Novosti Hrvatska

ugledni se ekonomist ispričao umirovljenicima

Ante Babić: Krava muzara je bolesna

ugledni se ekonomist ispričao umirovljenicima

Babić je upozorio na namete gospodarstvu
/ Duje Klarić / CROPIX
Poštovani, želim se ovom prilikom ispričati svim umirovljenicima i starijim građanima koje je povrijedila moja izjava o ograničavanju prava glasa umirovljenicima iznad 70 godina starosti - ustvrdio je Ante Babić, direktor Centra za međunarodni razvoj, potpredsjednik Hrvatskih izvoznika, član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i predsjednik “Harvard klub Hrvatska“.

Opasni populizam

“Te sam izjave dao u kontekstu rasprave o ekonomskim teškoćama gospodarstva koje grca pod teškim opterećenjem poreza i doprinosa i kojekakvih davanja. Poanta je bila da su umirovljenici najbrojnija skupina s pravom glasa, te su razni političari, populisti i politički mešetari kroz godine upravo zato nudili razne programe umirovljenicima (od ranog umirovljenja početkom 1990-ih, preko povrata ‘duga’ umirovljenicima, do usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom) kojima su potpuno zanemareni troškovi koji su s time povezani“, naglasio je Babić u javnoj isprici umirovljenicima. “Moja je namjera bila upozoriti na opasnost od populističke politike kojom razni populisti i politički mešetari podilaze raznim skupinama i stvaraju pritisak na proračun.

Sve to plaća gospodarstvo

To sve plaćaju zaposleni i gospodarstvo u obliku prevelikih poreza i doprinosa (koji su nam najviši u Europi), financirajući naraslu potrošnju države (iz čega se ti sve veći zahtjevi plaćaju), te to završava kroničnim deficitom i zaduživanjem države u zemlji i inozemstvu“, pojašnjava Babić.

“Moj tek rođeni sin već je opterećen s 10 tisuća eura vanjskog duga, a čitav će svoj vijek raditi da se otplate nastali dugovi, ako bude imao posla zbog posljedičnog gubitka konkurentnosti i ako ga strani vlasnici koji će naplatom dugova postati isključivi vlasnici hrvatskih nekretnina i poduzeća zaposle. Novca više nema. Stoga se svi zagovaratelji svih interesnih skupina, od umirovljenika, branitelja, manjina, radnika... trebaju zamisliti nad zdravljem krave muzare – gospodarstva i poreznih obveznika koji sve to plaćaju“, ističe Ante Babić.

Frenki Laušić

Moji tata i mama

Moj tata koji je novopečeni umirovljenik i moja mama koja unatoč svome radnom stažu nema dovoljno godina za starosnu mirovinu, bi na dilemu hoće li dobiti dodatnih 100 kuna ili osigurati radno mjesto i budućnost svome unuku svakako odabrali ovo potonje, kao i, mislim, ostale bake i djedovi - istaknuo je Ante Babić.

Kršenje jednakosti

- Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, ovakvu izjavu smatra pozivom na kršenje prava na jednakost građana pred zakonom, i na Ustavom zajamčeno biračko pravo - navodi se u priopćenju Jurice Malčića, pučkog pravobranitelja, u povodu izjave Ante Babića da umirovljenicima treba ograničiti pravo glasa.

- Doživljaj umirovljenika kao tereta ekonomskom i zdravstvenom sustavu, te predlaganje ovakvih mjera, na tragu je povijesno osuđenih doktrina temeljenih na zakidanju ljudskih prava pojedinim društvenim skupinama, a ujedno je i uvredljiv za sve građane - stoji u priopćenju te se dodaje da je navedeno stajalište štetno i neprihvatljivo jer dovodi u pitanje osnovne postavke cjelovitog sustava zaštite i promicanja ljudskih prava.

- Smatram potrebnim naglasiti da su osobe starije dobi posebna ugrožena društvena skupina, kojoj je potrebna pojačana pažnja i pomoć - zaključuje se u priopćenju.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last