StoryEditorOCM

DOMINACIJA EWOL-ASlovenski maksi krstaš ponovno osvojio Fiumanku

Piše Ivica MIKULIČIĆ
27. rujna 2020. - 10:13

Na Gatu Karoline Riječke unatoč epidemiji korona virusa otvoren je nautički sajam Rijeka Boat Show 2020. Razna plovila, motori i drugi prateći nautički sadržaji zasjali su na riječkoj rivi. Od domaće male brodogradnje do stranih plovila. Organizirana su testiranja, razgledavanja i brojne probne plovidbe. Ove godine u sajam uveličava i velika jedriličarska regata Fiumanka što daje novi zamah i sjaj ovoj nautičkoj priredbi.
Na skraćenoj ruti ovogodišnjeg 21. izdanja Fiumanke prvo je mjesto osvojila posada Gašpera Vinčeca na slovenskom maksi krstašu EWOL. Po laganoj buri od samoga početka dominirao je 26-metarski regatni stroj sposoban za nevjerojatne brzine od 30 čvorova i osvojio treću Fiumanku zaredom. Drugi je domaći Molo Longo Rajka Kujundžića, a treći Damaco s Berislavom Vranićem za kormilom. Zbog lošeg vremena uoči početka regate odustalo je tridesetak od 130 prijavljenih natjecatelja jer nisu uspjeli stići na vrijeme do Rijeke.
Direktor samoga nautičkog sajma Ivan Črnjarić ističe da im je, s obzirom na epidemiju, najvažnije bilo održati sajam: - To nam je bio prvi cilj, no moram se pohvaliti da smo unatoč svemu uspjeli povećati broj izlagača. I to za čak 40 posto! To nas posebno veseli, jer pokazuje da smo na pravom putu da Riječkom sajmu nautike vratimo nekadašnji već zaboravljeni sjaj prvog nautičkog sajma na našim prostorima. Tome će pomoći i odličan geografski položaj Rijeke, u neposrednoj blizini Italije, Austrije, Slovenije, a ni Češka, Slovačka i Mađarska nisu daleko. Svi nautičari iz tih zemalja gravitiraju ovamo, kao i brojni turisti i poslovni ljudi kad krenu prema Jadranu.
U planovima Grada Rijeke je, pak, gradnja goleme marine, to su sve preduvjeti za veliki sajam...
Naravno, sada nam je limitirajući faktor bila ova epidemija. No, procijenili smo da je veliki otvoreni prostor naš adut i da ćemo uspjeti održati ovu priredbu.

20. travanj 2024 12:08