StoryEditorOCM

NAUTIKA 2018.Švedski stol motora i opreme: u zagrebačkim sajamskim paviljonima punim šušura brodovi nisu jedine zvijezde

Piše Željko Simunić
24. veljače 2018. - 00:36

Zahvaljujući velikom natkrivenom prostoru u velesajamskim paviljonima, zagrebačka Nautika u prednosti je pred sajmovima uz more kada je riječ o ponudi brodske opreme, elektronike, unutarnjih i izvanbrodskih motora, kao i ribolovnog pribora, nautičke odjeće i obuće, opreme za ronjenje i adrenalinske sportove na moru, pa sve do promocije raznih zanimljivih inovacija koje mogu biti korisne vlasnicima brodica i čarter flota, ali i svima koji vole biti uz more.

Brojni štandovi s takvom ponudom na rubovima hala, u čijem su središtu posloženi ulickani brodovi i gumenjaci, izazivaju veliko zanimanje posjetitelja i daju živost i šušur sajmu u cjelini. Tim više što se praktički svi artikli nude uz sajamski popust od 5-15 posto, pa se na sve strane trguje, komentira, pogađa oko skonta za izdašnije kupovine...

Akcija za Yamahe

Kada je o izvanbrodskim motorima riječ, ovogodišnja Nautika okupila je praktički sve brendove koji se u Hrvatskoj prodaju, pa su potencijalni kupci doista pred sobom imali švedski stol penti svih vrsta i snage. Najveći doprinos tome stolu dala je tvrtka TM iz Zagreba, generalni zastupnik japanske Yamahe, koja je svoju brojnu gamu motornih aduta, od 2,5 do 350 KS, nudila uz sajamske cijene niže od 5 do 10 posto, pa se cijeli štand crvenio od oznaka akcija.

A da se uistinu isplatilo doći i kupiti, govore primjeri: penta F15 CMHS ima redovnu cijenu od 22.400 kn, a sajamsku od 20.160 kn. Cijena motora F40 HETL snižena je na 47.990 kn, dok se moćni F100 FETX prodavao za 74.250 kn, što je za 8250 kn manje od redovne cijene, i tako redom. Na Yamahinom štandu su također bili novi Waverunner vodeni skuteri za 2018. godinu.

Povoljnije do Mercuryja

I na velikom štandu tvrtke MCM iz Salzburga, koja na našem tržištu distribuira kvalitetne američke pente Mercury, brojni izloženi motori svih snaga nudili su se uz prigodni sajamski popust. Za primjer spomenimo Mercury F25 M EFI i njegovog jačeg brata F250 XL Verado, koji su se, umjesto za redovnih 31.500 kn, odnosno 184.900. kn, prodavali po 10 posto nižim cijenama.

image
Pente Mercury imaju brojne poklonike
Božidar Vukičević/Cropix

Osim akcijskih popusta, zanimanje posjetitelja na štandu riječke tvrtke Motonavis, koja zastupa motore Suzuki, privlačila je i najmoćnija prinova u njihovoj gami - Suzuki DF350 ATXX. Taj motorni ljepotan sa 6 cilindara u V konfiguraciji i obujmom od 4,39 l, dobio je u Tampi na Floridi u rujnu 2017. nagradu IBEX Innovation od strane Nacionalnog udruženja nautičkih proizvođača (NMMA).

image
Suzuki od 350 KS bio je zvijezda na njihovom štandu
Božidar Vukičević/Cropix

Švedski turbodizelaš

Razlozi prestižnom priznanju su: Suzuki Dual Prop - sustav dvostrukog propelera (za izuzetan poriv i ubrzanje), Direct Air Intake & Dual Injector – direktan usis zraka i dvostruki sustav injektora (za visoki omjer kompresije i učinkovito izgaranje), te niska potrošnja goriva u klasi. Cijena Suzukija DF350 ATXX je 229.603 kn. Zanimanje je izazivao i Suzukijev četverotaktni mališan od 2,5 KS budući da je s 13,5 kg najlaganiji izvanbrodski motor te snage.

Na štandu tvrtke Fred Bobek iz Vodica, koja zastupa i prodaje motornu gamu Honde, među brojnim pentama poznate srebrno-sive boje svih snaga dominirao je impresivni crni motorni uljez, golema švedska dizelska penta Oxe. Taj izvanbrodski turbo-dizelaš s direktnim ubrizgavanjem u siječnju je predstavljen na sajmu Boot u Dusseldorfu i, evo, već je stigao u Hrvatsku gdje će ga prodavati tvrtka iz Vodica.

image
Švedsku pentu OXE Diesel u Hrvatskoj će prodavati tvrtka Fred Bobek
Božidar Vukičević/Cropix

Podsjetimo, četverotaktni Oxe 150 XU heavy-duty motor ima 4 cilindra, obujam od 2 litre i snagu od 150 konja. Težina mu je 340 kg, a maksimalni okretni moment od 415 Nm razvija na 2500 điri. Radi na više vrsta dizelskih goriva: EN 590, ASTM D 975 br.1 i br.2 i JIS KK 2204. Zadovoljava certifikat emisije IMO Tier 2, a sajamska cijena bila mu je 29.990 eura.

Amerikanizirani Parsun

Značajan novitet u gami, s oznakom 40 KS na poklopcu motora, imao je i kineski Parsun koji se posredstvom tvrtke Jadran Motor već etablirao u Hrvatskoj. A prinova je tim značajnija jer niz ključnih sklopova motora, poput injektora i elektronske kontrole rada, dolazi s trake ugledne američke tvrtke Delphi Automotive PLC, koja je nastala 1994. u okrilju General Motorsa, te proizvodi sklopove za brojne ugledne automobilske brendove poput BMW-a i Forda.

image
Novi Parsun 40 je naoružan nizom važnih komponenti američke tvrtke Delphi Automotive PLC
Božidar Vukičević/Cropix

Nova četrdesetica teži 100 kg, ima 3 cilindra, obujam od 747 cm3 i direktno ubrizgavanje goriva. Cijena Parsuna F40 WL-T EFI na sajmu je bila 29.749 kn.

Netom nakon sajma u Dusseldorfu, gdje je nova JH serija pobrala mnoge pohvale, na zagrebačku Nautiku stigao je na upoznavanje s posjetiteljima njezin član Yanmar 4JH57, elektronički kontrolirani dizelaš s common-rail ubrizgavanjem najnovije generacije. Ima 4 cilindra, obujam od 2,19 litara, teži 220 kg i razvija 57 KS.

image
Yanmar je predstavio pripadnika svoje nove i prestižne serije JH
od 57 konja
Božidar Vukičević/Cropix

Po pitanju ekoloških svojstava uspeo se na vrh, pa zadovoljava najstrože američke i europske standarde EPA Tier 3 i EU RCD Tier 2. Kao i ostali pripadnici Yanmarove JH serije, ima male gabarite, vrlo nisku potrošnju i tihi rad, pa je prikladan za pogon jedrilica i katamarane do 50 stopa. Navela iz Pule prodaje ga po cijeni od 12.250 eura + PDV.

SUP daska s polugom

Što se opreme tiče, većinu sajamskih noviteta predstavit ćemo čitateljima pojedinačno u nautičkim izlozima idućih brojeva Otvorenog mora, a za ovu smo prigodu izdvojili tek neke najzanimljivije. Jedan od takvih svakako je bila specifična stand-up daska za veslanje, ali u ovom slučaju ne veslom.

Naime, umjesto njega, na sredini ove daske nosivosti 140 kg, koju proizvodi austrijska tvrtka FinPo iz Gralle u Štajerskoj, nalazi se duga metalna poluga koju veslač pomiče dolje-gore, a ona prenosi te kretnje posebnim mehanizmom u svoj podvodni dio pomičući ukupno 6 malih peraja lijevo-desno.

image
Stand-up daska FinPo pokreće se pomicanjem poluge
Božidar Vukičević/Cropix

Time se stvara dovoljan potisak da daska plovi. Nema sumnje da će biti popularna zabava za mlade i sve one koji, umjesto izležavanja na suncu, više vole rekreaciju na moru. Serijska proizvodnja ove daske na ručni pogon duge 3630 cm, počinje uskoro, a kod nas će koštati 24.680 kn.

Napredna jacera

Maća iz Trogira je po prvi put u Hrvatskoj predstavila kolekciju američkih LED lampi za brodove​ Lumitec. Ta kompanija proizvodi razne marine modele LED svjetiljki, uključujući one za ugradnju kroz trup broda ili postavljanje bilo gdje u interijeru.

image
Na fotografiji Lumitec led rasvjeta
Božidar Vukičević/Cropix

U unutrašnjosti plovila se primjerice bilo gdje uz pomoć dva vijka može montirati njihova Rail2 KWHT lampa.

Dimenzije su joj 29,76 x 2,8 x 1,7 cm i daje svjetlo snage 900 lumena u tri boje (bijela, crvena i plava), a Maća je prodaje po cijeni od 1087 kn.

Zagrebački Frigo Marine predstavio je napredni prijenosni frižider Dometic CFX 95 DZ2. Kapacitet pohrane hrane i pića mu je 85 l, ima hermetički zatvoreni kompresor, te dual-zone sustav, odnosno dvije komore kapaciteta 50,5 i 34,5 l. Stoga korisnik može istovremeno u jednoj komori namjestiti hlađenje, a u drugoj zamrzavanje namirnica.

image
Hladnjakom Dometic CFX 95 DZ2 može se upravljati mobitelom
Božidar Vukičević/Cropix

Osim preko upravljačkih tipki, to može učiniti i preko pametnog mobitela i WiFi aplikacije. Frigo Marine Dometic Coolfreeze CFX 95 DZ2 pametnu jaceru nudi za 12.281 kn.

Power Ray dron

Na štandu Meridian Projekta predstavljena je nova serija fishfindera i plotera Lowrance Hook2 , ali i podvodni dron Power Ray kojeg proizvodi kineska kompanija PowerVision. Roni na 30 m i snima UHD video zapise, a radi oko 60 min na maksimalnoj brzini zahvaljujući bateriji od 6400 mAh. Odličan je za ribiče, a njime se može upravljati preko iOS i Android mobitela. U Hrvatskoj košta 1699 eura.

Jarušica iz Murtera na sajmu je prezentirala nekoliko Mastervolt premijera. To uključuje novu generaciju punjača​ ChargeMaster Plus. Imaju 3 izlaza, od čega su dva jednako snažna, dok je treći smart input/output. Zbog toga se može ograničavati struja punjenja, pa može služiti kao stabilizirani izvor napajanja, ali i djelovati kao ulaz za alternator.

image
Mastervoltov punjač nove generacije ChargeMaster Plus ima 3 izlaza
Božidar Vukičević/Cropix

Ovi uređaji imaju poboljšano hlađenje, pa punu izlaznu snagu postižu na 40 stupnjeva Celzija, a rade sve do temperature od 80 stupnjeva. Seriju ChargeMaster Plus čine Mastervolt modeli 12/75A, 12/100A, 24/40A i 24/60A, a Jarušica ih nudi u rasponu cijena od 6920 do 8949 kn (plus PDV).

Garminove prinove

Po već ustaljenoj tradiciji, puno noviteta za nastupajuću ljetnu sezonu imao je američki Garmin, ali ćemo ih sve pojedinačno i detaljno predstaviti u idućim brojevima našeg magazina.

image
Garmin je predstavio čitav niz noviteta
Božidar Vukičević/Cropix

Spomenimo na kraju kako je splitski Boltano po prvi put u Hrvatskoj pokazao mini ronilicu SuBlue WhiteShark MIX s dva propelera. Pluta na vodi, ima dvije ručke za vuču kupača i elektropogon, a može zaroniti do dubine od 40 m. Boltano ga nudi po cijeni od 5999 kn.

image
Mini ronilicu SuBlue WhiteShark MIX može zaroniti do 40 m
Božidar Vukičević/Cropix
20. travanj 2024 17:47