Novosti Hrvatska

'de luxe' kler

Blagoslov se lakše dijeli kad Rolex ruku krasi: luksuzni satovi, Mercedesi, jahte... Ovi hrvatski svećenici šokirali su javnost svojim raskalašenim načinom života, a evo što je takvima poručio papa Frane

'de luxe' kler

Nisam redovnik i nisam se zavjetovao na siromaštvo, zvučao je rezolutno don Mario Sikirić, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca na Bilome brigu u Zadru, kada je ovih dana na suđenju Frani Brkoviću za krađu milodara objelodanjen sastav župnikove kolekcije skupocjenih satova.

Među kojima je i Rolex Oyster Perpetual Date Explorer, čija se vrijednost procjenjuje na 68 tisuća kuna.

U proljeće 2017. Brković je, prema navodima iz optužnice, krenuo u pohod na milodare iz zadarskih crkava. No, ono što je našao u župnome stanu don Marija na Bilom brigu nadmašilo je sva njegova očekivanja. Uz skupocjeni Rolex, tu je bio i Tissot 1853, potom Henry London, U-Boat, Omega, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breil, Casio, Suunto Ambit, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard…

– Imam ja i oca i mater, pa sam od njih dobio nasljedstvo, s braćom i sestrama. Ako sam prodao zemlju, imam svoj novac – pravdao se don Mario, otkrivši da se u satove zaljubio tijekom studija u Italiji. Kaže da su mu neke od njih poklanjali župljani, da su drugi reparirani, da mu je jednoga dao zet pomorac, te da satovi predstavljaju nagradu za njegov predani rad s pastvom.
Velečasni Andrija Vrbanić, župnik u siromašnoj župi sv. Rozalije iz Ivanovca kod Osijeka, nije slab na satove, nego na – Mercedese. Pa je "Merdžu", koji su mu lopovi ukrali i u bijegu slupali, zamijenio godinu dana starim Mercedesom E klase. Čija se tržišna vrijednost kretala oko 35 tisuća eura.

– Nemam obitelj, djecu, vilu ni jahtu na moru, nemam nekakve druge troškove, a automobil mi treba za posao – kratko je i jasno obrazložio župnik. Pravdajući se da je auto kupio vlastitim novcem. Sve kritičare na Facebooku je napao ili zato što primaju "dedinu partizansku mirovinu", ili jer "smrde", ili zato što su "muslići". Na koncu je skupocjeni Mercedes slupao u prometnoj nesreći koju je sam skrivio.

Fra Šime Nimac i atraktivna blagajnica Jasmina posebna su priča. On je, u vrijeme kada je bio župnik u Baškoj Vodi, bez suglasnosti crkvenih vlasti za 9,8 milijuna kuna prodao crkveno zemljište. A onda taj novac spremio na svoj privatni račun. Dio je, uz pomoć Jasmine, i uz lihvarske kamate, pozajmljivao svojem prijatelju Ivanu Validžiću. Dio je, navodno, don Šime planirao utrošiti za kupnju kafića u Zagrebu, a dio uložiti u agenciju koja je zastupala mlade sportaše. Njegova je, tako je barem na sudu tvrdila Jasmina, i luksuzna jahta "Lucky me", kao i 2,3 milijuna kuna koje su istražitelji zatekli na njezinu računu.

Razočaran, fra Šime je na koncu sve uvjeravao da ga je bankarica prevarila. Crkva, pak, novac pokušava nadoknaditi ovršujući fra Šiminu imovinu.

No, nisu hrvatski svećenici jedini koji su pali pod čarima materijalne raskoši. Prošle je godine sablazan izazvao slučaj Johna Sultane, župnika u selu Zebbugu na Malti, koji se stojećki "provozao" u novom Porscheu Boxteru S Cabriu, koji je seoskim ulicama konopom vukla skupina od 50-ak djece školske dobi.

Njemački biskup iz Limburga Franz-Peter Tebartz-van Elst našao se na udaru kritika jer je u obnovu svoje rezidencije "ulupao" 31 milijun eura. Plaćajući, između ostalog, tim novcem i skupocjenu kadu, masivni konferencijski stol te luksuzno uređenje podruma. Zbog rastrošnosti njemački su ga mediji prozvali "de luxe biskupom", a papa Frane ga je suspendirao i smjestio u strogi benediktinski samostan.

– Kad je Crkva bešćutna i zatvorena u sebe pa čak i zarađuje, to nije Crkva koja služi, nego Crkva koja iskorištava druge. Neka nam Gospodin udijeli milost kakvu je udijelio Pavlu koji je kročio naprijed često odbacujući konvencije. Neka nas izbavi od napasti da vodimo dvostruki život, pretvarajući se da služimo drugima, a zapravo pogodujemo sebi – poručio je svojedobno s mise u Vatikanu Sveti Otac, referirajući se pritom na svećenike koji se koriste Crkvom kako bi zgrtali bogatstvo.

 

Naslovnica Hrvatska