Novosti Svijet

bizarna priča iz novog beograda

Karadžić svirao gusle u 'Ludoj kući', pa na zidu vidio svoju i Mladićevu sliku

bizarna priča iz novog beograda

Dan poslije uhićenja dr. Radovana Karadžića na vidjelo dana izlaze brojne epizode iz njegova "drugog" života kao dr. Dragana Davida Dabića.

- Jednu večer, prije godinu dana, pojavio se na vratima moje kavane. Pitao je može li ući. Čuo je gusle pa bi ih volio poslušati. Kad smo ga primili, sjeo je u separe sa guslarima. I svirao je. Jednu pjesmu. Tu večer smo pravili guslarsku večer. Pogledao je prema šanku i vidio svoju i Mladićevu sliku. Uokvirenu na zidu - ispričao je  za beogradski „Blic“ Miško Kovijanić, vlasnik kavane „Luda kuća“ u Novom Beogradu u kojoj je Radovan Karadžić, posljednjih godinu dana, bio čest gost.


Miško Kovijanić, vlasnik "Lude kuće", s guslama na kojima je svirao i Karadžić / Foto: Blic 

-  Nikada ne bih ni pomislio da je to on. Bio sam šokiran preksinoć kad sam čuo da je uhapšen, a jučer, kad su objavili njegovu fotografiju... Odmah su počeli zvoniti telefoni. Ovdje su samo stalni gosti, svi su ga prepoznali - kaže Kovijanić.

Karadžić je živio u blizini, u zgradi u Ulici Jurija Gagarina 267 na trećem katu.

- Tko bi pomislio da je to on. Ima sijedu bradu, uvijek s naočalama i crnim šeširom, elegantan. Tu večer, kad je prvi put svratio, rekao je da je doktor alternativne medicine, da se zove David Dabić. Pio je šljivovicu. Sjedio je tu cijelu večer, bio je oduševljen pjesmama, neke je zapisivao u rokovnik. Pitao me je odakle sam i tad sam i sjeo pored njega, tu u separe, preko puta njegove slike. Sada kad se sjetim, ne mogu vjerovati da je prvo što sam mu ispričao bilo da sam iz sela koje je kilometar dalje od kuće u kojoj je rođen Radovan. Pokazao sam mu i sliku mog sela Pošćenja, koje je odmah pored njegove rodne Petnice. Bio je oduševljen toliko da sam mu na kompjuteru odmah pustio film o durmitorskom kraju. Ne mogu da vjerujem da sam ja tada njemu objašnjavao gdje je rođen Radovan - rekao je vlasnik "Lude kuće" o svom gostu.

(sd)

Tajne službe i web site www.dragandabic.com

U dobro dizajniranom lažnom imidžu Radovana Karadžića, koji su prema tumačenju nekoliko haaških analitičara upravo izradile srpske tajne službe vodilo se računa o svakom detalju.

Kako bi bio što manje sumnjiv u alternativnim krugovima, dr. Dragan David Dabić, koji po svom sadašnjem izgledu neodoljivo podsjeća na strica Alberta iz legendarne britanske serije «Mućke», imao je uz svoju web stranicu na kojoj je pružao usluge liječenja i još jednu internetsku stranu na kojoj je izmislio svoju kompletnu biografiju.

Tako je na adresi www.dragandabic.com naveo da je rođen prije šezdeset godina u srpskom selu Kovači pokraj Kraljeva. A rodio se u Crnoj Gori u selu Petnicama na planini Durmitor. Dalje, laže da je kao dijete 'voleo da istražuje okolne šume i planinu Kopaonik', a zapravo je riječ o Durmitoru.

U svojoj 'zvaničnoj biografskoj prezentaciji', za koju se vjeruje da su je u potpunosti osmisle srpske tajne službe, dr. Dabić također objašnjava da je kao mladić otišao trbuhom za kruhom u Beograd, odakle je prešao u Rusiju gdje je na Moskovskom univerzitetu diplomirao medicinu (spec. za psihijatriju). Poslije Rusije, u lažnoj biografiji navodi da putovao po Indiji i Japanu, da bi se konačno skrasio u Kini gdje je usavršio razne grane tzv. alternativne medicine, s posebnim osvrtom na 'kontrolu između mozga i tela, meditaciju, yogu, duhovnu prosvijećenost i čišćenje, kao i kinesko bilje.'

Za devedesete godine prošlog stoljeća u kojim je zapovijedao najmonstruoznije zločine po Bosni, naveo je kako se iz Kine za stalno vratio 'u majku Srbiju' gdje je postao 'jedan od najeminentnijih stručnjaka u polju alternativne medicine, bioenergetike i makrobiotičke ishrane na području Balkana'.

Za sve koji su ga željeli pozvati u televizijske emisije, na javne seminare, tribine i simpozije uz virtualnu e-mail adresu dao je i onu stvarnu u Ulici Jurija Gagarina 237 na Novom Beogradu.

A. Belak-Krile / EPEHA 

 Zgrada u Ulici Jurija Gagarina u kojoj je boravio Karadžić / Foto: BLIC

Karadžić je bio zaljubljen do ušiju

Dok su specijalci NATO-a svako toliko provodili spektakularne racije u Palama kraj Sarajeva, najtraženiji haški bjegunac Radovan Karadžić kao bioenergetičarski guru šetao je ležerno Srbijom zaljubljeno se držeći za ruke sa "ženom svojeg života".

Naime, članovi redakcije časopisa "Zdrav život", s kojom je Dragan Dabić (Karadžić) surađivao, kažu da ga je gotovo uvijek na svim putovanjima i predavanjima pratila sredovječna crnka o kojoj nisu znali gotovo ništa, a koju su zvali Mila, piše Blic.

- Pratila ga je na svakom predavanju i ponašala se kao njegova supruga. Držali su se za ruke, išli zagrljeni i oslovljavali smo je sa Mila – rekla je članica redakcije Tanja Jovanović.

Priča kako su se s doktorom i i njegovom pratiljom prije putovanja nalazili pred pizzerijom "Pinokio" kod hotela "Jugoslavija“ na Novom Beogradu, a Dabić bi odbijao sjesti u auto ako nije bilo mjesta za nju.

(jl)

Karadžićeva ljubav Mila

Često ime i prezime

Zašto je baš izabrano ime Dragan Dabić nije poznato, riječ je o dosta čestom imenu i prezimenu u Srbiji, a zanimljivo je da se upravo to ime pojavljivalo i tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću zbog napada na mjesto Račak, gdje je ubijeno 40 civila.

U transkriptima Haaškog tribunala od 15. lipnja 2005. godine tijekom ispitivanja svjedoka obrane Dragana Jašovića, nekadašnjeg inspektora SUP-a Uroševa, Dragan Dabić se spominje kao sitni lopov koji je sudjelovao u incidentu premlaćivanja 20-godišnjeg albanskog civila.

a.b.k. / epeha

Naslovnica Svijet