StoryEditorOCM
Promo arhivOTVOREN U SPALADIUM ARENI

'GAST je najbolji sajam koji spaja turizam i gastronomiju'

Piše Nina Glučina Ramadža
ANTE ČIZMIĆ/HANZA MEDIA
28. veljače 2019. - 10:31

Tradicionalni 24. međunarodni sajam GAST, koji se i ove godine održava u Spaladium Areni jučer je službeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Sve do 2. ožujka u dvorani u Lori će se na ovom vodećem gastronomskom i turističkom događaju u Hrvatskoj i regiji okupiti najbolji iz svijeta gastronomije, turizma, vinarstva, te tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma. Ovogodišnji GAST obuhvaća niz specijaliziranih događanja - 24. Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodni sajam vina - "Dionizijana", 13. Međunarodni sajam namještaja - "Furnitura", 13. Sajam za turizam - "Saturn", te četvrti Sajam sladoleda i slastica, jedinstvena specijalizirana sajamska manifestacija u Hrvatskoj.
- Posljednjih desetak godina sam obišao valjda svaki sajam u Hrvatskoj i GAST je zaista ne među najboljima nego najbolji u sajam u Hrvatskoj, pogotovo kada pričamo o specijaliziranim sajmovima koji povezuju poslovne partnere. Ovo je sajam na koji se ne dolazi prodati kuglu sladoleda ili čašicu vina, nego mu je cilj spojiti turizam, enologiju, gastronomiju i sve ostalo što u Hrvatskoj ima uključujući i partnere i to učiniti na najbolji mogući način - kazao je ministar Tolušić.
Kao i prethodnih godina, program prati niz zanimljivih događanja poput Turističke mreže, konferencije o turizmu, "Dionizijana" - međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima, predstavljanje najboljih restorana pod okriljem splitske gastro scene, gostovanje najpoznatijih hrvatskih i stranih kuhara nagrađenih "Michelinovim" zvjezdicama, natjecanje u pripremi pizza s kvalifikacijom na svjetsko prvenstvo, edukacije u pripremi napoletanske pizze, sedam besplatnih vinskih radionica, tradicionalna humanitarna manifestacija "Poznati u kuhinji", te brojne degustacije i prezentacije.
GAST je međunarodnog karaktera, a izlagači, osim iz Hrvatske, dolaze i iz Slovenije, BiH, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije i Tajlanda. Vodeći enogastromoski događaj tijekom četiri dana trajanja posjetiteljima će ponuditi brojne degustacije hrane i pića, prezentacije najboljih splitskih restorana, gostovanje "Michelinovih" kuhara, premijera slanih sladoleda, preko 50 novih alkoholnih i bezalkoholnih koktela, radionice degustacije vina, kako za početnike, tako i za prave znalce.
- Na sajmu sudjeluju najbolji od najboljih na enogastronomskoj sceni i upravo broj od 700 brendova izlagača i suizlagača okupljenih na jednom mjestu u Splitu iz osam zemalja čini nas ponosnim i sigurnim da će ova gastronomska i turistička sezona biti jedna od najuspješnijih - istaknula je Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke "Sajam Split", organizatora sajma koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, ministarstava regionalnog razvoja, turizma i poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Županije splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, te županijske i gradske Turističke zajednice.
Generalni sponzori su tvrtke "Premis", "Automatic servis", IVH, "So Fine", "Mainardi", "Dajana", "Eva Water Clinic" i "Nova Rent-a-car".


'PREMIS'
Talijanska sol je 'začin' palačinkama
Zoran Premeru, komercijalni direktor tvrtke "Premis", na GAST je došao predstaviti i posjetiteljima približiti sladolede koji su itekako poznati u Hrvatskoj i šire, Najnoviji proizvodi ove makarske tvrtke iza koje stoji obitelj Premeru su fini slani sladoledi.
- Prvi put u Hrvatskoj napravili smo slane sladolede - slani kikiriki, slani pistacchio i slani bajam. Okusi kojima više odgovara slano nego slatko, za koju smo nabavili posebnu slatku sol koja se u svijetu jedino bere u jednoj talijanskoj pokrajini. Napravili smo jedan odličan novitet ta koji smo uvjereni da će postati hit - otkrio je Zoran Premeru.


'MAINARDI FOOD'
Naše pizze šire se Dalmacijom
- "Mainardi Food" je distributer talijanskih proizvoda koji već nekoliko godina radi i na području Istre i Zagreba, a od ove godine smo se počeli širiti i na Dalmaciju. Distribuiramo njihove kvalitetne proizvode koji su i cjenovno pristupačni. Asortiman je jako širok, od suhomesnatih proizvoda, sireva, gotovih deserata, peciva raznih i kruha pa sve do ribe i ribljih proizvoda, a istaknuo bih program pizze napolitana koji sadrži sve potrebne namirnice za izradu pizze poput onih iz talijanske pokrajine Kampanije - kazao je Stefano Petrović, voditelj prodaje tvrtke "Dajna" iz Murtera koja je partner "Mainardi Fooda".


'AUTOMATIC SERVIS'
Irski cappucino za sva nepca
Svakog dana "Automatic Servis" posjetitelje GAST-a časte prvom jutarnjom kavom.
- Bavimo se samouslužnim aparatima za tople i hladne napitke, besplatno postavljamo aparate na sve lokacije na kojima je potrebna usluga za kavom, čajevim i drugim toplim napitcima ili snack proizvodima i sokovima. Irish cappucino s posebnom aromom je jedan od naših najboljih proizvoda koji u posljednje vrijeme najviše ljudi traži - istaknuo je Marko Zorić, regionalni voditelj za tvrtku "Automatic Servis" iz Buzeta.


'PPD KOKTELI MONIN'
Zeleni čaj i pire od kruške
- Došli smo prezentirati ono što radimo i najnovije proizvode. Naša priča nije samo cocktail priča i sirupi za njihovu pripremu nego imamo široki spektar proizvoda od voćnih pirea, frapea, smoothieja, čokoladnih preljeva i mnogih drugih. Novitet nam je zeleni čaj, odnosno koncentrat, proizvod koji se može vrlo jednostavno pripremiti u baru i imati hladni čaj bez šećera te pire od kruške i ananasa koji se može koristiti u barovima, hotelima i restoranima - predstavio se Mišel Posavac, regionalni "Moninov" beverage innovation menadžer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:34