StoryEditorOCM
Promo arhivI pape i dida bili su vinari

Ne propustite Festival 'Vina Dalmacije' na Kampusu

Piše Meri Šilović
Jakov Prkić/Hanza Media
19. ožujka 2019. - 17:13

Ovog vikenda, točnije u petak i subotu, restoran "Kampus" u sklopu sveučilišnog Kampusa u Splitu bit će centar vinske Dalmacije. Kako je najavljeno, festival "Vino Dalmacije" okupit će vinare Dalmacije drugu godinu zaredom. Festival se održava u organizaciji udruženja "Vino Dalmacije", uz suorganizaciju Sveučilišta u Splitu, HGK, te uz potporu Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije, ali i Grada Splita.
Ove godine na festivalu sudjeluje 47 dalmatinskih vinara, a gost regija je "Vinistra" sa svojim vinarima. Sudionik će biti i Udruga uljara Dalmacije, pa će se, uz vrhunska vina, moći kušati i vrhunska dalmatinska maslinova ulja. Pripremljeno je i sedam zanimljivih radionica s vrsnim predavačima, a jedan od njih bit će i Joanne Ahearne, jedini master of wine koji u Hrvatskoj proizvodi svoje vino, i to u Dalmaciji. Oba dana festivalski šušur bit će obogaćen "cooking showom" poznatih dalmatinskih chefova Pažanina, Sanjina i Zirojevića, a u subotu će se pridružiti i kuhar s Brača Josip Eterović. Pripremljene delicije naplaćivat će se po simboličnoj cijeni, a prihod će ići Domu "Maestral". Ulaznica za festival je 50 kuna, kao i za radionice, a poslovni posjetitelji imaju gratis ulaz.
Predsjednik Udruženja dalmatinskih vinara "Vino Dalmacije" Ivica Kovačević zahvalio je sponzorima koji su se odazvali u značajno većem broju nego lani.
– To znači da je prepoznata naša ideja da okupimo dalmatinske vinare, da ih predstavimo onima koji ih trebaju prvi upoznati, ugostiteljima, sommelierima, onima koji pišu o vinu, a sve da bismo nastavili graditi sliku o dalmatinskom vinarstvu na tragu ove naše poruke koja je malo ukradena od Torcide "i dida i pape bili su vinari...", pa da dođu vidjeti što to rade sinovi, što to rade unuci – kazao je.
– Cilj nam je izgraditi dalmatinski festival vina koji je poslovno-stručnoga karaktera, želimo edukativno utjecati na sve ljude koji imaju doticaja s vinom, želimo pokazati ono što naši proizvođači rade. Događa se renesansa dalmatinskog vinarstva i podrumarstva, i uz vrijednu baštinu koju u Dalmaciji imamo u autohtonim sortama, jer čak dvije trećine hrvatskih autohtonih sorti dolaze iz Dalmacije, mi stvarno imamo što pokazati – pohvalio se Damir Štimac, potpredsjednik udruženja "Vino Dalmacije" i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.
Festival će biti otvoren oba dana od 13 do 19 sati, a u petak od 11 do 13 samo za poslovne posjetitelje.
Podršku festivalu je u ime HGK Joze Tomaš, a na kraju je docent dr. sc. Leo Gracin, vinar i dopredsjednik udruženja "Vino Dalmacije", objavio kako su postupku dobivanja dopusnice za preddiplomski Studij mediteranske poljoprivrede s dva usmjerenje. Jedno će se koncentrirati na vinogradarstvo i vinarstvo, a drugo na uzgoj različitih kultura karakterističnih za Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:10