Novosti Svijet

vrtoglave cifre

Povjerenici Europske komisije na putovanja potrošili pravo bogatstvo: u samo dva mjeseca 'spiskali' 600 tisuća eura, među najrastrošnijima Neven Mimica

vrtoglave cifre

Dvadeset i osam članova Europske komisije potrošilo je samo u siječnju i veljači prošle godine na službena putovanja i dnevnice 577 tisuća eura.

Riječ je o službenom podatku koji je Komisija iznijela na višekratne zahtjeve španjolske nevladine antikorupcijske organizacije "Acces Info Europe", nakon što je jedno vrijeme odbijala predočiti troškove putovanja i dnevnica povjerenika, među kojima je i bivši potpredsjednik Vlade i ministar europskih integracija Neven Mimica.

Mimica se s potrošenih 25.779 eura na putovanja i dnevnice svrstao među četiri najrastrošnija povjerenika Komisije, no budući da je u tom tijelu zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj, putovanja su mu, više nego većini drugih povjerenika, u opisu poslu.

Kao najveći trošak bivšeg potpredsjednika Vlade u izvješću Komisije navodi se putovanje u Gvatemalu koje je porezne obveznike EU-a koštalo 10.376 eura. Kod Mimice su upadljivi nešto viši troškovi svakog putovanja, jer dok je on u osam pohoda utrošio 25.779 eura, povjerenik za proračun EU-a Gunther Oettinger, primjerice, napravio je trošak od 13.000 eura za 13 službenih posjeta. Osim u Gvatemalu, ne računajući europske destinacije, Mimica je početkom prošle godine putovao i u Burkinu Faso (trošak 7869 eura) i u Etiopiju, što je porezne obveznike Unije koštalo 6066 eura.

Gotovo šestinu svih troškova povjerenika napravila je Federica Morgherini, zadužena za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, uz to i potpredsjednica Komisije, kojoj su putovanja također nezaobilazan dio posla. Na ljestvici najrastrošnijih članova Komisije, iza Federice Morgherini, a ispred Mimice, smjestili su se predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker (30 tisuća eura) i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides s potrošenih 25.885 eura.

Europskoj komisiji najviše se zamjeraju odobrenja čartera za više povjerenika kojim se putovalo u Azerbajdžan i Armeniju, za što je plaćeno 75.000 eura, i Junckerova putovanja s dvodnevnim boravkom u Rimu, koje je porezne obveznike EU koštalo 27.000 eura.

Da je EK svjesna povećala pod kojim se gleda na troškove koje prave njezini dužnosnici, ukazuje podatak da sva putovanja povjerenika idu preko agencije AMEX, koja je izabrana na javnom natječaju. Analize troškova boravka povjerenika u inozemstvu pokazale su da uglavnom odsjedaju u hotelima čije cijene "ne lete u nebo", no javili su se i glasovi da se ne bira uvijek najjeftiniji avioprijevoznik. Uz to, kako sve ne bi prošlo bez afere, postavilo se pitanje tko je financirao putovanja dijela povjerenika koji uopće nisu prikazani u troškovniku Komisije.

Sporan je boravak povjerenika Oettingera u Budimpešti na samitu o automobilima budućnosti, za koji Oettinger nije tražio novac iz bruxelleske blagajne, a u europskim medijima može se naći podatak da je taj trošak snosio njemački biznismen Klaus Mangold. Utvrdili smo i kako povjerenik za ribarstvo Karmenu Vella nije od Komisije uzeo ni euro za službeni put u Tunis na skup ministara i dužnosnika zaduženih za poljoprivredu, nego je trošak od 972 eura podmirila, prema izvješću Komisije, "treća strana".


Štedljivi Banski dvori

Kad se podatak o 577 tisuća eura koji su povjerenici Komisije u samo dva mjeseca potrošili za službena putovanja i dnevnice usporedi s nalazom Državnog ureda za reviziju o Vladinim službenim putovanjima u 2015. (to je zadnji dostupan podatak), prema kojem su tadašnji premijer Zoran Milanović, potpredsjednici i članovi njegova kabineta u cijeloj godini za inozemne pohode potrošili 850 tisuća kuna, dobiva se zaključak da su Banski dvori pravi asketi za Bruxelles.

Točno je da su ovlasti Komisije i dijapazon posla puno širi od djelokruga Vlade RH, no točno je i da je EK samo jedno od tijela Unije. S druge strane, iz 2015. datira i afera "dnevnice" s predstojnikom Milanovićeva ureda Tomislavom Sauchom u središtu.

 

Naslovnica Svijet