Novosti Svijet

barbarski čin

Islamska država raznijela povijesnu džamiju u Mosulu: simbol Iraka s kosim minaretom sravnjen je sa zemljom

barbarski čin

Militanti Islamske države u srijedu su raznijeli veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, priopćila je iračka vojska.

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

"Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", priopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u priopćenju. 

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u listopadu prošle godine. 

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

Sagrađena 1172. godine

Velika džamija al-Nuri, a naročito njezin kosi minaret, jedna je od najpoznatijih znamenitosti starog dijela Mosula, piše BBC. Sagrađena je 1172. godine i nazvana prema Nur al-Din Mahmud Zangi, turskom velmoži koji je vladao Sirijom od 1146. do 1174. godine.

Nur al-Din se proslavio u svojim ratovima, to jest džihadu protiv križara u Svetoj zemlji - u tu je svrhu mobilizirao i ujedinio podijeljene i često posvađane muslimanske snage i tako postavio temelje za Saladina koji je preuzeo dinastiju Ajubida i 1187. godine preoteo Jeruzalem iz ruku križara. Džihadisti IS-a pak štuju Nur al-Dina i zbog njegovih nastojanja da sunitska verzija islama prevlada nad šijitskom.

Od originalne Nur al-Dinove džamije do danas je preostao tek kosi minaret, nekoliko stupova i mihrab, to jest niša koja u džamiji označava smjer u kojem se nalazi Meka. Sam minaret je bio prekriven složenim slojem cigli koji je inspiriran iranskim motivima i kojem je na vrhu bila mala kupola.

U vrijeme svojeg završetka minaret je bio visok 45 metara, ali se prema pisanjima Ibn Battute, koji je Mosul posjetio u 14. stoljeću, već tada značajno nakosio i dobio nadimak "al-Hadba" , što bi se prevelo kao "grbavac".

JL

 

Naslovnica Svijet