StoryEditorOCM

NAUTIC SHOW 2017.Riječki sajam protekao u znaku manjih brodica: ‘Čak 90 posto njihove prodaje realiziraju iznajmljivači, a tek 10 posto privatni kupci‘

Piše Ivica Mikuličić
1. listopada 2017. - 18:54

Ovogodišnji Rijeka Nautic Show, održan od 29. rujna do 1.10. listopada, najviše je bio okrenut maloj domaćoj brodogradnji. Što u moru, a što na kopnu, na sajamskim je prostorima izloženo 50-tak plovila. Prevladavale su brodice, gliseri i gumenjaci dužine do šest metara. Izlagači kažu da su upravo takva plovila u zadnjih nekoliko godina hit na tržištu, a kupuju ih najviše iznajmljivači.

image
Manje brodice bile su u fokusu pažnje
Matija Djanešić/Cropix

No, osim malih brodica, domaća mala brodogradnja vrlo uspješno zna raditi i manje jahte, pa je tako 14-metarska ljepotica Monachus 45 Issa, splitske tvrtke Vineta, dobila prvu nagradu sajma.

- Ovo je demo brod naše tvrtke dimenzija 13,85 x 4,20 m, s tri kabine i dva WC-a, a inače radimo i modele s dvije kabine i dva toaletna prostora - objašnjava nam Leonardo Bučić iz sektora marketinga, dodajući da je cijena izloženog broda s PDV-om 500.000 eura.

image
Splitska mala jahta Monachus 45 Issa dobila je prvu nagradu sajma
Matija Djanešić/Cropix

​Jet pogon

Na upit kako smo čuli da imaju poseban način upoznavanja kupca s mogućnostima broda, potvrđuje da je brod doista moguće rentati tjedan dana, a nakon toga kupac može donijeti odluku. Ako mu brod odgovara i odluči se na kupnju, brod ide u narudžbu i izgradnju, a on već zna što točno može očekivati...

Nagradu sajma dobila je i slovenska tvrtka Planet Marine za suvremenog gumija Manta 700R Jet, koji je bio i glavna premijera sajma. Ovaj moćni gumenjak već nosi titulu plovila godine u Sloveniji, a u Rijeku je dovezen redizajnirani model.

image
Slovenski gumi Manta 700 jet bio je zvijezda sajma
Matija Djanešić/Cropix

- Dug je 7 metara, a širok 2,68 m. S dizelskim motorom od 230 konja i jet pogonom ukupna težina mu je 1,1 tonu - iznosi nam podatke direktor tvrtke Gregor Horvat, dodajući da se brod proizvodi u Ljubljani i da je osnovni model Manta 700 svjetlo dana ugledao prije četiri godine.

- Doživio je znatan redizajn, najviše u smislu tehnologije. Sada ga radimo u 3D vakumskoj infuziji što ga čini puno lakšim, a čvršćim. Nova konzola je ergonomska, a za izradu koristimo najbolji materijal, gumu orka 1760. Novina je i jet pogon koji se pokazao odličnim, s tim da može raditi i u vrlo plitkom moru pri čemu su svi oko broda sigurni. Uz to, ostvaruje odlično ubrzanje, a možda je najvažnija stvar što mu je prvi servis tek na 10.000 sati, pa je gotovo bez održavanja - navodi Horvat.

image
Gregor Horvat iz tvrtke Planet Marine pored svog gumenog aduta
Matija Djanešić/Cropix

Manta 700R bez motora može se kupiti za 28.000 eura, a izložena s jet pogonom stoji 65.000 eura.

​Turisti određuju

Mario Vuletić iz tvrtke Dalmatia Aurea kazao nam je pak da su manja plovila, koja nudi većina izlagača na sajmu, postala popularna zbog iznajmljivanja turistima tijekom ljetnih mjeseci.

- Čak 90-ak posto njihove prodaje odnosi se na iznajmljivače, a ostalo se kupuje za privatno korištenje - tvrdi on i dodaje kako je ljudima lakše iznajmiti brod samo dok su na odmoru, jer tako ne moraju poslije voditi brigu o njemu.

Šetajući sajmom, primijetili smo da su posjetitelji, sukladno rečenom trendu, doista najviše razgledavali manja plastična plovila, a puno ih je zastajalo i pokraj većih i manjih gumenjaka, koji su očito vrlo popularni. Osim plovila, Rijeka Nautic Show ponudio je posjetiteljima i niz drugih sadržaja, od brodskih motora i nautičke opreme, do ribolovnog pribora i odjeće. Za svakoga ponešto!

image
Riječani su điravali, odmjeravali, komentirali....
 
Matija Djanešić/Cropix
23. travanj 2024 18:17