StoryEditorOCM

bogata ponudaNapravili smo predblagdanski đir splitskom Peškarijom, je li danas ‘dan D‘? Ivulić i Beroš imaju različita mišljenja...

23. prosinca 2020. - 12:12

U zraku miriše bakalar. Već dva dana se 'toća' u vodi, a danas se čisti dok ostatak ukućana igra 'šijavicu' kako će se ove godine pripremati - na bjanko ili na brujet. A zašto ne bi oboje?

Doktor od ribe i urar Zlatko Ivulić prije nego li je nabrojao ponude friške ribe uoči Badnjaka, prvo se osvrnuo na suhu i dobro namočenu.

- Nema kuće di se sad ne sprema bakalar. Kod mene, ali i kod većine familija jede se samo dva puta godišnje. Prid Uskrs i na Badnjak. A onda nakon toga popiješ vina. Koliko krvi, toliko vina - savjetuje šjor Ivulić.

Kad mu neko drugim danima u godini za marendu ponudi bakalar, ne želi ga niti probati, kaže da je "tempiran" za ta dva dana u godini. Zato ne krije da jedva čeka Badnjak i dva pjata bakalara. Nije važno kako je pripremljen, voli ga i na crveno i na bijelo. I ne samo što je ukusan, i neizostavna tradicija u Dalmaciji, nego je isplativiji za pripremu od bilo koje druge ribe.

- Nije toliko skup. Ove godine je kilo oko 200 kuna, a za jednu familiju dovoljno je oko pola kile bakalara. Za tu cijenu na peškariji ne možete puno toga kupit - preračunava naš sugovornik koji će se sutra ujutro, točno u 8 i 45 sati javiti s u programu Radio Splita s dnevnim izvještajem s ribarnice.

Dan prije, za "Slobodnu" najavljuje da će biti svega. Kako bi Splićani na bancima mogli birati što žele, kaže da su isplovile tri koćarice samo za ovo područje. Ali su se zato povećale cijene u odnosu na protekle dane.

- Sipa je bila između 120 i 130 kuna kilo, a danas je 150. Moli s parangala su 100 kuna, škarpina i šampjeri su 180, a lignje s peškafonda morat ćete platit 200 kuna. Sipa i hobotnica se najviše traže, a kilo hobotnice je 100 kuna - nabrojio je Ivulić i poručio Splićanima da se ne brinu uoči "dana D", jer će ribe biti.

Njegov susjed, udaljen svega par koraka od urarnice Zlatka Ivulića, smatra da je danas na peškariji "dan D".

- Sad se kupuje ono šta će se spremat sutra. Najviše se kupuje oborita riba za gradele. Lignja, sipa i škampi su traženi. Kupuju se gire, a moli i lešada lošije idu. Ima svega: pasa, lubina, šampjera, škarpine… Ljudi su mogli birat šta će - rekao je Siniša Beroš, prodavač ribe i administrator Facebook stranice Splitska peškarija.

Budući da je i naša ribarnica svoju ponudu počela oglašavati na društvenim mrežama, zbog epidemiološke situacije brojni ribari, ali i kupci, odlučili na kupnju i prodaju preko Facebooka putem grupa poput Virtualnog pazara Split.

Tako se danas može naći u ponudi skuša, mol, očišćeni pas i mačka za 60 kuna po kilogramu, grdobina za 120 kuna po kilogramu. U mreži je bilo manje ribe, poput trlje, barakokula… Prodaje se na u manjim količinama, u prosjeku od 40 do 50 kuna po kilogramu.

Na virtualnim platformama nudila se i komarča od 60 do 100 kuna po kilogramu, mol iz parangala i raža za 70 kuna po kilogramu, a od smrznute robe se nudila hobotnica za 70 kuna, muzgavci za 35 kuna te meso kozica za 100 kuna po kilogramu. Najbolji dio je što je u većini slučajeva dostava besplatna.

18. travanj 2024 14:39