StoryEditorOCM

krv i solAnka Petešić cijeli je život čistila srdele: Ruke su uvijek boljele, ali smo pjevali, radili i tvornicu gledali kao da je naša

Piše OM
11. svibnja 2021. - 10:26

Anka Petešić cijeli je život čistila srdele u saljskoj tvornici, a poznata je po tome da je za sat vremena očistila više srdela ili inćuna od bilo kojeg drugog radnika Mardešića - ikad.

Na našim otocima - od Korčule i Visa do Cresa i Lošinja - oduvijek se prerađivala riba. Sredinom prošloga stoljeća bilo je tridesetak otočnih tvornica za konzerviranje ribe. Do danas su opstale samo dvije - na Braču i ova na Dugom otoku. U mjestu Sali gotovo da nema kuće iz koje se nije odlazilo raditi u "Mardešića", piše HRT.

- Ova tvornica za cijeli otok znači puno, za život otoka - kaže Branka Dominis, radnica u pogonu tvornice "Mardešić". 

Strojevi su zamijenili spretne ruke otočana, ali i danas konzerve se pune ručno, a 60 posto proizvodnje izvoze u zemlje Europe. Tvornicu krasi stoljetno nasljeđe jednog od najdugovječnijih hrvatskih prerađivača ribe. 

image
Unutrašnjost tvornice Mardešić
Jure Mišković/Cropix

Šjora Ankica je u tvornici ribljih konzervi provela svoj radni vijek - kao i mnoge druge žene iz Sali s Dugog otoka, ali malo koja se može pohvaliti da je najbrže čistila ribu - i svježu i usoljenu, što je još delikatnije.

- Sad nemam te brzine, sad sam stara. Onda sam imala 30 - 40 godina, a sad imam 80 - govori nam Anka Petešić.

- Težak je bio život onda, ali je bio veseo. Pjevali smo, radili i našu tvornicu smo gledali kao da je naša, dodaje.

- A ruke su uvijek bile pojedene od krvi od ribe ili od soli, i uvijek su boljele...

I danas je rado u vrtu, ima verdure, onako za sebe. A kad odmara, čita.

Anka Pedišić najstarija je i vrlo aktivna korisnica saljske knjižnice. Ima još jednu zanimaciju. Kroničarka je svoga mjesta, a Historijski godovnjak naslijedila je od svojih starih, piše HRT.

image
Pogon za preradu ribe u tvornici Mardešić
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 01:00