Novosti Svijet

Kurz: Sad je dosta!

'Hrvatska je jedno sr**je': austrijski kancelar nakon skandala raspustio vladu i najavio da će se novi izbori održati u najkraćem mogućem roku

Kurz: Sad je dosta!
Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz večeras je pozvao Austrijance na prijevremene izbore. Raspustio je koalicijsku vladu, te najavio da će se novi izbori održati u „najkraćem mogućem roku“ Odlučio je to nakon što je sad već bivši vicekancelar Hanz-Christian Strache iz desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPOe), s kojom Austrijska naroda stranka (OeVP) čini vladajuću koaliciju, danas dao ostavku.

Austriju trese skandal: korumpirani vicekancelar ruskoj poduzetnici poručio 'Hrvatska je jedno sr*nje'

- Ovakvim ponašanjem Slobodarska stranka šteti reformi i ugledu zemlje. Što je previše, previše je. To je u suprotnosti sa mojim političkim pristupom - rekao je Kurz u izvanrednom obraćanju.

Novi izbori za parlament mogli bi se održati u rujnu ili listopadu. Mogući datumi su 15. i 22. rujna.

Christian Strache je snimljen kako s kolegom nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije, nakon čega je dao ostavku na sve funkcije.

Radi se o objavi video snimke na kojoj Strache, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Kurz je tijekom dana u nekoliko navrata odgađao termin obraćanja javnosti da bi na kraju konačni termin pao na 19,45 sati. Odmah nakon toga je objavljeno kako će se i predsjednik Austrije Alexandar van der Bellen također obratiti austrijskoj javnosti.

Tijekom prijepodneva se špekuliralo oko toga hoće li Sebastian Kurz nastaviti suradnju s FPOe-om čije čelništvo je preuzeo bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer. Međutim Kurz je nastavak suradnje s tom strankom uvjetovao povlačenjem svih ministara FPOe-a, što je stranka odbila.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, koji je zajedno s njemačkim tjednikom Der Spiegelom prvi objavio snimke s Ibize, objavio je i kako je Strache u razgovoru tobožnju rusku poduzetnicu koja se predstavljala kao nećakinja jednog oligarha, odvratio od ulaganja u Hrvatsku i Srbiju.

On je, kako se čuje na snimci, kazao: "Hrvatska je jedno sranje, jedno sranje“, rekao je Strache ne ulazeći u pojedinosti.
Odvratio je sugovornicu i od ulaganja u Srbiju jer su tamo, tvrdi njegovim austrijskim prijateljima htjeli oduzeti poduzeća.

Naslovnica Svijet