Novosti Hrvatska

konkurencija je brutalna

'Muškarci koji mrze žene' među domaćim političarima: jedan HDZ-ovac već je bio u zatvoru zbog silovanja, a mnogi su se 'proslavili' odvratnim seksističkim ispadima

 konkurencija je brutalna

Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko, bio bih najbolje žensko – ispalio je ne tako davno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić cereći se vlastitoj dosjetci dok je dijelio besplatne udžbenike djeci.

U nekim bi državama već to bilo dovoljno da ode u političku mirovinu, no u našoj, ni takvih još milijun seksističkih izjava ne bi mu politički naškodilo. Nepopravljiv je recidivist, a mizoginiju posebno pokazuje prema novinarkama. Redovito im servira dozu bezobrazluka, arogancije, vulgarnosti i seksizma.

- Opet vi! Vi opet! Vi pilate! Da vi znate kako vi mene rajcate! Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno! – odbrusio je prošli tjedan novinarki N1 televizije koja mu je postavila nekoliko pristojnih pitanja vezanih uz GUP, odnosno tzv. „Zagrebački Manhattan“. Također nervozan zapitkivanjem, prije toga novinarki Nove TV je zamjerio da bi mogla biti malo više dama.

- Vi ste meni k'o učiteljica neka zločesta, pa daj, budite dama fina.“ Sadašnjoj savjetnici predsjednice države Mirjani Hrgi, također dok je bila novinarka u lice je sasuo kako ona nema šta diskutirati o gradskim vrtićima jer 'nije nikada rodila'.

No, nije ovo priča o Bandiću pa ni o bivšem hadezeovom zastupniku i nositelju olimpijske medalje Damiru Škari koji je upravo osumnjičen za tri kaznena djela: spolno uznemiravanje, silovanje i prijetnju zaposlenici Autokluba.

Iako je Škarin čin, među najgnjusnijima koji su se ikad stavljali na dušu jednom političaru, podugačka je plejada njegovih saborskih i stranačkih kolega koji su svojim omalovažavanjem, seksualnim uznemiravanjem, lascivni govorom, nedoličnim aluzijama, vulgarnim komentarima, nasiljem kao i tumačenjima da je žena drugotna, a muškarac prvotan – stvorili idealne uvjete za širenje društvene klime u kojoj se žene tretira kao manje vrijedna bića.

U brutalnoj konkurenciji seksističkih ispada hrvatskih političara koji svoje ispade smatraju sjajnim dosjetkama izdvojili smo one najveće.

Za sva vremena ostat će tako zapamćen primitivan istup Ante Kovačevića iz 2001. godine. U raspravi koja se odvijala oko prepisanog magistarskog rada tadašnjeg šefa HSP-a, Kovačević je branio Antu Đapića tumačenjem kako je 99 posto znanstvenih radova prepisano, na što mu je Vesna Pusić odgovorila da laže.

- Gospođo Pusić, u ime digniteta ovoga Sabora, moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca – ispalio je Kovačević izjavu koja je postala sinonim za seksizam u političkom prostoru. I nije tu stao.

U emisiji „Otvoreno“ HRT-a u kojoj se raspravljalo o seksističkom spotu Hrvatske turističke zajednice kazao je: „U Hrvatskoj nema nijedne zgodne lijepe cure kojoj bi to smetalo, problem je onih cura koje uđu u jesen života, kao što sam ja sada, pa im počinje sve smetati, pa onda postanu prvo velike feministkinje i drugo veliki borci protiv seksizma."

Jednako ubojitog kalibra bilo je i vulgarno dobacivanje Vice Vukojevića koji je 1997. prije nego što je postao ustavni sudac, Đurđi Adlešić preporučio: „Više rađaj, manje pričaj!“

Dosta lupetanja u Saboru moglo se čuti i od splitskog liječnika Dujomira Marasovića (HDZ).

- Dosta se oporbenih zastupnika prema vladajućima ponaša kao stari roditelji koji su jedva dobili dijete, i to žensko! - izgovorio je Marasović. Njegov stranački kolega Vladimir Šeks kad je htio uvrijediti SDP-ovku Gordanu Sobol odbrusio je kako „neće ona njemu govoriti o pristojnosti jer se sama drži pristojnosti kao što drži plesa oko štange". Ubrzo se ispričao.

Živce je gubio i premijer Andrej Plenković. On je novinarki RTL-a, prilično nervozan, umjesto odgovora na pitanje vezano za aferu curenja policijskih informacija i ulozi Milijana Brkića u tome rekao: "Slatki ste, Damira". Kasnije se ispričao i priznao kako je njegova reakcija bila neprimjerena.

Na popisu seksističkih izjava je i ona Radimira Čačića koji je svojoj kolegici, tadašnjoj ministrici Mireli Holy, podcjenjivački preporučio: „Ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome.“

I gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ima se zbog čega sramiti. HDZ-ovoj Ivoni Milinović tijekom rasprave o 44 milijuna kuna kredita za obnovu nekadašnjeg Titovog broda Galeb urličući je između ostalog rekao: - Dajte se koncentrirajte na to što govorite, ili ste opet na visokim štiklama!“.

Dajući potporu Jadranki Kosor, Andrija Hebrang osobno joj je poručio: „Stajat ćemo svi uz tebe ne kao da si muško nego kao da si muškarčina“.
Omalovažavajuću opasku: „Moja mala djevojčica puna je velikih želja" – uputio je SDP-ov Davorko Vidović Željki Antunović kad se odlučila kandidirati za predsjednicu SDP-a.

Njegov stranački kolega koji se u međuvremenu odmetnuo među Bandićeve žetončiće Siniša Varga našao se pod ozbiljnom paljbom javnosti kad je kao ministar zdravlja izjavio: „Volimo da su sestre u pripijenom!“

Bivši premijer Zoran Milanović zaradio je 2013. titulu seksista godine jer je stranačkim kolegicama poručio: 'Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!'

Sjećamo se i opaske Nevena Ljubičić, HDZ-ovog ministra zdravstva koji je 2007. SDP-ovoj zastupnici Mariji Lugarić koja je kritizirala njegov plan dobacio „da ga ne čudi, s obzirom da je tako mlada što je toliko zainteresirani za seksualni odgoj".

- Evo, tražile ste više glasa žena i sad vidite kad ste se dvije javile kak' to izgleda – narugao se nakon verbalnog duela između Ingrid Antičević Marinović i Karmele Caparin, pokojni lider HSS-a Josip Friščić.

Ponekad su i same žene šokirale javnost. Tako je primjerice nekadašnja HDZ-ova ministrice prosvjete Ljilja Vokić izjavila da ustaje kad muškarac uđe u prostoriju, a njezina stranačka kolegica Ivana Sučec Trakošćanec mrtva hladna je izrekla da „žena vrijedi onoliko koliko djece rodi".

Darko Milinović na udaru se našao jer je u zanosu na jednom sajmu otpjevao bećarac: „Zlatica mi u krumpire stigla, ja je prašim, ona noge digla“, a liberal Jadranko Mijalić braneći proračun u Saboru, konstatirao je kako "koji put i s malim treba biti zadovoljan, premda se žene možda s tim neće složiti".

Nisu samo političari sablažnjavali svojim tumačenjima žensko-muških odnosa, u više navrata pridružio im se i psihijatar Vladimir Gruden.

- Pojam silovanje u braku mi je oduvijek bila čudna definicija jer se pretpostavlja da međusobne zajedničke radnje sadrže i seksualni odnos. Neslaganje se mora riješiti i dati neke stvari do znanja, no ima i brakova bez spolnog odnosa kad su primjerice invalidnost ili impotencija u pitanju.

Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog 'ne' i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog 'hoćeš-neću' odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom 'ne', on ne bi bio muškarac – zaključio je dr. Gruden.

Dugogodišnja aktivistica u borbi za prava žena Sanja Sarnavka kaže kako se u našem društvo previše dugo tolerira i blagonaklono gleda na seksističke ispade, pa su se šovinisti do te mjere raspojasali da čak napadaju i policajke kao što se upravo dogodilo u Makarskoj, gdje je udarena nogom u glavu.

- Nedavno sam potrubila nekom jer mi se nepropisno ubacio u prometnu traku sin me panično uhvatio za ruku govoreći: „Nemoj, nemoj, jesi luda napast će te“. Eto, ne smiješ više ni potrubit kad netko radi prekršaj. Imali smo nedavno i slušaj žene koja nam se požalila da je muškarac zato što ga je malo okrznula na parking svom snagom tresnuo. Naguravaju se i u Saboru, pa se valjda i ovome to čini normalnim - zgraža se Sanja Sarnavka.

'Ličko rukovanje' i slučaj Tomašević


Među prvim slučajevima koji su sablaznili javnost bio je onaj kontroverznog gospićkog poduzetnika i lokalnog HDZ-ovca Jose Mraovića, poznatijeg po nadimku “lički Tuđman”. On je odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne zbog silovanja Amerikanke Ilishe Jarrett, nekadašnje košarkašice Gospića.

Taj slučaj iz 2005. izazvao je veliku pozornost najviše zbog obrazloženja presude gospićkog suca Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića.

Sudac je u tom obrazloženju naveo kako nasilno guranje prsta u anus ne treba shvatiti kao silovanje te da je to zapravo istovjetno rukovanju, zbog čega je poslije i nastao termin “ličko rukovanje”.

Vrhovni sud je tu presudu ukinuo te vratio slučaj na sud u Rijeku, gdje je za bludne radnje istovjetne silovanju Mraović dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na dvije godine, a na kraju je iz zatvora izašao četiri mjeseca ranije.

Zbog nasilja prema supruzi Mari, HDZ-ovci su iz stranke izbacili župana Alojza Tomaševića, no s druge strane podržali su njegov proračun.

Naslovnica Hrvatska