz morsku tematiku pošaljite na adresu:

Otvoreno more
Slobodna Dalmacija
Hrvatske mornarice 4
21000 Split

ili na e-mail adresu: otvoreno-more@slobodnadalmacija.hr

Odgovara: dr. sc. Alen Soldo, Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu

17. travanj 2024 20:01