StoryEditorOCM
Promo arhivPLIN JE PONOVNO U SPLITU!

Bolnica na Firulama, osnovna škola i vrtić prvi su spojeni na plinsku mrežu

Piše Tanja Gattin Zebić
VladimirDugandžić/Hanza media
17. travnja 2019. - 11:10

Ispred Osnovne škole "Ravne njive" u utorak je svečano obilježeno spajanje prva tri objekta u Splitu na plinsku mrežu. To su, uz osnovnu školu na Ravnim njivama, bolnica na Firulama i gradski dječji vrtić "Mali princ" u Slavonskoj ulici.
Peter Zaruba, član uprave tvrtke "EVN Croatia plin", istaknuo je:
– Nakon puno godina, plin je ponovno u Splitu!
– Ovo je povijesni događaj za naš grad i našu lipu Dalmaciju. Bio sam uporan da taj energent budućnosti dovedem u moju školu. Prelaskom s loživa ulja na plin, grijanje će nas doći pedeset posto jeftinije. Samo u ovoj godini uštedjet ćemo 150 tisuća kuna – kazao je Miljenko Bitanga, ravnatelj OŠ "Ravne njive", koju je nekada pohađao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
– Nastavljamo s investicijama, a radi se o oko 300 tisuća kuna za spoj na mrežu po objektu. Time ćemo ostvariti velike uštede, ali i osigurati zdraviji okoliš zbog manje emisije ugljikova dioksida. Uskoro ćemo na EVN-ovu mrežu spojiti još jedan veliki objekt – bazene na Poljudu. Upravo smo završili s njihovom energetskom obnovom, u koju smo uložili oko 80 milijuna kuna, a spajanje na plin bit će završetak te velike investicije obnove naših bazena – istaknuo je Opara.
Kvalitetniji život
– No, to nije sve, jer se spremamo za spajanje osnovnih škola "Blatine-Škrape", "Trstenik", "Plokite", "Kman" i "Brda" na EVN-ovu mrežu. I idemo naprijed, sve dok na plin ne spojimo sve najvažnije objekte u našem gradu. Jer time osiguravamo manju potrošnju energenata, te zdravlje i kvalitetniji život naših građana – kazao je gradonačelnik.
Poteštat je predložio Peteru Zarubi da Muzeju grada Splita daruje plinsku baklju koju su na toj svečanosti upalili s Vladom Mandićem, također članom Uprave EVN-a, ravnateljem Bitangom, županom Blaženkom Bobanom i Ivom Milatićem, državnim tajnikom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
– To će biti svjedok ovog važnog događaja u našem gradu. Prije 160 godina je moj prethodnik Ante Bajamonti htio plin u Splitu. Nekoliko godina nakon toga ga je i doveo. Znači, 157 godina nakon toga vratili smo plin u Split – naglasio je Krstulović Opara.
Splićanima je uputio zamolbu:
– Idućih mjeseci i godina prekopavat ćemo grad. To izaziva negodovanja, gužve i nelagodu u prometu. No, da bismo modernizirali naš grad i pružili pravu infrastrukturu, to moramo pretrpjeti. Molim vas, shvatite da nam je to potrebno i znajte da to radimo za vašu dobrobit.
– Ne mogu skriti zadovoljstvo što sudjelujem u ovom povijesnom događaju. Za ministarstvo koje se bavi energetikom bitno je naglasiti da je prelazak na "niskougljično" društvo imperativ, što je pitanje o kojem se više ne mora raspravljati. Za maksimalno korištenje energetske učinkovitosti u smislu smanjenja potrošnje energije, plin će definitivno dugo imati ulogu jer emitira manje ugljikova dioksida – rekao je državni tajnik Milatić i napomenuo da će veća potrošnja kroz cjevovod smanjivati cijenu plina, te najavio da će Hrvatska imati više izvora tog energenta.
Dulja koncesija
Župan Boban je napomenuo da je na zadnjoj Županijskoj skupštini izglasano da se tvrtki "EVN Croatia plin" koncesija produlji s 30 na 50 godina, s obzirom na to da je već izgubila gotovo desetljeće na pripremnu fazu.
– Prema konzervativnim procjenama, bolnici na Firulama investicija će se isplatiti nakon jedne godine i godišnje će uštedjeti oko dva milijuna kuna. Za sada kroz plin rješavaju grijanje objekta i potrebe za toplom vodom, jer su na našu mrežu spojena dva kotla, parni i toplovodni – kazao je direktor Mandić, te dodao:
– Načeli smo i temu hlađenja, no prije toga nam je cilj i bolnicu na Križinama prebaciti na plin, gdje će godišnja ušteda na grijanju iznositi oko milijuna kuna... Pripremamo koncept vanjskih kotlovnica koji će biti primjenjiv na znatan broj zgrada. Tako ćemo uskoro na nekoliko stambenih objekata, posebno za one na Blatinama, gdje se očito neće oživiti postojeći sustav grijanja, pronaći rješenje i projekt darovati suvlasnicima zgrada koji će odlučiti hoće li u to krenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:07