Novosti Svijet

trumpov potez

SAD ukida spolni odgoj iako je brojem trudnih tinejdžerica uz bok Kirgistanu

trumpov potez

Sjedinjene Američke Države već se neko vrijeme mogu pohvaliti rekordno malim brojem tinejdžerskih trudnoća u toj zemlji koja se s tim problemom borila desetljećima te je bila predvodnica negativnih trendova u zapadnom svijetu. No, neki upozoravaju kako bi se to uskoro moglo promijeniti potezom administracije Donalda Trumpa, američkog predsjednika, koja je bez velikih objašnjenja donijela odluku da se ukine financiranje za provedbu preventivnih programa uvedenih za vrijeme Baracka Obame, prethodnog američkog predsjednika, koji uključuju spolni odgoj, edukacije o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima, i to gotovo dvije godine prije isteka već odobrenih programa što su ih provodile razne ustanove.

Ne tako daleke 2011. godine, ta svjetska velesila mogla se posramiti statistikama koje su otkrivale da na tisuću tinejdžerica imaju 57 slučajeva trudnoća, što ih je stavljalo uz bok Kirgistanu, zemlji koja se bori s iskorjenjivanjem prisilnih brakova.

Trumpov rez, težak 213 milijuna dolara, osobito će se osjetiti u onim saveznim državama u kojima spolni odgoj nije obavezan u školama te u kojima su i dalje prisutne visoke stope maloljetničkih trudnoća jer savezne država gotovo nikada nisu ulagale u takve preventivne edukacije, nego su se u potpunosti oslanjale na sredstva savezne vlade.

Strahuje se kako će se pozitivni trendovi rapidno strmoglaviti gašenjem takvih programa, koji ne uključuju samo informiranje o spolno odgovornom ponašanju, besplatne prezervative te testiranje na spolne bolesti, nego i pohađanje satova na kojima se govori o zdravim partnerskim odnosima. U prilog toj odluci ne idu ni statistike koje otkrivaju da u toj, za mnoge obećanoj zemlji, gotovo pola maloljetnica koje postanu majkama nikada ne završe srednju školu, te su izložene riziku siromaštva.

Među razlozima ovakvog Trumpova poteza, koji još nije službeno razjašnjen, spominje se njegovo protivljenje politikama koje zagovaraju kontracepciju i spolni odgoj, a neki to izjednačavaju s Obamom, koji je za vrijeme svojeg mandata ukinuo dotad značajno financiranje organizacijama koje su se zalagale za apstinenciju kao jedino sredstvo zaštite od neželjene trudnoće.

Toj teoriji u prilog ide i činjenica da je novi američki predsjednik za čelnicu njihove varijante našeg Ministarstva zdravstva izabrao Valerie Huber, veliku zagovornicu programa koji promoviraju apstinenciju maloljetnika. Na relaciji pobornika i protivnika ovakve promjene politika koje se tiču zdravlja mladih sada se nižu međusobne optužbe, pa jedni ističu kako se osjetan pad broja tinedjžerskh trudnoća ne može povezati s preventivnim programima koji se zalažu za spolnu edukaciju mladih, dok drugi isto tvrde i za one koji stavljaju jedini naglasak na nužnost uzdržavanja tinejdžera od spolnih odnosa.

Naslovnica Svijet