Novosti Svijet

Italija okončala 'Mare Nostrum', u subotu počinje 'Triton'

Italija je u petak potvrdila da je jednogodišnji projekt spašavanja imigranata iz Afrike i s Bliskog istoka "Mare Nostrum" završen, a u subotu bi trebala početi mnogo manja zajednička europska operacija Triton u kojoj sudjeluje 20-ak zemalja članica EU, objavile su agencije.

"Mare Nostrum" (Naše more) Italija je pokrenula kao hitnu operaciju spašavanja u listopadu prošle godine nakon potonuća dvaju plovila, u kojima je nedaleko od talijanskog otoka Lampeduse i od Malte poginulo više od 400 imigranata.

"Mare Nostrum se završava, jer je to bila krizna operacija. Italija je svoju zadaću obavila", rekao je na konferenciji za novinare talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, naglasivši da je u godinu dana talijanska vlada platila 114 milijuna eura za troškove te operacije.

Italija je odlučila okončati operaciju velikim dijelom i zbog tako golemih troškova koje njezino posrnulo gospodarstvo još više opterećuju, a brojke pokazuju da je krajnji ishod zapravo i dalje vrlo tragičan. Unatoč čak pet vojni brodova u stalnoj ophodnji vodama između Sicilije i Sjeverne Afrike, uz zračni nadzor iz helikoptera, zrakoplova i bespilotnih letjelica, tijekom trajanja "Mare Nostruma" spašeno je oko 150 tisuća imigranata, no čak 3300 ih je izgubilo život u pokušaju da se dokopaju Italije.

"Broj ljudi koji umiru nije proporcionalan broju utrošenih eura", rekao je Alfano, dodavši da će troškovi sa 114 milijuna eura sada doći na "nulu", ali da će Italija i ubuduće poštovati pravila na moru i odgovarati na pozive u pomoć.

No prestankom "Mare Nostruma" ipak neće prestati i operacije spašavanja imigranata. Italija je dugo tražila veću pomoć EU oko tog pitanja, tvrdeći da je to za nju samu preteško breme i da je posrijedi europski, a ne talijanski problem. Od subote će joj se želja ispuniti, jer počinje projekt Triton u kojem će, na ovaj ili onaj način, sudjelovati 21 zemlja članica EU, uključujući i Italiju.

"Triton počinje funkcionirati već u subotu, zahvaljujući sredstvima koja su na raspolaganje stavile zemlje članice", rekla je u petak europska povjerenica za useljeništvo i unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

To će biti operacija bitno manjeg obujma od talijanske, s mjesečnim proračunom od 2,9 milijuna eura, a trebala bi se provoditi uz pomoć 21 broda, četiriju zrakoplova i jednog helikoptera te 65 časnika iz zemalja sudionica koji će se rotirati u različitim vremenskim periodima. Područje nadzora ograničeno je na 30 nautičkih milja (oko 50 kilometara) od talijanske obale, dok su talijanski brodovi u sklopu "Mare Nostruma" odlazili preko cijelog Sredozemnog mora, sve do afričke obale. Njezino djelovanje koordinirat će europska agencija za nadzor granica Frontex, a zasad nije poznato koliko će trajati.

Neki europski krugovi u Bruxellesu nisu presretni odlukom Italije o okončanju njezine operacije i ističu kako Triton nije zamišljen kao zamjena za "Mare Nostrum".

"Triton je sredstvo za potporu i ne zamjenjuje obveze Italije, koja mora provoditi nadzor vanjskih granica EU, intervenirati i pomoći plovilima koja se nađu u problemima na moru i organizirati spasilačke operacije", rekao je neimenovani izvor iz Bruxellesa.

"Spašeni imigranti bit će iskrcani u Italiji, gdje će biti uvedeni u registar i zbrinuti. Moguće zahtjeve za azilom morat će obrađivati Italija", dodao je isti izvor.

(H)
FOTO: AFP
Naslovnica Svijet