Novosti Hrvatska

Na internetu objavljen registar branitelja Hrvatske; Računala MORH-a nisu hakirana, netko je presnimio podatke na USB

Screenshot formulara na stranici
U ponedjeljak oko  19.15 sati na Internetu je objavljen registar hrvatskih branitelja, javlja hrt.hr. Prema letimičnoj provjeri koju smo uspjeli napraviti, utipkavanjem imena ili detalja o postrojbi i kontrolnog broja doista se dobiju svi podaci koji su do sada bili državna tajna.

Registar je na Internet postavila nepoznata osoba koja je u uvodu objasnila javnosti već poznate argumente onih koji se zalažu za objavu registra. Prije svega ističe se da je javni intetres nadređen pojedinačnom i privatnom. Kaže se i da je registar u nadležnim institucijama već poznat dovoljnom broju ljudi pa je bilo samo pitanje vremena kad će ga netko objaviti.

Neslužbeno doznajemo da je registar dobiven iz MORH-a pa nije ni potpun jer u njemu nema pripadnika Ministrstva unutarnjih poslova.

Inače, internet stranica www.registarbranitelja.com zbog prevelikog broja posjeta "srušila" se nakon samo dvadesetak minuta od objave.

Autor ili više njih napominju i kako stranica će stranica biti aktivna ograničeno vrijeme "dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da damo vremena vlasti da organizira vlastiti registar".

Kada vlast odluči objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji će u svojoj konačnici omogućiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica će biti ugašena.

psd

PRETRAŽIVANJE REGISTRA BRANITELJA

Kaznena prijava

Iz MORH-a smo neslužbeno doznali da će biti podignuta kaznena prijava protiv N. N., osobe koja je internetskom portalu dostavila dokumente.

(jl)

Predsjednikov ured bez komenatara

Na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com sinoć je objavljen popis osoba za koji njegovi anonimni autori tvrde da predstavlja više od 90 posto registriranih branitelja.

Internetska stranica ubrzo po objavljivanju postala je nedostupna zbog velikog broja ulazaka, ali se i u ono malo vremena koliko je bila dostupna moglo utvrditi da se u njemu mogu pronaći pouzdani podaci o branitelju i njegovom sudjelovanju u ratu.

U pripadajućoj poruci uz registar branitelja njegovi autori navode da su dio osoba izostavili sa popisa radi, kako kažu, njihove sigurnosti.

Kao razloge za objavu nečega što su državni organi označili kao tajni dokument, autori, među ostalim, navode potrebu da se na uvid javnosti dadu podaci koji se ne mogu smatrati tajnima jer kao takvi, ističu, nisu zavedeni ni u drugim zemljama gdje su pravljeni popisi ratnih veterana.

Iz istoga obrazloženja može se zaključiti kako su podaci iz registra prikupljeni u dokumentaciji Ministarstva obrane, jer se kritizira informatička pismenost i način obrade podataka u MORH-u.

Uz to, u internetskom registru nema podataka o braniteljima koji su taj status zaradili u policiji.

I pored toga ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sinoć je upozorio kako braniteljski podaci nisu procurili iz policije.

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne, rekao je glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Bivši ministar branitelja Ivica Pančić nije znao ništa o objavljenom Registru niti ga je uspio vidjeti, no tvrdi kako su pristup podacima o pripadnicima MORH-a i MUP-a koji su sudjelovali u ratu, imali mnogi.

- U vrijeme dok sam ja bio ministar 2003. su iz MORH-a i MUP-a na disketi ili CD-u došli podaci s imenima branitelja. Tada ih je na popisu bilo ukupno 403 tisuće, a danas ih je više od 500 tisuća. Treba vidjeti da li ovi koji su objavljeni sadrže samo ona imena iz 2003. ili i neka novija. Na taj način moglo bi se utvrditi kada su podaci ukradeni. Možda je recimo netko još prije šest godina kada su slani novi podaci jednostavno presnimio cd i sada ga objavio - objašnjava Pančić koji tvrdi kako on podatke s imenima branitelja iz MUP-a i MORH-a nikada nije otvarao već je proslijedio dalje svojim ljudima u Ministarstvu.

Savjetnik predsjednika Republike za braniteljska pitanja Predrag Matić Fred poručio nam je sinoć da Ured nema komentara na objavu registra branitelja.

- Nemamo dovoljno informacija da bi to komentirali. Kada ih prikupimo sigurno ćemo se oglasiti – rekao nam je Matić, čiji je stav o tajnosti registra branitelja dobro poznat. Matić je za objavu istoga ali, ističe, legalnim sredstvima a ne na način kako je to učinjeno sinoć.

Iznenađen je ostao i predsjednik saborskog odbora za vetarane Ante Kotromanović, jedan od velikih zagovornika objave koji je na putu u Sankt Peterburg.

- Nema pojma što se događa, ali ovo je zaista veliko iznenađenje - poručio je Kotromanović.

Predsjednik HVIDRE Josip Đakić osudio je objavljivanje braniteljskih podataka i zatražio sankcije za one koji stoje iza tog čina. Osude su stigle od još nekih braniteljskih udruga, a predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Ivan Pšenica izjavio je kako je taj Savez za objavu registra samo ako se s time slože branitelji. A većina branitelja, dodao je, nije za objavu registra.

V. marjanović, (jl)

"Računala MORH-a nisu hakirana, netko je presnimio podatke"

„Osobe koje su objavile vojni dio registra branitelja na internetu zasigurno do podataka nisu došle na način da su izvana hakirali računala u Ministarstvu obrane na kojima se ti podaci nalaze. Ukoliko su podaci procurili iz MORH-a najvjerovatnije su do podataka došli tako što je netko presnimio podatke preko USB-a“, kazao je za Jutarnji list izvor upoznat s funkcioniranjem računalne mreže i zaštite u Ministarstvu obrane.

Prema njegovim riječima, tvrdnje autora internet stranice registarbranitelja.com kako su do podataka došli hakiranjem stranica ministarstva ne bi trebalo uzeti relevantnim.

Spis u kojem je popis branitelja-pripadnika Hrvatske vojske prije nekoliko godina je sastavljen za potrebe Ministarstva branitelja. Taj spis je u MORH-u i Oružanim snagama spremljen na nekoliko mjesta.

Najvjerovatnije je pohranjen u računalima Personalne uprave Ministarstva obrane i Glavnog stožera te u Uprave za vojnu obvezu i mobilizaciju Glavnog stožera.

Zasada nema pouzdanih podataka da li je popis „procurio“ u MORH-u, Glavnom stožeru ili u Ministarstvu branitelja. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić tvrdi da će MORH ukoliko se utvrdi vjerodostojnost popisa, otvoriti istragu i podići kaznene prijave protiv nepoznatih osoba.

U razgovoru sa informatičkim stručnjakom koji je pratio rutu prema IP adresi na kojoj je registrirana adresa www. registarbranitelja.com uspjeli smo rekonstruirati na koji je način prijavljena ova stranica.

Jedna ili više osoba su 29. ožujka na serveru u Kanzasu u Sjedinjenim Američkim Državama za 6 američka dolara zakupili prazan prostor i registrirali domenu registarbranitelja.com. Vlasnik tog servera, odnosno računala na kojoj je ova domena registrirana je tvrtka invisihosting.

Riječ je o provideru koji daje komercijalnu uslugu zakupa slobodnog prostora i orijentiran je, prema podacima na njihovoj internet stranici, na promicanje slobode govora te zainteresiranima potpuno anonimno omogučuje kreiranje web stranica. Na svojoj internet stranici nude tri hosting paketa pod nazivima - NSA, FBI i CIA.

Naš sugovornik smatra kako su zakupili paket CIA sa 5 gigabajta slobodnog prostora, što je za ovaj registar sasvim dovoljno, platili 6 dolara.

Činjenica da je, zasad nepoznata osoba, ili više njih zakupila prostor na serveru u Kanzasu ukazuje da su bili svjesni kako njihova stranica mogla biti odmah ugašena ukoliko bi bila registrirana na nekom serveru u Hrvatskoj.

Nakon zakupa svog prostora u njega su ubacili bazu podataka branitelja. Potom su u php programu kreirali tražilicu. Naime, autori stranice onemogućili su posjetiteljima da listaju stranice, već moraju u tražilicu, koja je posebno kreirana, upisati ime osobe čije podatke traže.

Kako autori stranice nisu dozvolili dostupnost svih podataka, postoji mogućnost da su prilikom stavljanja registra u bazu podataka određeni podaci izbacivani sa liste.

(jl)

Ministar Ivić: Protuzakonit čin

Objavljeni podaci na internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja nego dio podataka koji se koristio za izradu JRHB-a. Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima – navodi se u reagiranju Tomislava Ivića, ministra obitelji i branitelja povodom objave JRHB-a na internetu u ponedjeljak poslije podne.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti objavljivanje tog registra je ocijenilo kao protuzakonit i protuustavan čin i najoštrije je osudilo.

F.L.

Domena u inozemstvu: "Ne dajemo podatke"

Autori pretraživača za imena branitelja za domenu su se obratili u inozmestvu. Hosting su kupili za 9.95 dolara na Whois.net gdje su "registrirali" svoju stranicu i "poslali" je u svijet.

Hrvatske policijske i pravosudne organe čeka iscrpljujući posao traženja mogućnosti da otkriju tko je kupio "prostor na mreži" i napravio pretraživač za izlistavanje hrvatskih branitelja iz domovinskog rata.

"Nikad ne dajemo informacije o svojim klijentima, a posebno ne agentima stranih država. InvisiHosting je američka kompanija i poštovat ćemo sve relevantne američke zakone i propise, ali ništa nas ne obvezuje na suradnju s vladama stranih zemalja pa to ni ne radimo", rekao je vlasnik domene, predsjednik američkog InvisiHostinga Matthew Schiros za Index.hr, naglasivši kako je njegova tvrtka i ranije odbijala slične policijske zahtjeve.

"Događa nam se da istražitelji žele informacije od naših klijenata. Tražili su nas to Britanci, Francuzi, Nijemci, Nizozemci... Nekoliko puta nas je kontaktirao Scotland Yard, ali svaki put smo ih odbili. Jako ozbiljno shvaćamo pravo na slobodu govora i čvrsto vjerujemo da se ona može u potpunosti ostvariti samo ako postoji mogućnost apsolutne anonimnosti".

"InvisiHosting osnovan je s idejom da svatko tko u džepu ima tri dolara i mogućnost pristupa na internetu može komunicirati sa zagarantiranom anonimnošću. Vjerujemo da ljudi moraju imati pravo reći što doista žele i misle bez straha od osvete. Da bi govor u potpunosti bio slobodan, ljudi moraju imati pravo na anonimnost. Zbog toga InvisiHosting nikad neće cenzurirati sadržaje na svojim serverima".

psd

Registar pruža mogućnost za različite statističke obrade i ovdje su prezentirane dvije nama najzanimljivije (vjerujemo da bi se daljnjom statističkom obradom vrlo lagano utvrdile postrojbe u kojima se manipuliralo podacima).

Prvi graf pokazuje broj mobiliziranih vojnika na određeni datum. Okomica pokazuje broj vojnika koji je bio zaveden u registru na određeni dan, dok vodoravna linija pokazuje protek vremena.

Datumi poput Bljeska ili Oluje (ali i neke druge akcije) se jasno vide. Iako se na početku i kraju grafa čini kako je brojno stanje nula, činjenica je da postoji određeni broj vojnika koji se vode u registru i na te datume. Što to točno znači i kako je do toga došlo dajemo vama na prosudbu.

Drugi graf pokazuje broj mobiliziranih vojnika u odnosu na ukupni broj dana njihove mobilizacije.

Primjerice, više od 5.000 ljudi je zavedeno u registar a da su pritom služili u vojsci 5 dana ili manje (preko 350 ljudi je otpušteno isti dan kada su i primljeni, a više od 1500 ljudi je u vojsci boravilo samo dva dana).

Gotovo 20.000 ljudi od pola milijuna branitelja je u registru zavedeno kao da su služili 15 dana ili manje. Preko 12.200 ljudi status branitelja steklo je nakon 01.09.1995.

Zašto?

Nakon dugotrajnog razmišljanja nabrojali smo mnogo razloga zbog kojih treba objaviti registar branitelja, ovo je dio tih razloga.

1. Objavom registra skidamo teret s Vlade. Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se što prije počnemo baviti našom budućnošću umjesto da se bavimo događajima koji su bili i ostali iza nas.

2. Registar branitelja je dostupan prevelikom broju ljudi. Registar branitelja je dostupan prevelikom broju ljudi na suviše različitih razina pa ga stoga kao dokument više nije moguće pouzdano čuvati, stoga, naša dilema nije bila da li će registar biti objavljen ili neće nego kada, a čak i da nismo mi objavili ovaj registar to bi učinio netko drugi.

3. Registar ratnih veterana je javan u drugim zemljama. Unatoč svemu što je rečeno od strane naše vlasti, nepobitna je činjenica da su slične baze ratnih veterana javno dostupni dokumenti. Ovo je jedan od primjera takve web stranice a koji se odnosi na američke vojnike: http://www.archives.gov/st-louis/military-personnel/public/general-public.html. Pogledajte kako te podatke i njihovu zaštitu reguliraju srodni američki zakoni. Sličnih primjera ima mnogo i svega nekoliko minuta ispred tražilice osigurati će vam pristup sličnim bazama podataka u drugim zemljama.

4. Praktički sve udruge su se u nekom trenutku opredijelile za objavu registra. Iako sada postoji niz pojedinaca i udruga koje se protive objavi registra, mi malo stariji sjećamo se kako je velika većina njih u nekom trenutku zagovarala objavu ovog dokumenta. Kasnije, nakon "političkih konzultacija" svoje su stavove stubokom promijenili. Pretražite malo internet imenima danas najglasnijih i gledajte kako su ti isti ljudi o istoj temi govorili prije nekoliko godina.

5. Javni interes je nadređen pojedinačnom i privatnom. Ustav i zakoni koji reguliraju pitanje javnog interesa jasno definiraju situacije kada javni interes ima prednost pred zaštitom privatnosti. Smatramo kako je ovo jedna od takvih situacija.

6. Registar branitelja nije tajni dokument. Nijedan Zakon ili podzakonski dokument na koji se pozvala Vlada, Ministarstvo Obrane ili Agencija za zaštitu osobnih podataka izrijekom ne definira registar branitelja kao tajni dokument bilo koje vrste. Argument kojim se priječi objava je tobožnja zaštita osobnih podataka unatoč tome što sam Zakon o zaštiti osobnih podataka govori o slučajevima u kojima javni interes (koji je ovdje očigledan) ima prednost. Na samom dokumentu nema nikavih oznaka ili upozorenja o tajnosti sadržaja, a i sam način na koji je dokument bio (ne)zaštićen govori o tome koliko je pažnje tome posvećeno.

7. Tko je Hrvatski branitelj? Jedan od velikih problema su i kriteriji po kojima je netko postao branitelj. Jednostavno nije prihvatljivo da se na identičan način tretira Vukovarski branitelj ili policajac koji je tijekom rata obavljao svoje dužnosti u, primjerice, Istri. Svima nama mora biti jasno tko je tko.

8. Koga treba tražiti u registru? Očigledni su oni pojedinci koji su u registru evidentirani na vrlo kratko vrijeme. Mnogi su evidentirani po svega dan ili dva i to vrlo često nakon završetka svih borbenih djelovanja, a kako bi iskoristili neke od povlastica koje su postojale (primjerice uvoz automobila). Branitelji iz pojedinih sredina samo na temelju braniteljskog staža imaju pravo na besplatne stanove ili druga materijalna prava. Pretražite imena političara (osobito lokalnih), čelnike braniteljskih i drugih udruga, ugledne osobe iz javnog života. Rezultati pretrage bi vas mogli iznenaditi.

9. Što s lažnim braniteljima? Najveći problem u borbi protiv korupcije je u tome što ona nema svjedoka budući da su svi u korupciju uključeni sudionici ujedno i zainteresirani da se o njoj nikada ne sazna. Sakrivanjem registra od javnosti sakrivaju se i dokazi svake nečasne radnje koja se u svezi s ovim registrom dogodila. Nadamo se da će objava ovog registra pripomoći u raskrinkavanju pojedinaca i grupa koje već godinama manipuliraju ovim registrom.

Duboko i vječno poštujući one koji nisu marili za svoj život braneći domovinu kada je to bilo potrebno, svjesni javnog interesa koji je iskazan za registar branitelja, a uzimajući u obzir izvjesnost da će on prije ili kasnije biti objavljen - odlučili smo ovaj registar učiniti dostupan svima. Vjerujemo da će iz ove internet stranice izaći veće i javno dobro, a da su oni koje ćemo u postupku objave naljutiti i razotkriti to ionako zaslužili.

Ovu stranicu posvećujemo novinarima i reporterima koji su stradali tijekom rata; Siniši Glavaševiću, Gordanu Ledereru, Pavi Urbanu te svima onima koje smo već zaboravili, a nismo smjeli.

Nekoliko administrativnih napomena:

1. Ova web stranica ima ograničeno vrijeme trajanja. Obzirom na osjetljivost informacija koje su prezentirane na ovoj web stranici, odluka je da ovaj web site bude online ograničeno vrijeme. To vrijeme će biti dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da damo vremena vlasti da organizira vlastiti registar. Kada vlast odluči objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji će u svojoj konačnici omogućiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica će biti ugašena.

2. Ograničenje u pretraživanju registra. Pretraga registra je ograničena na način da su kao rezultati pretrage dostupni samo podaci koji su u različitim formama ionako već sada javno dostupni ali nisu koncentrirani na jednom mjestu, tako da je pozitivna identifikacija moguća samo u kombinaciji s drugim elementima koji moraju biti poznate osobi koja pretražuje registar. Iz tog razloga treba biti oprezan sa zaključcima i morate biti 100% sigurni kako se rezultat odnosi upravo na osobu koju pretražujete.

3. Ovaj registar nije cjelovit. U ovom registru branitelja nalazi se više od 90% svih u ovome času registriranih branitelja. Zbog iskazane brige da bi objava cjelovitog registra mogla ugroziti sigurnost pojedinih osoba, a obzirom na nepostojanje preciznog kriterija po kojem bi to bilo moguće utvrditi (nije baš da smo mogli nekoga pitati) iz ovog registra su izuzete sve nama poznate, a potencijalno osjetljive postrojbe.

4. Računalna sigurnost Ministarstva. Računalna sigurnost Ministarstva je sramotno niska i apeliramo da se što je prije moguće pokrenu postupci kako bi se unaprijedile sigurnonosne procedure budući da je pristup ovom registru bio razočaravajuće lagan, a sam registar je toliko loše izveden i nadamo se da nije slučajno to neko platio budući da je registar izveden na razini domaće zadaće srednjoškolca informatičkog smjera (sram vas može biti).

PRETRAŽIVANJE REGISTRA BRANITELJA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 14FirstPrevious[1]2345678910Last