Novosti Svijet

Strava i užas

Amerika na rubu: mrtvi i ranjeni na prosvjedima, pogledajte kako se luđak autom zabio u ljude!

Strava i užas

Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News. Do pogibije jedne a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesville.

Internetom se šire snimke trenutaka kad se automobil zaletio u skupinu.

Svjedok Nic McCarthy rekao je za C-VILLE Weekly da je vidio nekoga u tamnom vozilu.

- Vozio je jako, jako brzo niz ulicu i zabio se u gomilu. Ljudi.... Onda se počeo vraćati unazad. Jedna djevojka koju je zakačio, pokušala se ustati, ali onda ju je opet pregazio. Nadam se da će policija uloviti te teroriste.-

Laura Shae rekla je za CBS 6 da je bila blizu prosvjeda, u svom automobilu kad je sve ugledala.

- Vozili smo se i vidjeti gomilu ljudi kako samo počinju bježati s prestravljenim izrazom lica. - Kaže da se automobil najprije zabio u ljude, a potom odmah krenuo i nazad.

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC.  Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

 

 

Naslovnica Svijet