Novosti Svijet

CRNOGORSKI DUŽNOSNICI OBJAVILI TOČAN BROJ stanovnika

POPIS STANOVNIŠTVA U Crnoj Gori živi 625 tisuća ljudi

CRNOGORSKI DUŽNOSNICI OBJAVILI TOČAN BROJ stanovnika

Prvi podaci popisa stanovništva u Crnoj Gori pokazuju da je od 2003. godine broj stanovnika u toj zemlji porastao samo za pet tisuća.

Zanimljivo je da u nekim općinama ima više stanova nego ljudi. U Podgorici tako živi 30 posto stanovnika Crne Gore. Prvi popis stanovništva otkad je Crna Gora postala neovisna država pokazao je da u njoj živi 625.266 stanovnika.

Iznenađena javnost

Javnost je iznenadio podatak da se broj stanovnika CG povećao samo za pet tisuća.

„Broj stanovnika godišnje je rastao za 640, što je značajno manje u odnosu na razdoblje između prijašnja dva popisa 1991. i 2003. godine, kada je stanovništvo Crne Gore prosječno godišnje raslo za 2900 stanovnika“, objašnjava Maja Baćović, profesorica demografske analize na Ekonomskom fakultetu u Podgorici za njemački radioservis “Deutche Welle”.

Podgorica ‘buja’

Zadnjih 8 godina broj stanovnika glavnoga grada Crne Gore porastao je čak za 50 tisuća.

„Najveći broj stanovnika ima Podgorica – 187.185, što je 30 posto ukupnog stanovništva Crne Gore. Slijede Nikšić i Bijelo Polje, u kojima je, zajedno s Podgoricom, koncentrirana polovica crnogorskog stanovništva“, podaci su popisa, koje je predstavio Božidar Popović iz Zavoda za statistiku.

Razlog je očigledan – ljudi su išli trbuhom za kruhom.

„To su općine koje uglavnom bilježe više stope gospodarskog rasta. Uz Podgoricu, Bijelo Polje i Nikšić, tu su Bar, Budva i Tivat, dok u svim ostalim općinama, ako nije zabilježena stagnacija kao u Beranama i Kotoru, postoji značajan pad broja stanovnika“, analizira podatke profesorica Baćović.

Popis je pokazao da se nastavlja trend napuštanja gradova na sjeveru. Tako Plav i Šavnik sada imaju po tisuću stanovnika manje nego na prethodnom popisu 2003. godine.

LUCIJA LUČIĆ/DV

Naslovnica Svijet