Novosti Svijet

Novi život u Pijemontu

Maleni Cesare kreće u školu s hrvatskim dresom: svaki dan se viđa s mamom koja je također počela novi život u Italiji

Novi život u Pijemontu

U ponedjeljak Cesare Avenati (9) kreće u treći razred osnovne škole u Italiji, u koju je već otprije upisan. Uz psihologa i prevoditelja koji od lipnja, kada je dječak otišao s ocem Alessandrom Avenatijem u državu rođenja, prate njegovu prilagodbu na novi život, velika potpora mu je obitelj s očeve strane te majka Nina Kuluz koju viđa svakodnevno sat vremena.

Tjedno se boravi u školi 40 sati od ponedjeljka do petka, što znači osam sati dnevno, u koje su osim nastave uključeni i obroci u školskom restoranu te vrijeme koje djeca provode izvan učionica u zajedničkim aktivnostima.

Školski dan počinje u 8.30, a završava u 16.30. Uz informatički opremljene učionice, osim blagovaonice, od zajedničkih prostora imaju: knjižnicu, računalni laboratorij s multimedijskom interaktivnom pločom, radionicu umjetnina u kojoj se bave kazalištem, slikarstvom i audovizualnim čitanjem, potpuno opremljenu teretanu, dvoranu za psihomotorne aktivnosti, sanitarni čvor s kupaonicom, ambulantu i dvorište s vrtom.

Novi prijatelji

Do početka škole Cesare je provodio vrijeme upoznavajući oca, od kojeg je bio odvojen šest godina, prve četiri potpuno te dvije uz povremene susrete u Splitu. Osim oca, s dječakom je i baka s očeve strane. Prvo vrijeme dosta su vremena provodili s obitelji Alessandrove sestre, Cesareove tete, koja ima dva sina od 14 i 17 godina. U međuvremenu je Cesare upoznao i nove prijatelje.

Nina Kuluz se preselila u Italiju odmah nakon predaje dječaka ocu te je tamo našla smještaj i posao. Susreti majke i sina održavaju se pod nadzorom kako je naložio sud nadležan za pitanja socijalne skrbi. Uvjeti susreta su da budu na neutralnom terenu i pod nadzorom. Rješenje o susretima doneseno je uz suglasnost oca, koji od travnja prošle godine ima isključivo pravo na roditeljsku skrb.

Nini Kuluz oduzeta je roditeljska skrb, kada je nepravomoćno osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora za otmicu Cesarea 2011. godine. Također mora platiti 50.000 eura Alessandru Avenatiju na ime naknade zbog razdoblja u kojem je bio razdvojen od sina i nije znao godinama gdje se nalazi. Iako su odluke o kazni zatvorom i isplati novca nepravomoćne, ona o oduzimanju roditeljskog prava stupila je na snagu odmah.

Promijenjena situacija

Ona je u Italiji u kaznenom postupku za otmicu, 2017. godine je osuđena na zatvor, a do pravomoćnosti odluke mora se javljati jednom mjesečno talijanskoj policiji.

U Hrvatskoj je pred Općinskim sudom u Splitu nad njom pokrenut postupak za međunarodnu otmicu djeteta jer je sina iz Italije odvela u Hrvatsku, ali i u BiH, gdje su živjeli u Vitezu četiri godine. Od njezine predaje u rujnu 2016. godine održano je jedno ročište krajem iste godine, drugo je zakazano i odgođeno u svibnju ove godine, a od tada nije određeno novo.

Osim tog postupka, na istom sudu je i u tijeku parnica po zahtjevu za isplatom uzdržavanja protiv Alessandra Avenatija. Tužbu kojom od oca traži plaćanje uzdržavanja za sina za ubuduće, ali i naplatu iznosa za proteklo razdoblje od kada dijete nije u Italiji podnijela je Nina Kuluz u ime svog sina po povratku u Hrvatsku 2011. godine.

Za vrijeme njezina bijega u Bosni postupak je bio na čekanju te je krenuo 2017. godine, kada je sud odredio da interese djeteta zastupa odvjetnik umjesto majke. Od tada nije bilo novih ročišta, a kako je sada Cesare s ocem u Italiji, situacija se potpuno promijenila. Ostaje vidjeti hoće li Centar za socijalnu rad Split na temelju novih okolnosti od suda zatražiti kakvu radnju u postupku.

Naslovnica Svijet