StoryEditorOCM
Promo arhivBIO PLANET PRAVO JE MJESTO ZA ONE KOJI ŽELE SVOM ORGANIZMU PRUŽITI NAJBOLJE

Mislite da je bio hrana skupa? Varate se! Evo kako možete jesti zdravo i jeftino

Piše PSD.
22. listopada 2018. - 15:27

BIO prehrana ne mora biti skupa! Evo sedam savjeta kako jesti zdravo i jeftino. Zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa. Štoviše, najskuplja je prehrana iz koje vaš organizam ne može povući hranjive sastojke i hrana koja opterećuje organizam zbog raznih pesticida i kemikalija koje su se nakupljale tijekom uzgoja. Često se dogodi da je veći fokus na kvantiteti umjesto na kvaliteti namirnica koje kupujemo, pa u dućanu ostavimo puno više novaca nego što smo planirali jer ne kupujemo namjenski ili kupujemo namirnice koje imaju puno šećera, transmasti, pretjerujemo sa zasićenim mastima, a unosimo malo hranjivih sastojaka koje naš organizam treba. Time ne samo da trošimo više novca već ne radimo ni dobro za svoje zdravlje. Zato nam je ekipa iz Bio planeta podijelila svoje savjete za zdravu BIO prehranu bez velikog budžeta. Ovo su neki od njih...
Prije kupovine isplanirajte obroke i sastavite popis namirnica za kupovinu. I, naravno, držite se popisa.
Kupujte voće i povrće na popustu pa ga smrznite za kasnije. Smrznuto se voće bez problema može ponovno konzumirati, a od njega se mogu čak i pripremati sokovi ili smoothie.

Kupujte u rinfuzi

Osmislite ručak prema sezonskom povrću jer je, kao i u slučaju voća, sezonsko povrće jeftinije te se također može smrzavati.
Orašaste plodove, grahorice i začine kupujte u rinfuzi jer osim što se radi o hranjivim namirnicama, nepakirane su puno jeftinije. U Bio planetu ističu da su svi njihovi proizvodi u rinfuzi s bio certifikatom, a cjenovno su jako povoljni.
Investirajte u staklene posude i teglice u kojima ćete čuvati namirnice koje kupite u rinfuzi. Osim što ćete im tako sačuvati kvalitetu, uvijek ćete vidjeti što imate i to će vas tjerati da namirnice potrošite, a ne bacate.
Neke začine, poput peršina, bosiljka, mente i slično, uzgojite sami na balkonu ili kupite biljke u pitarima koje možete samo nastaviti uzgajati.
Ne bacajte hranu! Ako vam je ostalo od ručka ili večere, spremite to u frižider i iskoristite sutra.
Istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism podijelilo je 36 muškaraca i žena u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela corn flakes, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija sveukupno. Kroz iduća tri sata sudionici su morali u više navrata bilježiti stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratila razina šećera i inzulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji su trebali konzumirati sve dok se ne bi do sitog najeli. Kao što su i očekivali, znanstvenici su potvrdili da je grupa ljudi koji su jeli zobenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva, te su pojeli i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim toga, zobena kaša imala je najpovoljniji učinak i kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, oni su konzumirali čak 50 posto manji unos kalorija tijekom ručka.
Bio hrana ne mora biti skupa, savjetujemo svima da kod planiranja svoje prehrane budžete rade na razini obroka, često se dođe do zaključka da neplanirana kupovina konvencionalne hrane u pravilu ne košta ništa više od kupovine BIO hrane jer kupujemo kvalitetu umjesto količine, a naš organizam će nam biti itekako zahvalan što ne unosimo u njega namirnice tretirane pesticidima, umjetnim sintetskim gnojivima i neprovjerenog porijekla.


Primjer super hranjivog doručka za 10 kn po obroku
- 100 g zobenih pahuljica u rinfuzi BIO - 2 kn,
- 200 ml Napitak od zobi Dennree BIO (1l - 13,90 kn) - 2,10 kn (može i mlijeko, sojin napitak, rižin napitak ili slično)
- 25 g chia sjemenki u rinfuzi BIO 2,25 kn
- 30 g grožđica sultana u rinfuzi BIO 2,10 kn
- 10 g lješnjaka u rinfuzi BIO (zdrobiti) - 1,80 kn


Kartica vjernosti
Skupljajte bodove ili kupone, što već vaša trgovina nudi, te tako uštedite u šopingu. Tako nam iz Bio planeta kažu da od 1.studenoga uvode kartice vjernosti u trgovinama u TC Joker i Mall of Split kojima se mogu ostvariti uštede do 10% popusta na cijelu kupovinu, što donosi značajne uštede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:41