StoryEditorOCM

dvije faze projektaKreću veliki radovi na Zenti: lučica je propadala desetljećima, urušavali su se gatovi i lukobrani, infrastruktura je potpuno zapuštena

3. veljače 2021. - 15:32

Za desetak dana započinju veliki radovi na uređenju infrastrukture u lučici Zenta, kao što je i najavljivano. Prije nekoliko dana području lučice ograđeno je ogradama zbog sigurnosti, pa šetači do daljnjeg moraju zaobilaziti šetnju Zentom.

- U prvoj fazi radova koja će trajati do ljeta uklonit će se oštećeni gatovi i zamijeniti novima, u istočnom i središnjem dijelu lučice, a na jesen po drugoj fazi, ići će se i na sanaciju zapadnog dijela lučice. Paralelno će se sanirati čitav obalni pojas, postavit će se nova vanjska rasvjeta uz kompletnu komunalnu opremu. Vrijednost investicije za prvu fazu sanacije je 25 milijuna kuna. Bilo je vrijeme da krenemo s radovima, a sada su za to ispunjene svi preduvjeti - kazuje nam Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koja upravlja lučicom.

Prethodnih tjedana posla u lučici je bilo oko izmještanja brodova na suhi vez. Riječ je o oko 350 od ukupno 600-tinjak brodica u Zenti koji su premješteni na suhi vez, gdje je oko 250 mjesta, a manji dio će u lučicu Spinut, dok će se za nekoliko brodica vlasnici sami pobrinuti na nekoj lokaciji.

Zenta će tako narednih mjeseci postati gradilište, pa se svi mole za razumijevanje jer je do ovoga trebalo konačno doći s obzirom da je lučica propadala desetljećima, bez ulaganja što je rezultiralo urušavanjem gatova, propadanjem lukobrana i općom zapuštenošću cijele infrastrukture.

- Nastojat ćemo početkom ljeta dio plovila vratiti u lučicu kako bi ih vlasnici mogli koristiti - dodaje Maroević.

20. travanj 2024 09:39