Novosti Hrvatska

VJEROUČITELJICA PODUČAVALA UČENIKE OSMOG RAZREDA ZAGREBAČKE OSNOVNE ŠKOLE

SKANDAL U KLUPAMA Vjeroučiteljica osmašima: Homoseksualci su bolesni ljudi

VJEROUČITELJICA PODUČAVALA UČENIKE OSMOG RAZREDA ZAGREBAČKE OSNOVNE ŠKOLE

Vjeronauku je mjesto u župi. Ondje bi vjerojatno bilo manje mjesta takvim izjavama, kazala nam je zgrožena majka djevojčice koja je slušala lekciju o homoseksualnosti

Vjeroučiteljica zagrebačke Osnovne škole Bartola Kašića Jelena Ćorić-Mudrovčić na satu vjeronauka učenike osmog razreda podučavala je da je homoseksualnost bolest – izvijestili su nas zgroženi roditelji koji, kako kaže jedna od majki (podaci poznati redakciji op.a), nije mogla vjerovati da se tako nešto može čuti u školama u 21. stoljeću.

- Moja kći ne pohađa vjeronauk, ali je bila prisiljena ostati na tome satu jer nema kamo. Vjeroučiteljica je djeci koja ne pohađaju taj predmet sama dopustila da ostanu i rješavaju zadaće ili crtaju - prepričava ta majka.

No, djevojčica je imala što čuti, pa je odmah reagirala: - Kćer odgajam da uvažava razlike među ljudima, kako u odnosu na boju kože, tako i seksualnu orijentaciju. Ona zna da homoseksualnost nije bolest, te je tako komentirala i profesorici, a naravno i meni - priča njezina majka.

Ona ističe kako je po vjeroispovijesti katolkinja, ali ne podržava vjeronauk u školama: - Vjeronauku je mjesto u župi. Ondje bi vjerojatno bilo manje mjesta takvim homofobnim izjavama - kaže ta majka, koju je vjeroučiteljica, nakon što je o toj temi bilo razgovora i na roditeljskom vijeću, drugi dan pred djecom optužila da je licemjerna i ograničena.

Kartanje belom

Druga zanimljivost vezana uz spomenutu vjeroučiteljicu je, kako prepričavaju djeca, da onim učenicima koji ne slušaju vjeronauk, ali mogu ostati na satu, dopušta da vrijeme prikrate - kartanjem, primjerice, bele.

Sve tvrdnje na račun vjeroučiteljice odbacuje ravnatelj škole Mile Mudrovčić, inače – njezin muž.

- To su sve bedastoće. Sigurno se nisu žalili roditelji, nego jedna majka. Dobro znam o kome se radi, njezino dijete ni ne ide na vjeronauk - žalio se ravnatelj u telefonskom razgovoru.

Naš pokušaj da se nađemo i porazgovaramo, te da kontaktiramo i njegovu ženu, odbio je: - Nemojte bez potrebe uznemiravati gospođu - kazao je o tom zahtjevu.

Ipak, na izravan upit je li obaviješten o tome da je više učenika potvrdilo kako je vjeroučiteljica rekla da je homoseksualnost bolest, odgovara: - Ona nije rekla ništa što ne stoji u planu i programu, a sigurno nije tako rekla. Ako tamo piše da se među nastrane pojave može svrstati homoseksualnost, onda to nije njezina greška - pokušao se opravdati ravnatelj Mudrovčić.

No, gdje to točno piše, nismo uspjeli saznati jer je naglo prekinuo razgovor. Naime, u planu i programu vjeronauka za osnovne škole do 2003. godine za homoseksualnost se tvrdilo da je ‘‘pogrešan oblik seksualnosti’’, zajedno s pedofilijom, prostitucijom i silovanjem.

Nakon toga izraz ‘‘pogrešan’’ promijenjen je u ‘‘grešan’’, a od 2006. je potpuno uklonjen i od tada se u programu više ne spominje - podsjeća koordinatorica Udruge ‘‘Kontra’’ Sanja Juras.

Marijana Cvrtila

Stiže prosvjetna inspekcija

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pozvalo je u srijedu roditelje da svakako svoje primjedbe čim prije upute Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva.

- Prosvjetna inspekcija će odmah izaći na teren i temeljito ispitati čitavu stvar, te će, ako se navodi pokažu utemeljenima, protiv odgovornih poduzeti stegovni postupak - objašnjava glasnogovornik MZOS-a Duje Bonacci.

Kontra podnosi kaznenu prijavu

Sanja Juras iz Udruge ‘‘Kontra’’ potvrdila je kako je u Udrugu stigao prigovor roditelja, te da će ‘‘Kontra’’ podnijeti kaznenu prijavu protiv vjeroučiteljice zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Također, uputit će zahtjev Ministarstvu za provedbom inspekcijskog nadzora: - Europski odbor za socijalna prava već je opomenuo Hrvatsku zbog homofobije u udžbeniku iz biologije, koji je u međuvremenu povučen. Ovo je još jedan primjer kršenja hrvatskog zakonodavstva - poručuje Sanja Juras.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 26FirstPrevious[1]2345678910Last