Novosti Svijet

Bivši gerilac favorit predsjedničkih izbora u Urugvaju

Više od 2,5 milijuna urugvajskih birača pozvano je u nedjelju da izabere nasljednika prvoga predsjednika ljevice Tabarea Vazqueza, koji se po zakonu više ne može natjecati, a velik favorit je bivši gerilac Jose Pepe Mujica.

Uz predsjedničke izbore birači malene južnoameričke države, utemeljene 1828., trebaju obnoviti dvodomni parlament, pet godina nakon velike pobjede lijeve koalicije.

Po anketama 74-godišnji Mujica, kandidat vladajuće koalicije lijevog centra, neće u prvome krugu prikupiti 50 posto potrebnih glasova, no zacijelo će ući u drugi krug 29. studenoga.

Tom kandidatu ljevice ankete daju 45,5 do 49 posto glasova, znatno više nego protivnicima s desnog centra. Bivši liberalni predsjednik Luis Alberto Lacalle (68), trebao bi dobiti do 30 posto glasova, a Pedro Bordaberry (49), sin bivšeg diktatora Juana Marije Bordaberryja oko 14 posto.

Mujica je bio zatvorenik u vrijeme diktature u Urugvaju (1973. do 1985.), pošto je utemeljio Tupamaros, pokret urbane gerile.

Veliku popularnost uživa jer se natječe kao nasljednik predsjednika Vazqueza koji je u svojoj zemlji cijenjen zbog zdrava gospodarstva.

Urugvaj je u 2009. izbjegao recesiju, a stopu siromaštva s 26 posto u 2007. smanjio na 20,5 posto u 2008.

Vazquez je u tu latinskoameričku zemlju veličine kao tri Hrvatske (176.215 km2) sa samo 3,34 milijuna stanovnika, proveo neke popularne mjere poput prijenosnog računala za svakog školarca.

Zaslužan je za civilni brak istospolnih parova koji su upravo dobili i pravo na posvajanje djece.

Mujica se predstavlja kao pripadnik umjerene ljevice po uzoru na brazilskog predsjednika Ignacija Lulu da Silvu, no izjavom da "zemlja pripada naciji" pokazao se radikalnijim od Vazqueza.

Poljoprivreda je najvažnija gospodarska djelatnost u zemlji koja je u 2008. ostvarila rast od 8,9 posto. Na drugom mjestu je turizam.

Uz izbore Urugvajci će se izjašnjavati o dvama referendumskim pitanjima: ukidanju zakona o pokrivanju zločina koje su policija i vojska počinile tijekom diktature te o pravu na dopisno glasovanje Urugvajaca u dijaspori.

(H)

Naslovnica Svijet