StoryEditorOCM

Dvomjesečna avanturaNa vesla od Norveške do Danske: Ulf Terje Johnsen (70) odlučio ostvariti dječački san, ljeto će provesti veslajući 350 nautičkih milja u kaiću od 4 metra

Piše Lari Lulić
1. srpnja 2014. - 14:55

Ulf Terje Johnsen, 70–godišnji norveški novinar i fotograf, kreće u hrabru avanturu: od 1. srpnja do 31. kolovoza veslat će 350 nautičkih milja, odnosno 648 kilometara od Osla u Norveškoj do Kopenhagena u Danskoj, što otprilike odgovara dužini hrvatske obale.

Ono što projekt čini posebno zanimljivim je prijevozno sredstvo, samo 4,60 metara dug plastični brodić vrijedan 1300 eura. Plan mu je dva mjeseca veslati do osam sati dnevno brzinom od milje i pol na sat, te usput posjetiti 60 luka i gradića u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Rođendanski poklon

- Ovo je moj rođendanski poklon samom sebi, jer cilj mi je doći u Nyhavn u Danskoj 31. kolovoza u 12 sati, točno na moj 71. rođendan. Računam da ću dotad napraviti oko 220 tisuća zaveslaja - objasnio nam je Ulf.

Ulf Terje Johnsen prve je zaveslaje napravio s pet godina u svome malom ribarskom gradiću kod Osla, neko vrijeme radio je kao ribar, četiri godine bio je u norveškoj trgovačkoj mornarici, a nakon toga je završio studij fotografije. Otad je napisao i snimio više od tisuću tema vezanih uz brodove i nautiku za agenciju Associated Press i razne skandinavske nautičke magazine.

- Jako dugo već želim ovako nešto napraviti, ali uvijek bi se nešto ispriječilo: posao, žena, djeca, razne obveze. Sada si napokon mogu priuštiti dvomjesečnu veslačku avanturu i to će biti savršen način da obilježim ulazak u osmo desetljeće života. Ideja za pothvat rodila se početkom godine u Finskoj, kada sam testirao neke male brodove za svoj nautički magazin. Isprobao sam tada malu plastičnu barčicu Suvi, dugu 4.6 i široku 1.5 metara, vrlo laganu, nepotopivu i vrlo zahvalnu za veslanje. Počeo sam razmišljati o veslanju od Osla do Kopenhagena, arhipelagom koji izvrsno poznajem i u kojem sam proveo dobar dio života – kaže Ulf, s kojim smo razgovarali na sajmu finske male brodogradnje Finnboat Floating Show.

Za put su ga, kaže, inspirirali čuveni Hemingwayev roman Starac i more i poema Henrika Ibsena Terje Vigen, koja govori o čovjeku koji zbog engleske pomorske blokade Norveške početkom 19. stoljeća u malom brodiću vesla do Danske, kako bi tamo kupio žito i spasio svoju obitelj od gladi. Tijekom veslačke avanture, Ulfove udice bit će u moru, a skiper će se hraniti školjkama i ribom koju sam uhvati.

image
Inspiracija za avanturu su knjige Hemingwaya i Ibsena

Plan je jesti i povrće, voće i piti mineralnu vodu, jer ipak, umjesto konjske snage, koristi se snaga tijela i mozga. Ulf će na svom putu uglavnom spavati u prirodi, u malom šatoru i vreći za spavanje, a jednom tjedno plan mu je prespavati u nekoj marini ili luci, pojesti pristojan obrok i obnoviti zalihe za nastavak puta.

Taj osebujni norveški novinar veteran je s 50-godišnjim iskustvom i izvrsno poznaje obale kojima će veslati, jednako kao marine, lokalne gradiće i tamošnje ljude, pa vjeruje da će usput sresti mnoštvo prijatelja i poznanika. U zadnja dva mjeseca Ulf je više od 100 sati proveo trenirajući veslanje, te kaže kako i brodić i njegovo tijelo, iako to možda tako ne izgleda, mogu dosta izdržati.

- Ljubitelj sam dobrog vina i viskija, ali tijekom 62 dana dugog puta pit ću samo mineralnu vodu, jer veslanje će biti dosta fizički zahtjevno. Panula će biti u moru svaki dan tijekom veslanja, pripremio sam posebne strune, 50 metara duge s devet specijalnih udica. Nadam se hvatati bakalare, skuše i losose, brat ću školjke, a ponijet ću curry, sol, papar i nešto povrća. Kuhat ću na malom plinskom kuhalu na obali, na brodić mi stanu mali preklopni stolić i stolica, pa se nadam lijepim ribljim gozbama u prirodi – veli Ulf.

Učinkovita dijeta

Veslanjem od Osla do Hopenhagena Ulf će ispuniti svoj životni san, ali cilj mu je i potaknuti ljude na racionalnije korištenje resursa, zaštitu okoliša, te očuvanje kulture življenja uz more i na moru u Skandinaviji. Tijekom puta kupat će se i prati rublje u moru, a napominje kako neće imati nikakvu pratnju, već će sam brinuti za svoju sigurnost. Na ruti od fjorda kod Osla do Kopenhagena, koja vodi gradićima Larkollen – Engelsviken - Hanko Renna – Skjærhalden - Koster ima četiri opasne dionice po otvorenom moru, koje će zbog valova najvjerojatnije savladavati noću kada je tiho.

Ulf inače trenutačno teži 125 kilograma, 40 više od brodića u kojem će veslati, ali računa da će nakon dolaska u Dansku spasti na svega 100 kilograma. Na putu će ga pratiti VG, najveće norveške dnevne novine koje će jednom tjedno objavljivati reportaže o njegovu napretku i dogodovštinama po putu. Ulf nakon puta planira napisati i knjigu o svojoj avanturi, koja bi se u tisku trebala naći uoči Božića.

image
Ulf u dva mjeseca veslanja planira izgubiti 25 kilograma
Hans Eidsstuen
24. travanj 2024 17:01