StoryEditorOCM
Promo arhiv1.3.2019. Zagreb, restoran Gastro Globus

Manifestacija "Susret Bračana i prijatelja otoka Brača"

Piše PROMO
25. veljače 2019. - 14:30

Susret Bračana i prijatelja otoka Brača u Zagrebu je nastao kao ideja povezivanja svih onih koje je životni put odveo sa otoka, ali su i dalje ostali srcem vezani za svoj otok. Budući da do sada nije bilo formalnog okupljanja otočana koji žive i djeluju u Zagrebu i okolici, ideja o povezivanju je došla kao logična.

Želja nam je očuvati tradicijske vrijednosti i običaje te ćemo upravo u ovoj prilici staviti važan naglasak na kulturnu i gastro ponudu. Ponosni na Bračke prirodne ljepote, ekološku proizvodnju i kulturno nasljeđe, želimo učiniti i dodatne napore kako bi to sve zadržali i prenijeli na nove generacije. Brač kao otok kamena, vrsnih kipara i klesara sačuvao je pradavnu vještinu ručne obrade kamena.

Na druženju otočana bit će prezentirana spektakularna replika bazilike Sv. Petra u Rimu, rad Pučišćanina Joška Radića. Svojim prepoznatljivim kolorizmom, večer Susreta Bračana uljepšat će akademska slikarica Ana Marija Botteri koja je za tu prigodu pripremila izložbu slika „Bračka arkadija“. Izvorna bračka torta hrapaćuša, Bračka janjetina i ostala gastronomska iznenađenja izazov su za sve ljubitelje autohtone kuhinje. Za prezentaciju mnoštva izvornih bračkih proizvoda pobrinut će se LAG Brač. Za glazbeni ugođaj zaduženi su bend Naranča, Davor Radolfi, Mladen Biočina, Klapa Petrada, Klapa Timbar te gost iznenađenja.

Za voditeljskom palicom bit će također naša Bračanka, Gina Victoria Damjanović. Iako se ponekad čini da smo daleko od otoka, to su samo kilometri jer mi Brač nosimo u sebi i on nas sve zajedno povezuje. Ovakvim susretima promovirati ćemo promišljeni i održivi razvoj otoka kako bi njegove vrijednosti ostale sačuvane, ali opet u koraku sa vremenom i po mjeri suvremenog čovjeka. Želja nam je povezati sve one koji Braču žele gospodarski, kulturni i svaki drugi prosperitet uz očuvanje svega onog što naš otok čini posebnim, barem nama koji ga volimo.

Inicijator prvog susreta Bračana u Zagrebu je gospodin Frane Šesnić, a podršku u realizaciji manifestacije dali su vrijedni članovi organizacijskog odbora Vini Vrsalović, Ena Eterović, Tonči Glavinić, Dean Rahan, Lidia Capković Martinek i Tonči Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:23