StoryEditorOCM

čekaju odgovorPredsjednik Udruge kapetana: Potrebno je hitno donijeti protokol o cijepljenju pomoraca, u protivnom će veći dio njih ostati bez posla!

5. siječnja 2021. - 16:43

- Naši moraju biti svjesni da je veliki problem ako se ne osigura prioritetno cijepljenje pomoraca - ističe kap. Sanjin Dumanić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Split.

- Potrebno je hitno donijeti protokol o cijepljenju pomoraca, ako želimo da ta profesija i dalje postoji. Mora im se omogućiti cijepljenje hitno i bez odlaganja, kao što je to u Nizozemskoj i u U.K., u protivnom će veći dio od 16 do18 tisuća pomoraca ostati nezaposlen – napominje kap. Dumanić.

Pandemija je pomorcima već donijela dovoljno problema, a sada bi im novi veliki udarac moglo zadati - cijepljenje!

Obrazlaže to činjenicom kako velika većina pomorskih kompanija u svijetu zahtjeva od svojih pomoraca da se cijepe protiv COVID-19 i dostave im potvrdu o cijepljenju prije ukrcaja.

- Pomorci se cijepe dugi niz godina, protiv žute groznice, boginja, kolere i drugih zaraznih bolesti, a evidencija o cjepivima im je u tzv. Žutoj knjižici. Bez uredno popunjene Žute knjižice, odnosno urednih cjepiva nema ukrcaja – kazuje kap. Dumanić.

image
Pomorske kompanije traže potvrde o cjepljenju protiv COVID-a
SPH

Dodaje kako su pomorci na dopustu kod kuće mjesec dana, dva ili najviše tri mjeseca. Kad dobiju poziv na brod nemaju mjesec dana do ukrcaja, obično je to do jedne sedmice i u tom periodu moraju napraviti liječnički pregled i još mnogo toga prije polaska od kuće.

Procedura cijepljenja protiv COVID-a cjepivom Pfizer sastoji se u primanju dva cjepiva s razmakom od 20-tak dana, što znači da pomorci koji su jedan mjesec na brodu, jedan mjesec doma, to jedva mogu uspjeti uz dobru organizaciju. Valja računati da im treba i vrijeme za putovanje s dalekih destinacija.

Zajednica udruga kapetana, časnika i udruga pomoraca u Hrvatskoj početkom prosinca uputila je zamolbu Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture da se pomorcima omogući prioritetno i besplatno cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

- Pomorci u međunarodnoj plovidbi odavno se cijepe za određene bolesti koje se evidentiraju u tkz. kartonu cijepljenja ili poznatije kao žuti karton odnosno žuta knjižica. Molimo spomenuta Ministarstva i Vladu RH da pomorce uvrste u dobrovoljno prioritetno i besplatno cijepljenje protiv Covida -19 – apelirali su prije nego što je cijepljenje počelo.

Još nisu dobili očekivani odgovor. Na adresu Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana, sa sjedištem u Zadru, stigao je odgovor Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslan 18. prosinca 2020., ali u njemu nema ni riječi o prioritetnom cijepljenu pomoraca.

Dr. Capak ih obavještava kako se u prvoj fazi cijepljenja planira procijepiti zdravstvene radnike koji rade na odjelima s COVID-19 bolesnicima, te štićenike i zaposlenike domova za starije i nemoćne osobe.

- Nakon toga planira se krenuti s procjepljivanjem osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, te sve vaše članove koji spadaju u tu kategoriju molimo da se jave svojim izabranim liječnicima i predbilježe, ako to već nisu učinili – stoji u dopisu Krunoslava Capaka.

Iz HZJZ su pomorskim kapetanima i pomorcima poručili kako smatraju da će u Hrvatskoj biti dovoljno cjepiva za sve građane tako da će i zainteresirani članovi pomorskih udruga moći procijepiti.

Da su zahtjevi pomorskih kapetana opravdani, pokazuje i najnoviji primjer o kojem doznajemo u Sindikatu pomoraca Hrvatske, koji je u utorak, 5. siječnja 2021. reagirao dopisom Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture kojim traži da se što hitnije predvidi i rezervira dovoljan broj cjepiva za hrvatske pomorce koji se žele cijepiti, te ih se javno obavijesti o organizaciji i mogućnosti cijepljenja.

- Već od 1. siječnja 2021. su pojedine strane kompanije uvrstile cijepljenje na COVID-19 u Seafarer´s Medical Examination and Certificate. Za sada je uvjetovano dostupnošću cjepiva (If COVID-19 available), ali je pitanje tjedna kada će cjepivo biti uvjet ukrcaja pomoraca, jer cjepivo nije svrstano u grupu preporučenih (Recommended) već neophodnih (Required) – ističe Neven Melvan, glavni tajnik SPH-a dodajući kako oko 16.000 hrvatskih pomoraca plovi na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

image
Soeren Stache

- S obzirom na njihov nesigurni radno-pravni status (samo rijetki imaju stalne Ugovore), pomorci mogu lako izgubiti posao ukoliko ne budu imali mogućnost cijepljenja. Naglašavamo: mogućnost, jer inzistiramo na dragovoljnosti cijepljenja – poručuju iz Sindikata pomoraca.

Doznajemo i da su brzo dobili odgovor iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

- Drugog prosinca 2020. godine već smo pisali Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, još jedanput smo apelirali na prepoznavanje pomoraca kao ključnih radnika i u momentu kada krene cijepljenje. Inače, inicijativu o prioritiziranju cijepljenja pomoraca uputio je i grčki ministar pomorstva, kojom je zatraženo od svih europskih ministara pomorstva i zdravstva da omoguće prednost pomorcima koji su voljni cijepiti se protiv ove ugroze – odgovorili su Sindikatu pomoraca Hrvatske iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

I mi smo uputili upite Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu mora, te ćemo ih objaviti kad dobijemo odgovore.

17. travanj 2024 20:53