StoryEditorOCM

nastrljiv i čestFratar voli sve animalne ješke, od kojih mu je najdraži veliki crv. U lov na njega ne idite bez dobre zalihe pripremljenih predveza

Piše Otvoreno more, Max Fishing
13. svibnja 2021. - 14:34

Premda mu je minimalna lovna dužina 18 centimetara, fratar je na našoj obali vrlo nasrtljiva i na udicama česta riba. Nije ga teško pronaći, pogotovo ako je dno na kojem lovite kamenito i škrapasto. Voli sve animalne ješke, od kojih mu je najdraži veliki crv.

Pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Naraste do 40 cm u dužinu, a dostigne težinu od 1,30 kg. Tijelo mu je zdepasta oblika, visoko spljošteno i ovalno. Prekriveno je relativno velikim ljuskama.

Odrasli primjerci preferiraju strmija i dublja dna. Uglavom se drži obalnog mora, krećući se na dubini od 3 do 30 m. Mrijesti se u jesen i tada mu se glava oboji plavkasto.

Najbolje se lovi u sumrak te tijekom noći. Griz je snažan i odmjeren, a otpor karakteristično jak i dinamičan. Predvez je sličan kao za arbuna, s tim da u lovu fratara treba računati s gubitkom predveza, zbog čega u ribolov ne bi trebalo odlaziti bez dobre zalihe ranije pripremljenih predveza.

Najukusniji je pečen na žaru, što će pozdraviti i potvrditi svi koji se nađu za stolom.

Fotogalerija: Srđan Vrančić/Cropix, snimljeno u riječkom Diving centru Marco polo

20. travanj 2024 02:13