StoryEditorOCM

Počinje sezona požara, evo kako zaštititi svoju imovinu

Piše PROMO
28. svibnja 2019. - 13:36

Uskoro će proći dvije godine od velikih požara koji su pogodili okolicu Splita i stigli sve do ruba grada. Tragovi požara vidljivi su još i danas, a šteta se procjenjivala na oko 220 milijuna kuna. Oko 80 posto prijava štete odnosilo se na šume i poljoprivredna dobra, a 20-ak posto na imovinu, i to nekretnine i pokretnine, kuće i automobile.

Ukupno je opožareno 4500 hektara površine, a u požaru je izgorjelo dvadesetak automobila i petnaestak kuća. Mnogi su izgubili sve u što su godinama ulagali, a da nije bilo herojskih napora vatrogasaca i građana, šteta je mogla biti i znatno gora. U neposrednoj opasnosti od izgaranja bilo je oko 1000 domova. Dvije godine prije toga sličan se scenarij odvio i nešto južnije. U velikim požarima koji su u ljeto 2015. poharali Pelješac i Korčulu nastala je šteta koja se procjenjuje na 30 milijuna kuna. Iako nikome ne treba posebno napominjati da u Dalmaciji svakog ljeta postoji ozbiljan rizik od požara, u Hrvatskoj je osigurano tek nešto manje od 20 posto ukupne imovine. Prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Europskoj uniji iznosi 170 eura, a u Hrvatskoj je taj prosjek samo 44 eura.

Opasnost od požara i poplava, koje su nedavno s olujnim nevremenom zahvatile Hrvatsku, ali i od ostalih rizika za naše domove i vikendice, nažalost, uvijek postoji. Imovinu je u Croatia osiguranju moguće osigurati od požara i 15 drugih rizika, među kojima su i oluje, požari i štete nastale u provalama. Policom je moguće osigurati građevinski dio i stvari u kućanstvu. Ugovaranjem kompleta, osim što stječete potpunu zaštitu, ostvarujete i pravo na dodatni popust na premiju osiguranja.

Sve informacije o polici osiguranja Croatia Imovina možete saznati na besplatnom telefonu 0800 1884 te ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:04