StoryEditorOCM
Promo arhivNe čekajte!

Ostvarenje vaših ambicija i interesa uz pomoć Europske unije nikad nije bilo lakše

Piše EP
12. prosinca 2018. - 09:21

Mogućnost obrazovanja i rada u inozemstvu, pokretanje poslovanja uz potporu EU zajma, zdravstvena zaštita u bilo kojoj državi EU-a ili telefoniranjebez naknade za roaming. Ove ali i brojne druge mogućnosti dostupne su našim građanima otkako je Hrvatska članica Europske unije, iako mnogi među njima još uvijek nisu upoznati s prednostima koje im EU nudi u ostvarenju njihovih prava, interesa i ambicija.

Sve informacije o pravima i mogućnostima građana EU-a mogu se naći na stranicama #EUandME, a mi donosimo što vam se sve nudi.

Zatražite financijsku i savjetodavnu pomoć u pokretanju i širenju poslovanja

Svaki se građanin EU-a može prijaviti za financijsku pomoć u pokretanju ili širenju poslovanja putem EU zajmova, mikrofinanciranja, jamstava i poduzetničkog kapitala.Tako za pokretanje ili razvoj poslovanja može zatražiti mikrozajam do 25 000 eura, a za potporu poslovanju kreditno jamstvo do 150 000 eura.

Financiranjeinovativnih poduzetničkih ideja EU nudi i kroz kluboveStartup Europe i Startup Europe Partnership, a mali i srednji poduzetnicimogu zatražiti i savjet od Europske poduzetničke mreže koja ih spaja sa stručnjacima koji pomažu u izradi akcijskog plana i pronalasku međunarodnih partnera za rast poslovanja.Oni pak koji su nedavno osnovali tvrtku ili će to učiniti uskoroimaju pravo na praktičnu obuku u etabliranom malom poduzeću bilo gdje u EU.

O svim EU-ovim programima financiranja informacije se mogu naći na službenoj stranici Europske unije.

Poznajte svoja prava potrošača, putnika, glasača…

EUsvojim građanima jamči slobodu i jednakost prava bez obzira na spol, dob, invaliditet, vjeroispovijest, etničku pripadnost ili seksualnu orijentaciju.EU štiti prava glasača, te zahvaljujući Povelji EU-a o temeljnim pravima svatko može tražiti promjenu sudjelovanjem u izborima ili upućivanjem peticije za promjenu Europskom parlamentu.

Ljudskim i građanskim pravima EU pridaje posebnu pozornost, pa je tako pomogla Marku Gregoviću u pokretanju društveno odgovorne agencije Brodoto unoseći dozu stabilnosti u tvrtku putem europskih projekata. Riječ je o tvrtki koja danas pomaže nevladinim udrugama i društveno korisnim inicijativama da pronađu alternativne načine financiranja, uključujući povlačenje nepovratnih sredstava iz EU fondova i pokretanje vlastitih crowdfunding kampanja, kako bi financirali svoje projekte.

EU štiti i prava svojih građana kao putnika i potrošača. U slučaju kašnjenja ili otkazivanja zrakoplova, vlaka, broda ili autobusa EU putniku može jamčiti naknadu, odštetu, novi raspored ili hotelski smještaj. Ako je primjerice vaš zrakoplov na odredište zakasnio više od tri sata, u određenim okolnostima imate pravo na naknadu od 250, 400 ili 600 eura, a sve informacije o tome mogu se naći ovdje. Zatrebate li pomoć našeg veleposlanstva u zemlji u kojoj ne postoji, pomoć vam može pružiti veleposlanstvo druge zemlje EU-a.

Također, ako ste putem interneta kupili proizvod koji vam ne odgovara možete ga vratiti unutar 14 dana od dostave. U slučaju problemapri kupovini, EU nudi besplatne savjete i podršku europskih potrošačkih centara i pomoć putem platforme Internetsko rješavanje sporova.

Besplatni javni Wi-Fi širom Europe, među njima i 224 lokacija u Hrvatskoj

Kako bi građani EU-a ostali povezani gdje god se nalazili, EU ulaže u instalaciju besplatnih javnih Wi-Fi pristupnih točaka širom Europe. Nakon prvog poziva Europske komisije na podnošenje prijedloga za WiFi4EU u studenome, odabrano je 2800 gradova i općina širom EU-a kojima su dodijeljeni vaučeri WiFi4EU, svaki u vrijednosti od 15 000 eura. Među njima je i 224 hrvatskih gradova i općina. Odabrane općine vaučere će moći iskoristiti za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa. Popis 224 hrvatskih gradova i općina dobitnika vaučera WiFi4EU nalazi se ovdje, a sve informacije o besplatnom Wi-Fiju za građane Europe potražite ovdje.

Studirajte u Barceloni, živite u Berlinu, radite u Bruxellesu

EU državljanstvo omogućuje putovanje, studiranje, život i rad u bilo kojoj državi članici. Programi Jamstvo za mlade i Erasmus+ nude zapošljavanje, obrazovanje, volontiranje i pripravnički staž, a Europski socijalni fond stjecanje praktičnih znanja ili dodatnu kvalifikaciju kroz financirane tečajeve obuke. ErasmusPro može financirati praksu u inozemstvu, Erasmus Mundus stipendira postdiplomski studij, a program Marie Skłodowska-Curie istraživanje i znanstveni rad u inozemstvu. U pokretanju karijere u drugoj državi pomaže EURES program pružanjem savjetnika i predlaganjem mogućnosti zapošljavanja, a može i financirati put na razgovor za posao u inozemstvu.

Za preseljenje u drugu državu EU-a potrebno je samo zdravstveno osiguranje i dokaz da ste u stanju financijski se uzdržavati. U EU svi inozemni radnici dobivaju ista temeljna prava kao i radnici iz zemlje domaćina, kao što je primjerice minimalna plaća.Hrvatska vozačka dozvola vrijedi bilo gdje u EU, a ako u nekoj od država članica hitno zatrebate zdravstvenu uslugu, ona će vam biti pružena besplatno zahvaljujući Europskoj iskaznici zdravstvenog osiguranja.

Ove prednosti EU-a već su mnogi iskoristili, a među njima i Ivona Milanović, uspješna mlada farmaceutkinja koja je zahvaljujući Erasmus programu iskusila prednosti studentske razmjene i stručne prakse u inozemstvu, ali i pronašla posao iz snova u svojoj struci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:59