Novosti Svijet

tražila se smrtna kazna

Monstrumi oteli djevojčicu, drogirali je, silovali i na kraju brutalno ubili: cijela država digla se na noge, dobili su samo doživotni zatvor

tražila se smrtna kazna
Sanji Ram, jedan od optuženih za silovanje i ubojstvo osmogodišnje djevojčice
Sanji Ram, jedan od optuženih za silovanje i ubojstvo osmogodišnje djevojčice

NOVIJE

Trojica muškarca osuđena su na kaznu doživotnog zatvora zbog silovanja, mučenja i ubojstva osmogodišnje djevojčice u indijskom dijelu regije Kašmir, javlja BBC.

Trojica policajaca također su optužena za uništavanje dokaza i osuđena na pet godina zatvora.

Žrtva, koja je bila pripadnica muslimanskog nomadskog plemena, pronađena je u šumi u blizini grada Kathua u siječnju 2018. godine.

Slučaj je izazvao masovno ogorčenje te je završio na naslovnicama nakon što su hinduističke desničarske skupine prosvjedovale protiv uhićenja muškaraca.

Osmero ljudi, uključujući bivšeg dužnosnika vlade, četvoricu policajaca te jednog maloljetnika, optuženo je za povezanost sa zločinom. Jedan od njih je oslobođen, a maloljetniku će se suditi posebno.

Svi su rekli kako nisu krivi za zločine za koje ih se optužuje.

Osmogodišnja djevojčica nestala je početkom 2018., a njezino tijelo pronađeno je gotovo tri tjedna kasnije.

Prema istražiteljima, djevojčica je nekoliko dana bila zatvorena u lokalnom hramu te su joj davali sedative kako bi je zadržali u nesvijesti. U optužnici se navodi kako su djevojčicu "danima silovali, mučili i naposljetku ubili".

Dodali su kako je djevojčica bila meta jer su muškarci htjeli natjerati pripadnike plemena Gujjar na odlazak.

Prema podacima vlade o zločinima do 2016., svakih 15 minuta u Indiji je jedno dijete spolno zlostavljano te su kaznena djela protiv djece od tada u stalnom porastu.

PRVA VIJEST

Šestorica muškaraca iz Indije mogli bi biti osuđeni na smrtnu kaznu nakon što su proglašeni krivima za silovanje i ubojstvo osmogodišnje djevojčice.

Osmogodišnju muslimanku Asifu Bano su drogirali, zatočili u hinduistički hram i tamo su ju seksualno napastovali tjedan dana, a zatim su ju kamenom pretukli nasmrt. Sve se to dogodilo u Kašmiru.

Među napadačima su bila i dvojica policajaca, a svih šest nasilnika bit će osuđeni na zatvorsku kaznu, a moguće je i da budu osuđeni na smrtnu kaznu, prenosi Daily Mail.

Jedan od njih, Sanji Ram, umirovljeni je državni službenik i čuvar hrama u kojem je djevojčica napadnuta. Sedmi muškarac je oslobođen optužbi, a osma osoba upletena u ovaj slučaj će imati posebno suđenje, s obzirom na to da je maloljetna.

U optužnici, kako prenosi Jutarnji list, stoji da su djevojčicu oteli iz muslimanskog nomadskog plemena još u siječnju 2018. Oteta je dok je čuvala ponije svoje obitelji na paši u šumama u podnožju Himalaje. Njezino silovano i osakaćeno tijelo pronađeno je u šumi tjedan dana kasnije.

Forenzičari su otkrili da je djevojčica drogirana lijekovima protiv tjeskobe. Više puta je silovana, tijelo su joj palili, pretukli su je kamenom i naposlijetku zadavili.

Ovaj je slučaj potaknuo dvodnevne nasilne prosvjede u pokrajini Jammu i nekoliko drugih mjesta diljem Indije.

Prosvjeda je bilo i u ponedjeljak kad se održavalo suđenje.

Jammu i Kašmir su regije u Indiji u kojima dominiraju muslimani, no na jugu regije Jammu, gdje se ovaj slučaj dogodio. U tom su dijelu dominantni hindusi.

Muslimanski aktivisti su osudili ovaj slučaj i proglasili ga zločinom protiv njihove zajednice, dok neki pripadnici hinduističke zajednice tvrde da se ove muškarce nepravedno optužilo.

Na suđenju je rečeno i da je jedan od njih navodno drugom rekao da još malo odgodi ubojstvo djevojčice, kako bi ju mogao posljednji put silovati.

Jedan od policajaca je optužen za prikrivanje dokaza, dok je nekoliko policajaca optuženo i za primanje mita kako bi pomogli prigušiti ovu istragu, javlja Daily mail.

Naslovnica Svijet